"Hogyan lehet mérni a hitet?"
Ha azt mondod a Gellérthegynek menj odébb és az odébb megy, akkor van megfelelő hited, de ha a Gellérthegy nem mozdul el helyéről, akkor a hited elégtelen.
20-as! A hit mértékét miért a cselekedetei adják?
Ha valaki abban hisz, hogy a Föld lappos, és jót cselekszik, nem azért cselekszik jót, mert hisz a lapos Földben.
"Mondjuk, lehet e egy muszlim hite nagyobb, mint egy kereszténynek?"
Hogyne lehetne (vagy akár fordítva is)! Csak éppenséggel másban hisznek...
"A hit mértékét miért a cselekedetei adják? "
Még egyszerűbb példát hozok, mert látom, nem vagy egy nagy gondolkodó. Vagyünk egy példát:
Én azt mondom neked, hogy holnap délelőtt hagyd el a lakásod, mert 12-kor felrobbantják. Te azt mondod, hogy hiszel nekem, de nem mentél ki a lakásodból és felrobbant veled együtt. Akkor hittél-e valójában nekem? A cselekedeteid ugyanis nem azt mutatták. Te erre azt mondanád, hogy de hát jót cselekedtem délig. Én erre azt mondom, hogy ostoba vagy:)
"Ha valaki abban hisz, hogy a Föld lappos, és jót cselekszik, nem azért cselekszik jót, mert hisz a lapos Földben."
így van. De azt ugye tudod, hogy nem csak a szeretet cselekvése az egyetlen hit általi cselekedet a világon?
De látom, nem fogod vagy nem is akarod érteni, így én befejeztem. Szerintem csak egy ostoba troll vagy, de lehet, hogy tévedek.
azt ugye tudod, hogy a Mt 5:22 szerint:
"aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! - méltó a főtörvényszéki eljárásra"
Szerintem abból lehet lemérni a hitet, hogy az emberek mennyire tartják bolondnak az illetőt. Minél bolondabbnak tartják, annál nagyobb hite.
Mondok példát.
1. Ha valaki szeretetből szembesít valakit a bűnével, kockáztatva, hogy a másik ember megharagszik rá, és gyűlölni fogja, annak van egy kis hite. Ugyanis az emberek azt mondják, hogy okosabb úgy gondolkodni, hogy "ne szólj szám, nem fáj fejem."
2. Ha valaki elmenekülhetne, de felmegy a keresztre
és vállalja a kínhalált, annak nagy hite van. Az emberek ugyanis totál bolondnak tartják azt, aki a jólét helyett a szenvedést, az élet helyett a halált választja.
Isten tudja csak mérni a hitet.
Jézus szerint van "kicsiny hit", és van "nagy hit".
István vértanú pl teljes volt hittel, de mi nem tudjuk megmérni, hogy egy hívő hány százalékig van tele hittel, csak a Szentlélek.
A muszlimok hitét meg a hitetleneket ne keverd ide, mert a kereszténységben Jézus isteni hitről beszélt, amely által Isten teremtette a világot:
Károli:
Márk 11:22 És Jézus felelvén, monda nekik: Legyen hitetek Istenben.
Szó szerint: "Legyen bennetek Isten hite!"
A hit mértékét a cselekedet határozza meg.
Az a "keresztény",aki úgy él,mint az istentelen,annak hite a nullához közelít.
Az az istentelen,aki látva gyönyörű,logikusan felépített bonyolult világunkat,és mindezt a véletlenek egybeesésének hiszi,és nem egy tökéletes szerető Isten munkájának,annak hatalmas hite van.
Hatalmas hitébe még az is belefér,hogy magát istennek képzeli,amint hatalmat szerzett.(Hitler,Sztalin,Mao,stb)
"Mondjuk, lehet e egy muszlim hite nagyobb, mint egy kereszténynek?"
Keresztény körben értelmetlen a kérdés. A Biblia ígéretei kizárólag a bibliai hitre vonatkoznak, nem pedig bármilyen hitre. Annak az embernek, aki nem a Bibliára alapozza az életét, bibliai értelemben nincs is hite, csak hitetlensége, noha a rossz dologban való hit is hit, mégsem áldás követi, hanem átok. Hit a hitetlenség is. Tehát amikor keresztény körökben a hit mértékét firtatják, akkor bibliai hitről beszélnek, Jézus hitéről, Isten hitéről, nem pedig a Diabolosz hitéről, aki abban hit, hogy Isten megkötözhető a saját beszédével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!