A remformátsoknak mért jó az, hogy magukban megbánják a bűnűket míg a katolikusnak gyónniuk kell?
Teljesen érthető,és elfogadható a "drbatorkugli"által levezetett folyamat,csupán a bűnök megvallásának értelme veszett el.
A Biblia által javasolt egymásnak való bűnvallomás nem mindenféle bűnre érvényes.Pl.Az bűn,ha én valakiről gonoszságot gondolok.Képzeljük el,hogy Rozikáról,a Józsi feleségéről,valami félreértés miatt azt gondolom,hogy egy bárcás szerelmifoglalkozású,de rájövök,hogy tévedtem.Kiállok ezért a 400 fős templomközösség elé,és kijelentem:"Rozikáról,a Józsi feleségéről azt gondoltam -ez,és ez miatt-,hogy egy bárcás szerelmifoglalkozású.Vétkeztem,mert már tudom,hogy nem egészen így van.Bocsánatot kérek a gonosz gondolatomért!"...vagy"Bocsánatot kérek Mari nénitől,mert megtaláltam a táskájában a pénztárcáját a havi nyugdíjával,és eljátszottam Vajna egyik kaszinójában.Most nincs egy fityingem se,s ezt nagyon sajnálom."
Bizonyos jellegű bűneim,Istenre,és rám tartoznak.(Pl. Kiről milyen elképzeléseim vannak.)
Más bűnök rám,a testi,lelki értelemben megkárosítottra,és Istenre.(Pl. lopás.)
Más bűnök,melyekben érintett a közösségem is(pl. a nyilvánosság előtt elkövetettek),a közösség előtti bűnbánatot is igényelnek.
Bűnbocsájtás:
Bűnbocsánatra,kizárólag Istennek van joga,és azt nem ruházza át senkinek,azonban az Isten Lelkével élő ember(...Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem;...),így nem én ítélek,hanem Krisztus ítél bennem.Azonban ez az ítélet CSUPÁN RÁM TARTOZIK.(Pl.Tudom,hogy XY elkövette a "Szentlélek elleni bűnt",s az illető bűnhöz való megváltozott viszonya ezt igazolja-vagyis semmi bűntudata nincs a bűn elkövetésekor-nincs az a "szent ember",aki ezt megbocsájthatja,a világ összes kincséért sem.Az Ő benne lakó Krisztus sem bocsájtja ezt meg....
Más:Valaki súlyosan vét ellene,mint Krisztus ellen,az őt köpködők,csúfolók,korbácsolók.A benne élő Krisztus megbocsájt,mint a Golgotán.)
"Bűnbocsánatra,kizárólag Istennek van joga,és azt nem ruházza át senkinek"
Akkor értékeld már azt a mondatot, amit többen is idéztek, v utaltak rá már. "Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad."
Ezt nem tudom máshogy értelmezeni, csak úgy, ahogy Krisztus mondta.
22.Hsz!
Krisztus követői értelmét Krisztus vezérli,s nem ítélnek Isten akaratával ellentétesen.Ami bűn,bűnnek tartják.
Jó de ez a mondat nem erről szól. Te azt vetetted fel problémának, hogy pap nem adhat feloldozást. Krisztus meg azt mondja, hogy adhat. Sőt ettől sokkal tovább megy, azt mondja, amire nem adnak feloldozást, az nem lesz begbocsájtva. A mondat második fele pedig kizár minden félreértelmezést.
Én elfogadom, hogy valahol nincs egyáltalán gyónás, semilyen formában (ugye gyakran írtam, hogy szerintem két biblikus formája van), de azt nem tudom elfogadni, hogy valaki Krisztus szavait és az azon alapuló papi feloldozást Biblia ellenesnek mondja, mert nem ért vele egyet.
Az értelmezésben ezt igazolja Luther is, a reformáció atyja, aki meghagyta a gyónást, sőt erősen javasolta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!