Lányok! Ti miért vagytok önszántatokból keresztények? Már az első oldalakon leírja a Biblia? Hogy a nő a férfit szolgálja.
Lehet hogy érdemes lenne a szex szimbolikájába kicsi jobban belemenni, de ha a fizikai kép alapján nem esik le a dolog, akkor talán hagyjuk...
Az uralkodással kapcsolatban még annyit, hogy ennek a szónak manapság van ilyen negatív felhangja, hogy mindjárt az elnyomással, megalázással, szolgaságba taszítással azonosítják. Ezért van ez a félreértelmezés a férfi-nő viszonyra vonatkozó bibliai szövegekkel kapcsolatban is. Nos régebben ezeken nem azért nem akadtak fenn, mert azt gondolták volna természetesnek, hogy a nő szolgálja a férfit, hanem azért, mert mást értettek uralkodás alatt. Nem az a jó uralkodó, aki szolgájának tekinti a népét, hanem az aki a népét szolgálja.
"1. Timóteus 2:11 Az asszony csendben tanuljon, teljes alázatossággal."
"1. Timóteus 2:12 A tanítást azonban az asszonynak nem engedem meg, sem azt, hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendben."
"34az asszonyok hallgassanak összejöveteleiteken. Nincs megengedve, hogy beszéljenek, nekik engedelmeskedniük kell, ahogy a törvény is mondja. 35Ha tudni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon a férjüktől, mert az asszonynak nem illik az Egyházban beszélnie" (telefonról nehéz kimásolni, de 1 Korintusiak 14:34-35 :))
"5S minden asszony, aki födetlen fővel imádkozik vagy prófétál, szintén szégyent hoz fejére. Éppen olyan, mintha megnyírták volna." (1 Korintusiak 11:5)
"
14-es vagyok... Upsz véletlenül elküldtem, pedig van még nyugi. :D
"Ti asszonyok a ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek, mint az Úrnak"
"Mert a férj feje a feleségének, mint a Krisztus is feje az egyháznak, és ugyanő megtartója a testnek."
"De miképen az egyház engedelmes a Krisztusnak, azonképen az asszonyok is engedelmesek legyenek férjöknek mindenben."
(Pál apostol efézusbeliekhez írt levele 5)
"Ti asszonyok, engedelmeskedjetek a ti férjeteknek, amiképpen illik az Úrban."(Kolossé 3:18)
"3Szeretném azonban, ha megértenétek, hogy a férfi feje Krisztus, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig az Isten." (Korintus 11:3)
"16Az asszonyhoz pedig így szólt: „Megsokasítom terhességed kínjait. Fájdalmak közepette szülöd gyermekeidet. Vágyakozni fogsz férjed után, ő azonban uralkodni fog rajtad.”(Teremtés 3:16)
Most meguntam, de ha van rá igény írhatok még kétszer ennyit kedves hölgyek. :)
Szia
Mióta keresztény vagyok, vagy inkább mióta keresztény életet élek, fontosnak tartom, hogy betöltsem a családomban azt a szerepemet, amelyet Isten szánt nekem. Hát ennek már jó ideje, és azt tapasztalatam, hogy sokkal jobb lett a kapcsolatom a párommal, bensőségesebb, meghittebb, és a problémákat sokkal zökkenőmenyesebben meg tudjuk oldani, miközben ő egyáltalán nem tudja, mi az ő szerepe Isten szerint "családfőként" :-)
A férjnek való alárendeltség nem "főnök-beosztott" kapcsolat.
Hiszen azt írja a Biblia: " Mindamellett közöttetek is, úgy szeresse egyenként mindenki a feleségét, mint önmagát; másfelől a feleség mélységes megbecsüléssel legyen a férje iránt." Efézus 5:33
és
"Ti férjek, hasonló módon továbbra is az ISMERETNEK megfelelően lakjatok velük, tiszteletet adva nekik mint gyengébb edénynek — a női nemnek —, mivel velük együtt örökösei is vagytok az élet ki nem érdemelt kegyének; hogy imáitok akadályba ne ütközzenek." 1Péter 3:7
Hát ezért jó az alárendeltség, ha isteni módon éljük :-)
Az már újabb téma lehetne, hogy a férfiak nem az isteni ismeretnek megfelelően "uralkodnak" ma - sajnos- a nőkön világszerte. Ezt nem Isten rendezte így :-(
Ezek közül a szép idézetekből az kimaradt, hogy Szent Pál a mondatot úgy folytatja, hogy az a férfi, aki feleségét szereti, önmagát szereti. "Ezért hagyja el az ember atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik, és a kettő testben egy lesz. Nagy ez a titok, én Krisztusra és az Egyházra vonatkoztatom. Szeresse tehát mindegyiktek feleségét, akárcsak önmagát."
De persze, sokkal könnyebb kiragadott idézetekkel érvelni úgy, hogy meg se nézzük a szövegkörnyezetet.
Kedves 18-as, ha kicsit továbbolvasnád, akkor magad is rájönnél, hogy a többi sem áll ebben a formában és ha nem megy magadtól, akkor ajánlom a Szentírásban található lábjegyzeteket is a könnyebb megértéshez.
Te is tudod, hogy csak provokálni jöttél, minek vegyem fel a kesztyűt...?
Valóban, de várjunk csak: hol is lenne most a férfi a nő nélkül? Ja tényleg, rabszolgaságban egy pogány nemzet alatt.
Ha nem idióta szobanövényként olvasnád a sorokat, felfognád, hogy a Biblia a férfi és a nő közti kölcsönösségre teszi a hangsúlyt, nem alá és fölérendeltségi viszonyokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!