Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves protestánsok! Hogyan...

Kedves protestánsok! Hogyan viszonyultok a katolikus egyházhoz? Mi a véleményetek róla?

Figyelt kérdés
Nekem anno volt egy katolikus tanárom, aki szerint a protestantizmus megjelenésével az egyház "osztódással kezdett el szaporodni". Ez mondjuk, elég suttyó felfogás. Mit gondoltok?

2017. szept. 2. 18:27
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
45%

Ha figyelembe vesszük a számokat, akkor ez, bár kicsit túlzás, de igaz.

Addig volt 1-1 felbukkanó eretnekségtől eltekintve az Egyház (keleti szakadás után lett 2), ma sok ezer keresztény vagy annak mondott gyülekezet létezik.

2017. szept. 2. 19:21
 2/31 A kérdező kommentje:
A kérdést protestáns hívőknek tettem fel (azt hittem, hogy ez kiderül a megszólításból)...
2017. szept. 2. 19:26
 3/31 anonim ***** válasza:
45%
Nem írtam, hogy milyen vallású vagyok. Lehetek akár hindu is.
2017. szept. 2. 19:37
 4/31 anonim ***** válasza:
13%

A katolikus egyház teremtette meg a kereszténység alapjait.Nekik köszönhetjük a teljes Bibliát 66 könyvével,s a hit elterjedését a civilizált világban.

(A "katolikus"egyetemest jelent,ami a Biblia egyetemes elfogadásán alapszik.)

Amint az egyház dogmákba korlátozta a hitet,eltérítette a kereszténységet hitünk alapjától,a Bibliától,és dogmákat követő emberi vallássá minősült.

Ezzel párhuzamosan a Szentlélektől,mint Isten földi helytartójától,a római püspök átvette a hatalmat,és önmagát tette meg Isten földi helytartójává.

Ez a rendszerváltás,természetesen szakadást idézett elő,s már két vallásfelekezet küzdött az elsőbbségért.

Ez a rendszerváltás természetesen magával hozta a krisztusi szolgáló uralkodás helyett,az erőszak sátáni módszerével való uralkodási rendszerváltást is.(keresztes háborúk,inkvizíció,erőszakos térítések,pozsonyi csata,stb.)

A Római Katolikus vallásfelekezet,temérdek pogány módszert,liturgikus elemet követ,melyek idegenek a Bibliától,de képtelenek elfojtani közösségükben Isten Szentlelke befolyását a közösség tagjaira.

Köztük ,temérdek őszinte istenfélő ember követi Krisztust Általa.Ők,az én testvéreim.

Valóban,szemük zárva tartja Isten sok hamis tan felismerésétől(mint az ószövetség emberének pl.a többnejűség tévedése megértésében),az Ő bölcs döntése miatt.Ezt,tiszteletben tartom.

2017. szept. 2. 19:37
 5/31 anonim ***** válasza:
95%

Mai világban örülök ha találok Krisztusban őszintén hívő embert. Nem értek egyet rengeteg mindenben velük, de hajlandó vagyok megtalálni a közôs hangot. A mai katolikus egyházzal talán könnyebben megy, mivel pl. egyre több katolikus olvas Bibliát.

Amit észrevettem, hogy rettentően változatos hogy milyen katolikusok vannak. Vannak az ilyen turbó katolikusok, akik szerint mivel ők az egyetlen igaz egyház, nekünk minden érvünk semmis, és hülyék vagyunk. Aztán a másik végletben vannak olyanok is akiknek annyi közük van a katolicizmushoz, hogy évente kétszer elmennek templomba, azt is azért mert a nagyit elkísérik.

2017. szept. 2. 19:38
 6/31 anonim ***** válasza:
94%
Sehogy sem viszonyulok hozzá. Nem értek pár dolgot, nem értek egyet pár dologgal, de semmi különös nincs bennem. Akit Isten oda küld, annak ott a helye, ő jobban tudja.
2017. szept. 2. 19:46
 7/31 anonim ***** válasza:
60%

"A mai katolikus egyházzal talán könnyebben megy, mivel pl. egyre több katolikus olvas Bibliát. "

Nem tudom, honnan jön ez a butus elképzelés, hogy mi katolikusok nem olvasunk Bibliát, a legtöbb hívő katolikus olvassa a Bibliát, sokan napi szinten. Néha meglepődök, milyen érdekes dolgokat hisznek rólunk a protestánsok. :D

Erről eszembe jutott ez az idézet:

"Az Egyesült Államokban nincs több száz embernél, aki gyűlöli a katolikus egyházat, viszont több millióan vannak, akik gyűlölik azt, amit tévesen katolikus egyháznak hisznek."

(Fulton Sheen érsek).

2017. szept. 2. 19:56
 8/31 A kérdező kommentje:

"A katolikus egyház teremtette meg a kereszténység alapjait."

Nem, sajnos nem. Ez az Őskereszténység, és -sajnos- ebből nőtt ki a ti véres kezű, gyilkos, elnyomó és népbutító egyházatok. Az Evangélikus Egyház, azonban teljes mértékű megújulást hozott, mely egy optimális Egyház. A ti, katolikus egyházotokon belül NINCS egyetértés, semmi kohéziós erő, leszámítva a fetisizmust és a gyűlölködést.

Sajnálom, de elfordultatok Jézustól!

2017. szept. 2. 20:09
 9/31 imakommandós ***** válasza:
50%

Nem volt véletlen a reformáció népszerű.

Az igaz, hogy karhatalommal üldözték őket ezért, de a reformátorok kezdték terjeszteni anyanyelven a Bibliát, és volt olyan tényleg "sötét" időszak, hogy Biblia-birtoklásért vagyonelkobzás és házrombolás járt.

Ezek tények. Meg az is, hogy kisajátitotta a Katolikus egyház a Biblia értelmezését. Kicsit most is más a teológiájuk az üdvösségről mint a protestánsoknak. Más a tizparancsolatuk. Tele vannak bálványokkal. Nem csak szobrok-képek es ostya formájában hanem Mária személyében is.

A reformációig nem hangsúlyozták a hitből való megigazulást.

Az emberek érzékenyek voltak a túlvilági sorsukra, ezért vették a búcsúcédulákat és mentek tömegestől a pokolba.

2017. szept. 2. 20:15
 10/31 anonim ***** válasza:
65%

#8, ez most komoly? Azért tetted fel a kérdést, hogy fröcsöghetsz egy nagyot a katolikus egyházról, úgy, hogy hangyafingnyi fogalmad sincs róla... annyira fáj látni ezt az ellenségeskedést még mind a mai napig. Mért nem törekszünk az ökumenére? Miért kell széthúzni, sokkal több dolog köt minket össze, mint amennyi szétválaszt. Ismerjük meg a másik oldalt is, ne gyűlölködjünk, hiszen ugyanabban az Istenben hiszünk, ugyanaz a Krisztus váltott meg bennünket. Mért kell sértegetni a másik egyházat? Mért kell több ezer éves dolgokat felemlegetni?

Egy katolikus

2017. szept. 2. 20:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!