"Hit nélkül is lehet jót cselekedni."
Jól mondod. De ez egy kicsit off, nem tartozik a kérdéshez
Igaz, csak válaszoltam az előzőnek.
Szóval térjünk vissza a kérdéshez.
"Szóval térjünk vissza a kérdéshez."
A cselekedeteinkkel
A cselekedettel nem lehet jól mérni.
Agyszkennerrel lehet megbízhatóan mérni.
A hit mértékét kétféleképpen lehet megközelíteni. A Biblia szerint a "hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által" (Rm 10,17). Vagyis eszerint a hitünk mértéke nem haladhatja meg az igeismeretünk mértékét. Ám a görög 'rémát' ír, aminek a jelentése 'kijelentés'. Azaz nem a Biblia betűinek ismeretére vonatkozik a fenti megállapítás, hanem a bennünk élő kijelentésre, amit közvetlenül Krisztustól kaptunk a Biblián keresztül. Ez az egyik megközelítés.
A másik megközelítés, hogy a hitünk indikátorai a hitünk eredményei. Az a cselekedet, ami valóban a hit cselekedete, jó gyümölcsöket terem. Sok minden utánozható, de a valódi gyümölcs nem. Ha valaki szolgálata töviseket, és csalitosokat terem, az rossz gyümölcs. Ha valaki szolgálata mások számára fogyasztható gyümölcsöket terem, az jó gyümölcs. Jó irányban megváltozott életek, helyreállt házasságok, növekedés, egészség, szabadság, öröm. Ezek jó gyümölcsök. A Galata 5,22-ban vannak felsorolva a Szellem gyümölcsei: "szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség." Mivel ezeket lehet utánozni, mímelni, első sorban nem az alany hitelesíti a gyümölcseit, hanem a környezete. A báránybőrbe bújt farkas éppen annak az embernek a képe, aki leutánozza a juhokat: úgy béget, mint a juhok, úgy öltözik, mint a juhok, úgy cselekszik, mint a juhok, oda jár, ahova a juhok, de a szívében egy ragadozó él, ergo az egész csupán megtévesztés. Az ember gyümölcsei sem képesek a hitének a mértékét túlszárnyalni.
A Biblia egyébként nem elégszik meg azzal, hogy valaki jót tesz, ugyanis azt, hogy mi minősül jónak, azt a tett következménye dönti el, nem maga a tett.
"Én, az Úr vagyok az, aki a szívet fürkészem és a veséket vizsgálom, hogy megfizessek kinek-kinek az ő útai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint." (Jer 17,10)
Szerintem Jézus személyével. Mindenkinek fel kell tenni-e magában a kérdést és meg is kell válaszolnia. Kicsoda Jézus? Vagy ki ő nekem? Egy egyszerű ember szép tanításokkal? Vagy egy Próféta? Egy szép ideál? Vagy az Élő Isten egyszülött fia?
És a Jézusban val hit mértékét szerintem meglehet állapítani a magvető példázatából. Van aki hallja Isten szavát, de a gonosz kitépi az igét a szívéból. Van aki hallja és örömmel fogadja de az üldözés hatására eltántorodik
Van aki hallja de a világ gondjai bajai megfojtják bene azigét.
És van aki hallja és meg is tartja.
A kereszténységben a hit nem elegendő. A hit tettek nélkül nem ér semmit. hiába hiszem Jézust olvasom az ő tanítását ha nem igyekezek hozzá igazítani az életemet mitsem ér.Ezt jól tükrözi a sziklára épített ház példázata. Akit érdekel az olvassa el :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!