Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves protestánsok! Hogyan...

Kedves protestánsok! Hogyan viszonyultok a katolikus egyházhoz? Mi a véleményetek róla?

Figyelt kérdés
Nekem anno volt egy katolikus tanárom, aki szerint a protestantizmus megjelenésével az egyház "osztódással kezdett el szaporodni". Ez mondjuk, elég suttyó felfogás. Mit gondoltok?

2017. szept. 2. 18:27
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

"Mondd meg, hogy kit szidtam, mert szerintem senkit, itt te generáltad a gyűlöletet, már bocsi."

Mivel ti sem reagáltatok az általam feltett kérdésekre, ezért megtehetem, hogy én sem a ti hülyeségeitekre.

Ez a "rohadt protestáns, gyűlölsz minket/gyűlöletet keltesz", már nagyon unalmas, mert csak itt, már 500-szor elhangzott. Az Egyház szakadását én is sajnálom, de nem mi okoztuk (szerintem ebben megegyezhetünk).

2017. szept. 2. 22:17
 22/31 anonim ***** válasza:

Nem mondtam, hogy rohadt protestáns, sőt, én ugyanolyan testvéreimnek tartom a protestánsokat is, mindig én vagyok az, aki leállítja azokat a katolikusokat az ismerőseim körében, akik gyűlölettel gondolnak a protestánsokra. De cserebe ugyanezt is elvárom. :) Tájékozódjunk egymás hittételeiről. Pl. Olvasd el a katekizmust, nem olyan démoni ám. Szerintem fontos, hogy törekedjünk az egységre. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárkinek is át kellene térnie, vagy fel kellene adnia bármit. Csak törekedjünk az egységre azon téren, amiről mind ugyanazt valljuk.

Én egyébként katolikusként nagyon szívesen megyek néha protestáns istentiszteletre pl. Nagyon szeretem a lelkészek prédikációját.

2017. szept. 2. 22:25
 23/31 A kérdező kommentje:
Ez esetben elnézést kérek! Nekem nagyon rossz tapasztalataim voltak a katolikusokkal. Az említett tanár és még két ismerősöm is betiltanák, sőt ÜLDÖZTETNÉK(!) A protestánsokat.
2017. szept. 2. 22:29
 24/31 anonim ***** válasza:
100%
#23, sajnos nekem is van rossz tapasztalatom. Pl. A mostani papunk folyamatosan uszít a protestánsok ellen (de fordított esetről is hallottam már). Annyira rossz ezt látni, mért nem az egység felé haladunk.
2017. szept. 2. 22:42
 25/31 anonim ***** válasza:
59%

Nézzük, Jézus mit mond erről a fajta lelkületről:

Lukács 9:52-56

Követeket küldött maga előtt, akik egy samáriai faluba mentek, hogy ott Jézus számára szállást készítsenek.

De nem fogadák be őt, mivelhogy ő Jeruzsálembe megy vala.

Amikor ezt két tanítványa, Jakab és János megtudta, megkérdezték Jézustól: „Uram, akarod, hogy a mennyből tüzet parancsoljunk rájuk, hogy megégesse őket?”

De Jézus feléjük fordult, megdorgálta őket, és ezt mondta: "Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek,mert az Emberfia nem azért jött, hogy az emberek életét elveszítse, hanem hogy megmentse."

Isten megmenteni akar, nem elpusztítani.

Az emberek sorsáról Ő dönt.

A mi dolgunk, hogy a különféle tanít és ásokat megismerjük és eldöntsük, hogy melyik isteni és melyik emberi.

Meggyőződésem szerint a Bibliában van Isten üzenete az embereknek. Máshol is lehet nyomokban, de ami nélkülözhetetlen, az ott van.

Azt megismerve el tudjuk dönteni, melyik tanítás helyes.

A katolikus egyház tanításai alapvetően helytállóak.

Isten a Teremtő, Megváltó.Jól tanítanak számos hitvédelmi témában is. Sajnos sok a "hagyomány, illetve tekintélyen alapuló tan".

A protestánsok még közelebb kerültek a "csakis a Biblia" elvéhez. Közvetlenül fordulnak Istenhez, Máriához és a szentekhez nem imádkoznak. Több hangsúly van a kegyelmen, mint az ember tettein (gyónás, zarándolkás, ugyanazon imák ismétlése, a Pápa szerepének túlhangsúlyozása).

De a törtnelmi protestáns egyházakon túl is vannak, akik még tovább haladtak a reformáció útján.

lsd pl. felnőttkori keresztség (a gyerekkorit nem tanítja a Biblia), vagy a halottak állapota (nincs gyehenna, nincs halhatatlan lélek).

De még ezen túl is lehet haladni, felfedezni, hogy a Biblia mindvégig csak egy napot tart a Teremtés emlékünnepének, a szombatot. Sose lett áthelyezve.

Szóval azt gondolom, hogy bárki, aki Jézus nevét vallja, az üdvözül, legyen bármilyen felekezetű.

És bárki, aki üldözi embertársát, az idegen Istentől és megtérésre van szüksége. (lsd. Pál apostol).

A tanításról lehet más a véleményünk, de hiába, ha szeretet pedig nincsen bennünk!

2017. szept. 2. 23:47
 26/31 A kérdező kommentje:
Én nem üldöztem senkit...
2017. szept. 2. 23:53
 27/31 anonim ***** válasza:
72%

És ha jövendõt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökrõl, szeretet pedig nincsen énbennem, semmi vagyok.

És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tûzre adom is, szeretet pedig nincsen énbennem, semmi hasznom abból.

A mai katolikus egyházra is lehet kígyót-békát kiabálni, de még a mai napig Isten tudja jóra használni és emberek megmentésére.

Ugyanígy a többi egyházat is, aki Jézus nevét hirdeti.

A Bibliából kiolvasható, hogy eljön az az idő, amikor több lesz a kára, mint a haszna ide tartozni, és azt mondja a Jóisten:

1. Fussatok ki belőle én népem

2. és lesz egy Pásztos és nyáj.

Protestáns vagyok, de nehogy azt higgye bárki protestáns, hogy különb egy katolikusnál, vagy fordítva! Komoly tévedés!

Mert nem az ismereteink szerint ismertetünk, hanem a lelkületről és a szeretetről.

Aki többet tud, az szeressen jobban!

Kedves Kérdező, minél többet tudónak vallod magad, annál jobban mutasd meg a te mások megmentéséért küzdő szereteted!

2017. szept. 2. 23:58
 28/31 anonim ***** válasza:
79%

Azt írod, hogy nem üldözöl senkit, de amikor ilyeneket írsz egy másik egyházról "véres kezű, gyilkos, elnyomó és népbutító egyház", azzal EL-üldözöl esetleges érdeklődőket, akiknek ha nem ilyen stílusban mondanád el a véleményed, még esélyük is lehetne értelmes gondolatok meghallgatására.

Lehet, hogy akinek mondod, ugyanúgy tagja a nagy Láthatatlan Egyháznak, (avagy Isten országának, Jézus testének), csak éppen felekezetileg máshol van, esetleg van még feladata egy másik felekezetben, de lehetm hogy Isten hívja.

Mézzel hamarabb lehet legyet fogni, mint ecettel.

Ha szerinted istenibb az evangélikus felekezet, akkor próbáld vonzóbbá tenni, ne pedig elriaszd a népeket:)

Gondolom, Te se hagynád el a felekezeted, mert a vezetőid, testvéreid hibáznak? ha amúgy a tanítással egyet értesz...

hanem csak egy értelmes, kedves, türelmes magyarázat tudna elgondolkodtatni...

2017. szept. 3. 00:26
 29/31 anonim ***** válasza:
75%

"Az Evangélikus Egyház, azonban teljes mértékű megújulást hozott, mely egy optimális Egyház. A ti, katolikus egyházotokon belül NINCS egyetértés, semmi kohéziós erő, leszámítva a fetisizmust és a gyűlölködést."

Kedves Evangélikus Testvérem!

Én római katolikus vagyok, de egy munkámból kifolyólag volt szerencsém foglalkozni az evangélikusok történetével, tényleg nem teológiai szemmel, mert amúgy történész vagyok, és inkább történeti megközelítésben. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy egy ilyen kislétszámú felekezet mennyi pozitívumot hozott egy általam kutatott város társadalmában. Mennyi nyílt szívű, roppant adakozó tagot számlált és létszámukhoz mérten milyen sok rászorulón segítettek. Számos lelkész állt ki a keresztény tanítás mellett, sziklaszilárdan még a kommunista hatalomátvétel után is. Hallottam lelkészeket ma is, akik szerencsére nem ilyen hangon beszéltek a Katolikus Egyházról, mint ez a válasz. Ezért tudom, hogy ez a válasz nem az evangélikus álláspontot képviseli. Egy evangélikus ismerősöm mondta, hogy az evangélikus egyház olyan sokszor mint egy híd a katolicizmus és a reformátusok között. Adja a Jóisten, hogy tényleg segítsétek a párbeszédet.

A Katolikus Egyházon belül szerencsére VAN egyetértés, amit pl. a zsinatokon kimondott álláspontok képviselnek. A II. vatikáni zsinat azt tanítja, hogy mi katolikusok és ti, evangélikusok az egy keresztség által ugyanarra vagyunk meghívva.

2017. szept. 3. 12:29
 30/31 anonim ***** válasza:
19%
Az igazi kérdés nem az, hogy a protestánsoknak mi a véleménye, hanem hogy a Teremtő Istennek mi a véleménye a római katolicizmusról?
2017. szept. 13. 01:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!