Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudhatjuk, mi vehető a...

Honnan tudhatjuk, mi vehető a Bibliából szó szerint, ha nem is Isten írta, csak emberek, Isteni sugallatra?

Figyelt kérdés
Hiszen azért elég sok hibát tartalmaz, ami nyilván elnézhető, mivel az írók is emberek, hibázhatnak (például Jézust egyszer hatkor, máskor kilenckor feszítik meg, a rovaroknak négy lába van, a denevér madár, a nyúl kérődző,stb). Viszont ebből kiindulva honnan tudjuk hogy nem fordul elő néha lényegi részekben is hiba?
2017. okt. 10. 15:45
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Hogy hihetnék a fizikában, a történelem telve van fizikusok tévedéseivel.
2017. okt. 11. 19:34
 22/26 anonim ***** válasza:

A fizikában nem kell hinni, és attól, ha egy fizikus valahol, valamikor téved, még a fizika nem fog tévedni.

Azt ugyanis bizonyítani kell.

2017. okt. 11. 19:44
 23/26 anonim ***** válasza:

Az lehet, hogy bizonyításokon alapul, de míg minden átlagember nem érti magát a bizonyítást sem, a levezetésével együtt, addig csak elhinni tudja.

Hiába vezetnéd le nekem itt most a ...(bármi komoly fizikai vagy akár matematikai tézist helyettesíts be)-t, nagyon valószínű, hogy fel sem fognám miről van szó. Tehát vagy elhiszem a helytállóságát vagy nem. Életemben egyszer értettem egy rövid időre az integrálszámítás levezetését, megvilágosodtam azzal kapcsolatban, hogy mégis miért úgy kell számolni, aztán el is felejtettem. Ami efölött van, abban én max. hinni tudok, nem valószínű, hogy nekiállnék tudóskodni kecskepásztor létemre.

2017. okt. 11. 21:10
 24/26 anonim ***** válasza:

Ha életedben egyszer megértettél egy bizonyítást, valamint TUDOD, hogy a tudomány hogy működik, akkor ne mondj ilyen butaságot, hogy "a fizikában hogy lehet hinni".

Mert azt még elhiszem, hogy NEKED hinni kell - de a tudósoknak nem. És, ha valaki felfedez valamit, azt ők fogják ellenőrizni, nem te.

Szóval, erre írtam, hogy ha egy fizikus téved (simán megteheti, ő is ember) - az SEM fogja tönkretenni a tudományt, mert hamar rájönnek. Legtöbbször még ő maga, mert önmagát is ellenőrzi.

Inkább azzal lehet a gond, hogy régen minden tudósnak jó sok ideje volt, ma meg sietni kell a publikálással, mert közben más is felfedezheti. Na, így már hibák is becsúszhatnak, de csak rövid időre.

2017. okt. 11. 21:57
 25/26 anonim ***** válasza:

Én pusztán arra szeretnék rávilágítani, hogy az emberi gondolkodás miként működik.

Jelen példánál maradva, én megbízom a tudósokban, tudásukban. Elhiszem nekik, hogy amit levezettek, bebizonyítottak, az úgy működik. Addig viszont -a szó szoros értelmében véve-, míg én nem bizonyosodok meg saját magam, addig nem nevezhetjük tudásnak az én részemről. Márpedig rengeteg olyan tény, tézis, megállapítás van a világban, amit én csak elhinni tudok, mert magam sosem fogom tudományosan igazolni -saját magamnak-. Kifejezetten a birkaszellem ellen vagyok. Számomra azt jelenti ez a hozzáállás, hogy hiába bégetik többen ugyanazt, én még nem fogom kész tényként kezelni. Fenntartásaim lesznek. Sőt, valószínűleg érdemi vitát sem tudok folytatni, hiába mondják bele a fülembe akár 100-an ugyanazt.

Kell e mondanom, hogy az emberek milyen könnyen manipulálhatók. Minél többször hallanak valamit, annál inkább képesek elhinni. Csak nézzünk körül az elmúlt 3 évtized politikai életében...

Tehát kénytelen vagyok hitelt adni a tudós embereknek, látatlanul, anélkül, hogy megbizonyosodtam volna én magam, hogy tényleg az. (Játék a gondolatokkal csupán...) Lehet, sőt valószínű, hogy a tévedés, vagy baki előfordulása manapság egy tudományos elméletben 0,00soknulla1% valószínűséggel fordul elő. Viszont én azt ugyanúgy benyelem, mert megbízom a tudós emberek rátermettségében, alaposságában.

Ma már azért olyan világot élünk, ahol -szerencsére- könnyen ellenőrizhető egy-egy állítás. Utána lehet nézni szinte bárminek pár másodperc alatt. Ha pedig elég sok találatot dob ki a gugli, és közel ugyanazt harsogja mindegyik, akkor kezelhetem úgy, mint tény. Bizalmi elven legfeljebb elHINNI tudom az embereknek, amit közzétesznek az interneten (pl). Ettől ez még nem biztos, hogy megalapozott tudás, és az sem, hogy objektív tény.

Visszakanyarodva a kérdés eredeti témájához: annak idején, akik írták a Bibliát emberek voltak. Vélhetően köztiszteletben álló, mások által bölcsnek tartott emberek. Attól, mert vannak benne elvi hibák, az alapgondolata, amit képvisel nem rossz. Gondolok itt a parancsolatokra pl. (Ne lopj, ne őlj, ne akard másét, ilyenek).

Azok az emberek, akiknek minden a szájukba kell rágni, és szó szerint akarnak mindent értelmezni piszok nehéz élettel rendelkeznek. Ha valaki nem tud elvonatkoztatni attól, hogy mindent szó szerint vegyen (a vicc ugye: menj el tejért a boltba, és ha van vaj, hozz hatot... erre beállít 6 tejjel, mert volt vaj) az nem is akar rugalmas lenni. A Bibliát lefordították már ki tudja hányszor. A fordítók is belevitték a saját nyelvezetüket, de attól még lopni, ölni nem szép dolog...

2017. okt. 12. 11:05
 26/26 anonim ***** válasza:

Nem értem, hogy ezzel mit akarsz mondani.

A kérdés úgy szólt, hogy honnan TUDHATJUK, hogy a Biblia mely része isteni gondolat, és mely része nem.

Nos, a válasz: SEHONNAN. Nem lehet TUDNI ezt semelyik részéről (kivéve, amelyiket a tudomány már megcáfolta).

Míg, ha a tudományról beszélünk, akkor BÁRMELYIK jelenségről ki tudod deríteni te is, hogy igaz-e. Elmész a megfelelő tudósokhoz, a megfelelő laborba, és ott bemutatják neked a bizonyítékokat. Ha olyan jellegű, hogy tanulni is kell hozzá, akkor előbb azt megtanulod, utána mész.

De MINDIG VAN lehetőséged. A vallásnál meg SOHA NINCS lehetőséged. Ez a kis különbség a kettő között.

2017. okt. 12. 11:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!