Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van itt olyan, aki hithű...

Van itt olyan, aki hithű római katolikusnak vallja magát, de nem jár minden héten misére, csak mondjuk max. Havonta egyszer, vagy nagyobb ünnepekkor?

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben időben sokat kell dolgoznom. Így hétköznap reggeltől késő délutánig hajtok. Hajnalban kelek, a Bibliát rendszeresen olvasom, minden nap a napi Igét.

De hétvégére annyira elfáradok, hogy pihennem kell.

Mivel emberekkel foglalkozom munkám során, így bizonyos szinten örülök, ha "embert nem látok".

Ilyen időszakban nekem szükségem van az egyedüllétre, amire hétvégén van lehetőségem. Ezért már több alkalommal mulasztottam el misét.

Azelőtt fáradtan is elmentem, de szégyen ásítozva, fáradtan ott lenni (mintha unalmas volna, azért ásítoznék, pedig nem. :) )

Ha ilyen időszakban nem járok el rendszeresen misére, az (halálos) bűnnek számít? Vagy az adott körülmények között nem.

2015. júl. 11. 12:07
 1/9 anonim ***** válasza:
Istennek is kellett egy nap pihenő.
2015. júl. 11. 12:49
 2/9 anonim ***** válasza:

Nem vagyok vallásos, de ez az egyházadnak vannak parancsolt és főünnepei, előbbi hanyagságból történő elmulasztása szerintük halálos bűn, utóbiakkról ezt mondják:"főünnepeket "méltó és igazságos" szentmisével, zsolozsmával, ünnepi imádságokkal megtartani."

"A Magyar Katolikus Lexikon szerint parancsolt ünnep minden olyan nap, amelyet a katolikus Egyházban szentmisével és munkaszünettel kell megszentelni. Hanyagságból történő elmulasztása halálos bűn. Kötelező megtartása különbözteti meg a tanácsolt ünneptől és kisebb közösségek fogadott ünnepétől. Parancsolt ünnep általában minden vasárnap és a nagyobb ünnepek, de ezek száma koronként és helyenként is változik. A szentmisén való részvétel kötelezettségének eleget tesz, aki bárhol, katolikus rítus szerint végzett misén jelen van, akár magán az ünnep napján, akár az előző nap estéjén.

Jelenleg a vasárnapokon kívül 5 parancsolt ünnep van: január 1 és 6., augusztus 15., november 1. és december 25."

[link]

főünnepek és parancsolt ünnepek:

[link]

2015. júl. 11. 12:58
 3/9 anonim ***** válasza:
Az én falumban minden második héten van csak mise. A többi héten igeliturgia van, ami nem mise.
2015. júl. 11. 18:40
 4/9 A kérdező kommentje:

Nálunk is csak minden második héten van mise.

Ezért is írtam ki a kérdést, mert ha úgy jönnek ki a dolgok, akkor ha már csak 1 alkalmat kihagyok, akkor az valójában 3 vasárnapot jelent.

Esetemben nem lustaságról van szó, hanem ilyenek az adott körülmények. Ezek a parancsok nincsenek kőbe vésve, nem? Hanem hely-idő-körülmény függvénye, amennyiben a személy nem a lustaságát akarja ezzel palástolni.

2015. júl. 11. 23:38
 5/9 anonim ***** válasza:

Csak ennyire van kőbe vésve:

[link]

2015. júl. 11. 23:48
 6/9 anonim ***** válasza:
Igen, erre vannak hivatalos valaszok, de azt kene eldontened, h neked szemely szerint mit jelent a mise. Az Egyhazban meg van hirdetve a lelkiismsret szabadsaga, donthetsz. Semmi se kotelezo.
2015. júl. 12. 20:59
 7/9 anonim ***** válasza:
Csak kiváncsiságból,milyen fordítású bibliát olvasol? :)
2015. júl. 12. 22:19
 8/9 A kérdező kommentje:

Kedves Zöldlomb Legolas!

A Szent István Társulat által kiadott Bibliát olvasom.

2015. júl. 13. 08:21
 9/9 anonim ***** válasza:
Milyen méretben?Mert nekem van egy diákbibliám,de a karakter méretét kicsinylem,gondoltam veszek mellé egy standardot...
2015. júl. 14. 15:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!