Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves protestánsok! Mit...

Prókátor kérdése:

Kedves protestánsok! Mit tudtok a Rózsafüzérről?

Figyelt kérdés
NEM a protestáns dogmákra vagyok kíváncsi, hanem saját véleményekre, tapasztalatokra, stb. Pl milyen imákból áll, hogyan, mikor lehet/kell mondani, stb.

2017. szept. 2. 22:27
1 2 3 4
 11/34 Vortrekker ***** válasza:
91%
Mikor protestáns keresztény voltam, nem gondolkodtam róla, azt se tudtam hogy mit csinálnak vele, valami dísznek tartottam amit esetleg nyakba lehet rakni :D de tényleg... :) szóval szerintem az átlag protestáns semmit se gondol róla, nem érdekli. Amióta katolikus vagyok van róla tapasztalatom.
2017. szept. 5. 11:16
 12/34 követ62 ***** válasza:
41%

Kedves Prókátor.

Kérlek szépen legyél következetes! A kérdésesnek azt írod "NEM a protestáns dogmákra vagyok kiváncsi..."

A #8-as hozzá szolásodba pedig arra provokálod a testvereket, hogy mégis csak dogmákat az az "kismacskákat" mondjanak.

Többen megírták a saját gondolataikat. Minek írjam ugyan azt, ha egyet értek? Ment nekik a zöld pacsi.

Én mint volt katolikus mondhatni előnyben vagyok.

De, hála Istennek nálunk már nem kell ilyen pogány gyakorlatot folytatni.

Nem kell mantrázni, vagy pörögni mint a táncoló dervisek stb. vagy bármit csinálni ami transzba ejt.

Isten nem süket, vagy "egyéb" mint Illés történetében a Baál, hogy a profétái egésznap imát mormoltak, kiabáltak neki, vagdosták magukat (lattam már ilyet katolikus meneten is) mégsem hallotta.

Mária imádta (meg meg más egyéb) pedig kimondottan Biblia ellenes.

Miután protestáns lettem értettem meg igazán milyen is az igazi imádság és milyen igazán Istennel kapcsolatban lenni.

A betanult imák a "mantrázások" (értsd: rózsa fűzér és társai) csak pótszerek ehhez képest.

Próbáld ki, ha minőségi imát szeretnél az életedben!

Remélem megfelel a válaszom? Ez nem a dogmánk (kis macskánk) hanem saját tapasztalatom amiből természetesen a Biblia ismeretem nem maradhat ki.

2017. szept. 7. 07:43
 13/34 anonim ***** válasza:
44%

A buddhista szerzetesek is állandóan imát mormolnak, ha pedig valaki megszólítja őket, akkor mialatt beszélgetnek egy imakereplőt pörgetnek, amire imaszöveg van ráírva körbe-körbe, hogy addig se maradjon ki az imazsolozsma.

Nekik ez a kismacskájuk, a római katolikusoknak pedig a rózsafüzér.

Jézus ismerte ezeket a pogány szokásokat, azért tanította az imádkozásról, hogy ne legyünk sok beszédűek, azaz nem kell hosszan magyarázni valamit Istennek, vagy ismételgetni, Isten nem buta, sőt már előre tudja azt, amit kérni akarunk Tőle.

2017. szept. 7. 09:45
 14/34 anonim ***** válasza:
26%
A hamis vallásoknál megfigyelhető, hogy Istent is butának gondolja és a hamis vallási szokást gyakorlót is butává teszi. Az extra erre még a felsőbbrendű tudat, hogy lenézi azokat, akik ezt nem gyakorolják.
2017. szept. 7. 10:00
 15/34 A kérdező kommentje:

#12 nem ártana az értelmezésedben némi következetesség! #8 azon volt kiakadva, hogy a protestánsoknál nincsenek dogmák. Erre mondtam azt, hogy akárminek, akár kismacskának is nevezhetjük, de a lényeg akkor is változatlan: másoktól hallot, eltanult szövegeket mondtok, olyan dolgokról, amikről semmi tapasztalatotok sincs. Ezeket bárhogy nevezhetitek, de már bocs, én dogmáknak nevezem.

Kifelythetnéd kicsit részletesebben, hogy katolikus korodban hol éreztél pogányságot a rózsafüzérben, vagy hol éreztél imádatot Máriával kapcsolatban! Mert ezek nagyon szépen betanult protestáns szövegeknek hangzanak, de nem érzem mögöttük a tapasztalatot, amiért ezek megvetendő dolgok lennének.

#13 szépen leírtad a mantrázás gyakorlatát és Bibliaellenességét … de ennek mi köze a rózsafüzérhez?

2017. szept. 7. 10:08
 16/34 követ62 ***** válasza:
63%

A rózsafűzér imádságot én magam soha nem gyakoroltam. A nagymamám igen. És mindig unalmasnak tartottam. A bérmálkozásom után egy darabig nem érdekelt a vallás (talan érthető okokból: tini kor). Amikor Isten "vissza hívott" a hitbe már a szivemre helyezte a Szentlélek: "Miért imádkoznék bármely szenthez? Egyedül Jézus volt aki meghalt értem, Aki kifizette bűneim árát. A többi nem tett értem semmit (még Mária sem)."

Tehát ilymódon (bár tudtam miről szól) nem éreztem szükségét a rózsafűzér imádság gyakorlását.

Miután megismertem a Biblia tanítását be is igazolódott, hogy tényleg a Szentlélek sugalta a helyes irányt.

Ez a tapasztalatom amikor még nem olvastam a Bibliát, nem ismertem más egyházak tanítását.

2017. szept. 8. 07:13
 17/34 A kérdező kommentje:

Bár sosem ültem autóban, de az autóvezetés egy nagyon rossz és embertelen cselekedet!

Kb ugyan ilyen az érvelésed, hiszen (saját bevallásod szerint) nulla tapasztalattal vagy akár elméleti tudással mondod le a rózsafüzért. Azt hiszem, említettem, hogy hiteküt korábban komolyan gyakorló ex-katolikusok válaszát tartanám a leginkább meggyőzőnek, sőt ha jól emlékszem kiemeltem, hogy nem a szedett-vedett ex-katolikus válaszokra lennék kíváncsi! Már bocsánat, ha a válaszodat nem tudom elfogadni hiteles válasznak (ettől függetlenül, mivel a kérdésre válaszoltál, ment a zöld kezecske)

2017. szept. 8. 17:27
 18/34 anonim ***** válasza:
29%
A rózsafüzér az egy mantra. Isten nem buta, hogy ismételgetni kell neki bármit.
2017. szept. 8. 22:54
 19/34 anonim ***** válasza:
70%

Ez a probléma, hogy sokszor téves véleményekből tényeket kovácsoltok magatoknak, majd ahogy a kérdező írta, "dogmaként" szajkózzátok.

A rózsfüzér pont egy elmélkedő imádság és nem mantra. De lefogadom egyiktők se vette a fáradságot, hogy legalább után olvasson egy kicsit, mielőtt benyög valami hülyeséget.

2017. szept. 8. 23:05
 20/34 A kérdező kommentje:

#18! Leírnád, hogy hogyan kell a rózsafüzért mondani? Csak, hogy igazold, hogy az egy mantra! Az eredeti kérdésem is ez volt!! Vagy csak mantrázod a dogmáidat?

#19 Tökéletesen egyet értek. Csak szeretném megérteni, hogy az elmélkedés Jézus születésén, tanításán vagy szenvedésein miért mantra? De azt hiszem nem fogok erre választ kapni. Eddig csak a dogmák jöttek

2017. szept. 9. 07:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!