Kedves hívők! Hogyan tudnátok meggyőzni, hogy létezik Isten?
Alapvetően olyan személyiség vagyok, hogy nehezen fogadok el bármit, ha nem látom megfelelően alátámasztottnak. Viszont az utóbbi időben valamiért elkezdett érdekelni ez az egész vallás dolog, a hit, mi van ha mégis van benne valami?
Sajnos ahelyett hogy tapasztaltabb emberektől kérdeztem volna, először magam próbáltam utánajárni a dolognak, és végül mindig olyan kreacionista írásokba botlottam bele mint mondjuk Harun Yahya írásai, amik azért elég bugyutaságok, na meg eleve inkább áltudományos filozofálgatás mintsem érv a hit mellett.
De aztán próbáltam itt is olvasgatni korábbi kérdéseket, és azt láttam hogy azért ez a fajta gondolkodás a többségre nem annyira jellemző, úgyhogy talán korai még feladnom.
Szóval ilyen áltudományos kreacionista reklámot nem szeretnék, hanem valódi érveket kérnék tőletek, vagy személyes tapasztalatokat, honnan lehet tudni hogy Isten tényleg létezik, és hogy ő íratta le a Bibliát?
Illetve hogy honnan tudjátok hogy a Biblia igaz, és nem pedig a Korán vagy a Bhagavad-gíta?
"Éppenséggel de. Éppenséggel te is azért élhetsz, mert a testedben spontán folyamatok mennek végbe folyamatosan, mert a testedbe kerülő molekulák a megfelelő környezetbe kerülve spontán épülnek, bomlanak vagy átalakulnak."
Na jó de akár lehetne úgy is hogy nem állnak össze és akkor te nem élsz. Egyébként sem spontán folyamatok mert akkor mindenkiben másképp mennének végbe.
"De innen már adja magát az a kérdés is, honnan tudhatjuk hogy kellett egyáltalán hogy létrehozza őket valaki? "
Miért akkor hogy jöttek létre? Egyik pillanatban nincs semmi aztán pikk-pakk lesz? Ateisták jönnek általában azzal hogy a vallásos emberek mesékben hisznek. Pedig ez alapján sokkal inkább az ateisták hisznek tündérmesékben, amikben csak úgy varázsütésre megjelennek folyamatok, élőlények stb. Mi egy felsőbb hatalomban hiszünk. Meg tudod cáfolni tudományosan hogy nem létezik?
"Ha valamire még nem tudjuk a választ, akkor persze hogy nem jön válasz. Értelmes ember nem csak kitalál valamit hogy bármi áron válaszolhasson egy kérdésre, hanem tudja hogy van amire nem tud válaszolni. "
De megcáfolni sem tudod Isten létezését, az alapvető kérdésekre pedig nincs semmiféle válaszod. Ahhoz hogy megcáfold Isten létezését, létre kellene hoznod egy ugyanilyen világegyetemet, benne mondjuk a földihez hasonló élettel.
"Nincsenek. Ha a troposzférára, sztratoszférára, ionoszférára gondolsz, ez egyszerűen csak egy emberi kategorizálás a könnyebbség végett,"
Ezt ugye nem gondolod komolyan? Ha ilyesmit állítasz nem tudlak komolyan venni. Nem véletlen a kategorizálás, mert az egyes rétegek eltérőek.
"De nincs valódi határ közöttük, csak folyamatos átmenet, tehát az említett rétegek sincsenek. Pláne olyan hogy csillagok rétege."
Ha így lenne, elszállna az oxigén te pedig nem élnél. Továbbá nem kellene ilyen kicsiben gondolkodnod. Lehet hogy a világ nem az utolsó réteg és azon túl is van valami amit nem még nem ismerünk.
"Az egy dolog, de az említett részlet nem azt írja hogy "néhány szerv ami közrejátszik annak a folyadéknak a létrejöttében amiből ember lesz", hanem hogy onnan származik maga a folyadék. Ez pedig egyszerűen nem igaz."
Az említett részlet megjelöl egy részt a testen, a folyadék pedig több szervből származik.
"Na jó de akár lehetne úgy is hogy nem állnak össze és akkor te nem élsz. Egyébként sem spontán folyamatok mert akkor mindenkiben másképp mennének végbe."
Lehet hogy rossz szót használtam, akkor bocsi.
A lényeg hogy maguktól mennek végbe, nem kell aki összeszerelje őket mint egy mesterséges tárgy alkatrészeit.
"Miért akkor hogy jöttek létre?"
Talán Isten hozta létre őket, talán mindig is léteztek.
Ez, hogy valami kell, hogy létrehozzon, csak egy végtelen regresszushoz vezet minket, mert akkor ugyanúgy egy istent is kellett hogy létrehozza valami, és azt a valamit is, és így tovább.
"De megcáfolni sem tudod Isten létezését, az alapvető kérdésekre pedig nincs semmiféle válaszod. "
Nincs, épp ezért keresem a válaszokat :D
De az hogy esetleg adott két válasz, amiből az egyik nem jó, vagy nem bizonyítható, az nem jelenti automatikusan a másik igazát. Azt a másik lehetőséget külön kell bizonyítani.
Szóval ebbe az irányba feleslegesnek érzem elmennünk.
"Ezt ugye nem gondolod komolyan? Ha ilyesmit állítasz nem tudlak komolyan venni. Nem véletlen a kategorizálás, mert az egyes rétegek eltérőek."
Pedig ez így van. Nincs semmiféle valós határ a légköri rétegek között, tehát nem beszélhetünk olyan rétegekről amikben az ókori emberek hittek, vagy amilyenről a Korán beszél, hogy csillagok rétege.
"Ha így lenne, elszállna az oxigén te pedig nem élnél."
Hogy mi?
"Az említett részlet megjelöl egy részt a testen, a folyadék pedig több szervből származik."
Szerinted annak van értelme, hogy az autó a gumigyárból származik, csak mert van néhány alkatrésze ami ott készül?
#28 és #30
Köszönöm a válaszaitokat!
A könyvnek mindenképp utánanézek! ;)
Mond el ezt az imát
Mennyei Atyám! Az Úr Jézus Krisztus nevében megyek eléd. Elismerem, hogy mindenható, örökkévaló Isten vagy, az egész világmindenségnek a teremtője. Én is a Te teremtményed vagyok. Elismerem, hogy bűnös ember vagyok, és sokat vétkeztem ellened. De én ma elhatározom, hogy megtérek és elfogadom a Názáreti áldozatát, és elismerem, hogy erre az áldozatra nekem is szükségem van. Ezért a szívemet, életemet megnyitom. Kérlek Uram, jöjj a szívembe. Bocsásd meg a bűneimet, szabadíts meg engem a bűntől és annak minden következményétől! Hiszek Benned Jézus. Hiszem, hogy Te vagy az élő Istennek a Fia, ki meghaltál az én bűneimért és feltámadtál a halálból, hogy megigazítsál engem. Elfogadlak Uramnak, Megváltómnak, Szabadítómnak és átadom az életemet, szívemet Neked. Szabadíts meg Uram! Tiszta szívet teremts bennem! Te azt ígérted, hogy a zörgetőnek ajtó nyittatik. Én Isten jelenlétébe akarok kerülni, és Te vagy az Út. Kérlek, vezess engem a Mindenható jelenlétébe! Dicsérlek és áldalak. Szeretlek Uram szívemből, lelkemből, erőmből, a Názáreti Jézus nevében. Dicsőség Istennek, most és mindörökké! Ámen!
"A lényeg hogy maguktól mennek végbe, nem kell aki összeszerelje őket mint egy mesterséges tárgy alkatrészeit."
És hogy jöttek létre? Egyik pillanatban nem volt azt várázsütésre lett? Amúgy meg egy robotgép is dolgozik magától de bizonyára tudod hogy nem spontán jött létre és egy programkód szerint teszi a dolgát. Ahogy az élőlények genetikai kódja is tudatos teremtésre vall.
"Ez, hogy valami kell, hogy létrehozzon, csak egy végtelen regresszushoz vezet minket, mert akkor ugyanúgy egy istent is kellett hogy létrehozza valami,"
Nem, mert Isten az általunk ismert rendszeren kívül van.
"De az hogy esetleg adott két válasz, amiből az egyik nem jó, vagy nem bizonyítható, az nem jelenti automatikusan a másik igazát. Azt a másik lehetőséget külön kell bizonyítani."
Isten létezését nem tudod cáfolni, igaz? Ateistáktól eddig semmiféke alternatívát nem hallattam. Azt mondjátok Isten nem létezik, de erre nincs bizonyítékotok. Ha visszakérdezünk hogy akkor viszont hogyan, semmi válasz nincs. Eddigi ismereteim alapján számomra egyértelmű hogy a világ tudatosan lett létrehozva, leginkább pedig az iszlám vallás áll és kapcsolódik a valósághoz.
"Pedig ez így van. Nincs semmiféle valós határ a légköri rétegek között, tehát nem beszélhetünk olyan rétegekről amikben az ókori emberek hittek, vagy amilyenről a Korán beszél, hogy csillagok rétege."
Az egy dolog hogy nincs éles határ, de az egyes rétegek nagyon is elkülönülnek. Az is lehet hogy a világűrön túl is van valami amiről nem tudunk. A világűrt és épphogy elkezdtük tanulmányozni szóval kb alig ismerjük. Olvas egy picit utána:
Ha továbbra is ragaszkodsz ehhez az állításodhoz azt kell hogy higgyem, inkább letagadod a tudományos tényeket csak hogy tévesnek állíts be egy vallást.
"zerinted annak van értelme, hogy az autó a gumigyárból származik, csak mert van néhány alkatrésze ami ott készül?"
Sajnos nem értem ez hogy jön ide.
"Amúgy meg egy robotgép is dolgozik magától de bizonyára tudod hogy nem spontán jött létre és egy programkód szerint teszi a dolgát."
Épp ez az, hogy a szerves anyagoknak nem kell programkód, a megfelelő környezetben maguktól is végbemennek a reakcióik.
"Nem, mert Isten az általunk ismert rendszeren kívül van. "
És ez miért érv amellett hogy az ismert fizikai, kémiai törvényeket létre kellett volna hoznia bárkinek is?
"Azt mondjátok Isten nem létezik, de erre nincs bizonyítékotok."
Sose mondtam ilyet.
"Isten létezését nem tudod cáfolni, igaz?"
Nem. És te bizonyítani?
"Ha továbbra is ragaszkodsz ehhez az állításodhoz azt kell hogy higgyem, inkább letagadod a tudományos tényeket csak hogy tévesnek állíts be egy vallást"
Na csak ne beszélj mellé!
Az egész abból indult ki ugye, hogy a Korán tudományosan pontatlan, mert olyan rétegeket említ amelyek az ókori emberek elképzelései szerint léteztek, a valóságban nem.
Oké, fogadjuk el, az atmoszféra rétegei elkülöníthetőek, ettől még a Korán a csillagszférájával ugyanúgy valótlant állít.
"Sajnos nem értem ez hogy jön ide."
Az autó az ondó, a gumigyár a hasüreg szervei, a gumi alkatrészek pedig a hasüregből származó adalékanyagok az ondóban.
Gondoltam rámutatok egy más témával a logikád hibájára, ami a Korán biológiai tévedését illeti.
Kedves Kérdező!
El kell hogy szomorítsalak!
Isten létezéséről,emberek nem győzhetnek meg,csak maga Isten.
Ha adsz Neki egy esélyt,Ő megmutatja önmagát neked,s utána nem hinni fogsz benne,hanem tudni létezéséről.
Én akartam hinni benne,mert vágytam tudni az abszolút jó létezését.
Sok alkalommal tapasztaltam Őt.
Ha érdekel,szívesen megosztok néhányat veled.
"Épp ez az, hogy a szerves anyagoknak nem kell programkód, a megfelelő környezetben maguktól is végbemennek a reakcióik."
Tévedés. Már hogyne kellene programkód. Nem igazán vagy otthon a témában. Mondjuk én sem, de ennyit azért tudok a genetikáról. Javaslom olvasd el:
"És ez miért érv amellett hogy az ismert fizikai, kémiai törvényeket létre kellett volna hoznia bárkinek is?"
Akkor hogy jöttek létre? Nem volt semmi aztán varázsütésre csak úgy lettek?
"Sose mondtam ilyet."
Akkor mint mondasz? Szerinted is létezik de kéred hogy bizonyítsuk?
"Nem. És te bizonyítani?"
Számomra bizonyított, ha megnézem a világot körülöttem. Tudod hogy a robotgépet emberek tervezték, akkor is ha sosem láttad a folyamatot. Élőlények esetében szintén ez a helyzet. Nem kell látnom a teljes folyamatot, ahhoz hogy tudjam, tervezés eredménye.
"Na csak ne beszélj mellé!
Az egész abból indult ki ugye, hogy a Korán tudományosan pontatlan, mert olyan rétegeket említ amelyek az ókori emberek elképzelései szerint léteztek, a valóságban nem.
Oké, fogadjuk el, az atmoszféra rétegei elkülöníthetőek, ettől még a Korán a csillagszférájával ugyanúgy valótlant állít."
Ne haragudj de te beszélsz mellé. Előbb még azt állítottad a légköri rétegek között nincs határ. Az űr is lehet egy réteg és még azon túl is lehetnek rétegek. Honnan tudod mi van sok milliárd fényévnyire? Pont te hivatkoztál arra hogy ha nem tudjuk a választ, ne nyilatkozzunk, most meg ezt teszed, egy olyan kérdésben amiről az emberiségnem jelenleg alig van tudása. Ez egy ellentmondás részedről.
"Az autó az ondó, a gumigyár a hasüreg szervei, a gumi alkatrészek pedig a hasüregből származó adalékanyagok az ondóban.
Gondoltam rámutatok egy más témával a logikád hibájára, ami a Korán biológiai tévedését illeti."
A vers nem azt írja hogy csak a hasüregből származik hanem egy testtájékot határol be. Ráadásul értelmetlen amit állitasz hiszen abban az időben az emberek nem tudhatták hogy a hasüregben található szerveknek is van szerepel. Legfeljebb annyit tudhattak hogy a nemiszereseknek van szerepük. A légkör rétegeiről sem tudhattak akkor és még sok természeti jelenség szerepel a Koránban amiről akkoriban nem tudhattak.
"Tévedés. Már hogyne kellene programkód. Nem igazán vagy otthon a témában. "
A genetikai kód a képződő fehérjék szerkezetét határozza meg, a molekulák kémiai átalakulásához semmi köze.
Azok a környezet és esetleges reakciópartnerek függvényében bármiféle irányítás vagy programkód nélkül működnek.
Nem igazán vagy otthon a témában.
"Akkor hogy jöttek létre?"
Még mindig nem válaszoltál, egyáltalán miért kellett hogy létrejöjjenek?
Miből gondolod hogy nem léteztek mindig is?
"Akkor mint mondasz? "
Ha nem tudok valamit, jellemzően azt hogy nem tudom.
"Tudod hogy a robotgépet emberek tervezték, akkor is ha sosem láttad a folyamatot. Élőlények esetében szintén ez a helyzet. "
Attól hogy ezt újra és újra leírod, még nem lesz igaz.
Mesterséges tárgyak esetén sosem lehet ugyanaz a helyzet mint élőlényeknél, hisz utóbbi minden szinten önműködő folyamatok eredménye, az előbbi ellenben nem.
"Előbb még azt állítottad a légköri rétegek között nincs határ. Az űr is lehet egy réteg és még azon túl is lehetnek rétegek. "
Azt állítottam, nincs valós határ, csak fokozatos átmenet, és ehhez tartom is magam. Ha nekem nem hiszel, kérdezz meg mondjuk egy tanárt róla.
Másrészről ha el is fogadjuk a tézised, oké, az űr egy réteg. Viszont azt érted hogy ez gyakorlatilag mindent magába foglal a Földön kívül, nem csak a csillagokat?
Ergo lefutottunk egy csomó kört a semmiért, mert csillagok rétege így se, úgy se létezik.
"A vers nem azt írja hogy csak a hasüregből származik hanem egy testtájékot határol be."
Igen, behatárolja a hasüreget, viszont de, pont azt írja hogy onnan származik.
Ami ugye nyilvánvalóan fals állítás.
"Legfeljebb annyit tudhattak hogy a nemiszereseknek van szerepük"
És? Most ettől talán kevésbé téves hogy ennyire mellélőtt az író, vagy mi a fene? :D
"A genetikai kód a képződő fehérjék szerkezetét határozza meg, a molekulák kémiai átalakulásához semmi köze.
Azok a környezet és esetleges reakciópartnerek függvényében bármiféle irányítás vagy programkód nélkül működnek."
A molekulák müködését is valami szabályozza nem? :)És ez a genetikai kód hogy került oda? :) Folyamatosan mellébeszélsz. Hogy jöttek léte a molekulák és mi szabályozza azok működését?
"Még mindig nem válaszoltál, egyáltalán miért kellett hogy létrejöjjenek?"
A Korán megválaszolja miért jöttek létre, de ha szerinted nincs Isten, válaszold meg te hogy miért jöttek létre.
"Miből gondolod hogy nem léteztek mindig is?"
Az Ősrobbanás elmélete szerint azelőtt nem volt semmi. Ergo nem létezhettek mindig.
"Ha nem tudok valamit, jellemzően azt hogy nem tudom. "
Nekem úgy tűnik nem is akarod tudni. Kezd átmenni a dolog a szokásos tudatlan ateista kötekedésbe.
"Mesterséges tárgyak esetén sosem lehet ugyanaz a helyzet mint élőlényeknél, hisz utóbbi minden szinten önműködő folyamatok eredménye, az előbbi ellenben nem."
És az önműködő folyamatok hogy jöttek létre? Erre válaszolj. Önmaguktól? :) Az a baj minden ilyen kérdésre az a válaszod hogy nem tudod.
Egy olyan ember aki sosem látott robotgépet, gondolhatja azt hogy az önműködő.
"Másrészről ha el is fogadjuk a tézised, oké, az űr egy réteg. Viszont azt érted hogy ez gyakorlatilag mindent magába foglal a Földön kívül, nem csak a csillagokat?
Ergo lefutottunk egy csomó kört a semmiért, mert csillagok rétege így se, úgy se létezik."
Ki mondta hogy van ilyen hogy csillagok rétege? Az Űr egésze lehet egy réteg, benne a csillagokkal.
"Igen, behatárolja a hasüreget, viszont de, pont azt írja hogy onnan származik.
Ami ugye nyilvánvalóan fals állítás."
A versben két csont szerepel és a kettő közötti területet jelöl meg,amiben benne vannak a nemi szervek és a hasüregben található szervek szóval biológiailag helyes.
"És? Most ettől talán kevésbé téves hogy ennyire mellélőtt az író, vagy mi a fene? :D"
Mivel lőtt mellé? A hasüregben található szerveknek is van szerepük, tehát helyes az állítás. Az akkor élt ember miért írná a nemzéshez a hasüreget? Meg honnan tudhattak a földet körülvevő rétegekről? Tudnék még sok példát hozni ami mind olyan hogy az akkor élt ember nem tudhatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!