Haragudni fog rám Isten, ha mégis létezik?
Sok helyen találkozom azzal a meglátással, hogy Istent nem az eszünkkel, hanem a szívünkkel találhatjuk meg. Ez olyasvalamit jelent, hogy a teljes hithez némileg le kell mondanunk a tapasztalatokon és logikán alapuló gondolkodásról.
Ezt a lépést nem bírom megtenni, de azokkal sem értek egyet, akik Isten létét zsigerből elutasítják.
A hívők és az ateisták közül valamelyik tábornak biztos igaza van, a másik tévedésben él. És nem szeretném feltenni valamire az életemet, ami lehet, hogy nem is igaz. Szóval nekem a "Van-e Isten?"-re a legszimpatikusabb válasz a "Nem tudom./Lehet.", és valószínűleg így fogom eltölteni hátralévő éveimet.
Az lenne a kérdésem, hogyha a 'finishben' kiderül, hogy a telitalálatos válasz az "Isten létezik.", akkor Ő vajon haragudni fog-e rám a tartózkodásom miatt? Annak ellenére, hogy egyébként jó ember voltam, bár sokat nem csökkentettem az életszínvonalamon mások javára (pl. adakozással), de a környezetemmel jól bántam, és ha sérelmet okoztam, minden tőlem telhetőt bevetettem, hogy helyrehozzam.
Avagy létezik az ilyen emberekre bevett büntetés?
(Nem szeretnék durva vitát szítani, csak érdekel, hogy az ismereteitek alapján mire számíthatok egy bizonyos esetben.)
"a több mint 5000 közül"
A sok 100000 közül. A buddhistáknál pl. nagyon sok isten van.
De ha a Tollaskígyó nem érdekel, akkor pl. nézd meg Wotant. Ő a kelta hitvilágban van, és nem olyan szelíd, mint a keresztények istene.
Ha őt megharagítod, az tényleg nem életbiztosítás!
Kérdező, a keresztény hit nem irracionális. Nem alaptalan és vak hitet kíván Isten.
Olvasd el Tom Short: 5 kérdés a keresztyénségről
Ajánlom még ezt: A vak hiten túl
Természetes, hogy az emberben kérdések merülnek fel, akkor utána kell járni.
Előző lavírozási taktikája nem a legbölcsebb (elnézést az "intoleranciáért", de muszáj felhívni mindkettőtök figyelmét)
Jel
3,15 Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév.
3,16 Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.
Ismerem ezt az idézetet, de nem gondolom, hogy emiatt fel kellene adni az őszinteséget. Az miért jó, ha valaki megpróbálja elhitetni magával, hogy hisz (tudom, ez kicsit hülyén hangzik, de van ilyen), aztán meg az első komolyabb problémánál összeomlik a hite.
És ez a "kiköpés", nem tudhatjuk biztosan, hogy mit jelent. Lehet, hogy nem is olyan rossz dolog... nem biztos, hogy mindenki örök életet akar.
Ez szerintem kimondottan a hívőkre vonatkozik. Sőt egy adott közösségre, nem véletlenül van nekik címezve. Persze nekünk tanulni kell az ő hibáikból, amiket János kiemelt levelében. Ehhez azonban ismerni kell történetüket, hogy pontosan értelmezni tudjuk.
Persze elő kellett vennem egy másik fordítást, hogy megtudjam mit akarsz idézni. Fogalmam sincs mi az a "hév" (csak a gödöllői hévet ismerem), a "vajha" szó is fejtörést okozott.
Csak javaslatként mondom, hogy érdemes mai nyelvezetű fordítást használni, mert a szavak jelentése az évszázadok során sokat változott.
bocs előző, nekem Károli van itthon, meg abból is szoktam idézni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!