Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Meg tudnál bocsájtani egy...

Meg tudnál bocsájtani egy gyilkosnak?

Figyelt kérdés
Én őszintén nem hiszem.
2017. aug. 15. 09:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nem tudom. Tényleg. De hajlok a nem felé.
2017. aug. 15. 09:42
 2/11 A kérdező kommentje:
Kedves első válaszoló: köszönöm szépen a válaszodat!
2017. aug. 15. 09:49
 3/11 anonim ***** válasza:
11%
Nem. Ölni nem kötelező és nem is szükséglet.
2017. aug. 15. 09:54
 4/11 anonim ***** válasza:
32%

Attól függ kit ölt meg és miért, és jogos volt-e.

Indokolatlan, hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság elkövetőjének, rablógyilkosnak, sorozatgyilkosnak nem.

Vérbosszúból vagy önbíráskodásból elkövetett gyilkosságnál elgondolkoznék. Ha egy megölt szerettét, mondjuk feleségét vagy gyerekét bosszulta meg azzal hogy megölte az elkövetőt, talán még támogatnám is, akkor is ha ismertem azt akit megölt.

Önvédelemből elkövetett emberölés nem számít gyilkosságnak, ha a megölt személy a házon belül halt meg és fegyvere volt, bűncselekménynek sem. Itt nem is ítélkeznék.

2017. aug. 15. 10:13
 5/11 anonim ***** válasza:
75%

Azért ez nem egyszerű kérdés.

Vegyük az alábbi eseteket, a teljesség igénye nélkül:

Rablógyilkosnak: NEM. Tehát aki anyagi haszonszerzés céljából ölt. Bárhogy elvenni másét, pláne az élete árán, az megbocsájthatatlan bűn

Gondatlanságból ölt: lehetett bármi. Emberek vagyunk, hibázhatunk, van hogy elrontunk valamit, figyelmetlenségből. Nyilván nem egyszerű, de megbocsájtható (idővel) /pl ittasan okozott egy halálos balesetet. Számomra az ittas vezetésre nincs mentség, de ugyanakkor remélhetőleg tanul belőle -illetve mások is tanulnak az ő hibájából- és ha eljut addig, hogy "b@ßßza meg, hülye voltam akkor este", kvázi belátja, és nem mentegetőzik, akkor még ha nem is bocsánatos bűn, de nem említhető egy lapon az első esettel, ahol előre megfontolt szándék vezérli az elkövetőt/

Bosszú/megtorlás végett ölt: erre egy nem teljesen egyértelmű nem a válasz. Valahol érthető, ha pl egy neki fontos személyt megölt/megnyomorított az illető, akkor ezt megtorolja, de a "szemet szemért" elv nem méltó egy intelligens, ésszel élő emberhez

Önvédelemből ölt, nem szándékosan:

Ez egyértelműen bocsánatos. Pl.: a szerelmeddel és/vagy a gyerekeddel sétálsz hazafelé. Valaki elétek ugrik, és fegyverrel/felfegyverkezve megfenyeget. Neked van lélekjelenléted, és "előbb lépsz" mint a támadó, vagy a saját kését belefordítod, vagy csak a stresszhelyzet miatt hírtelen megugrott adrenalin-szinted miatt hülyére vered és a támadó meghal, ez mindenképpen egy bocsánatos dolog (még ha jogilag nem is egyértelműen tisztázott -arányosság stb-), mivel a saját és a veled lévő(k) életét védted.

Ezek kiragadott példák, de nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy "ölni bűn". Mint ahogy azt se lehet egyértelműen mondani, hogy "segíteni jó dolog", mert ha teszem azt egy bankrablásban "segítesz" (mert mondjuk a testvéred megy rabolni, és megkért, hogy segíts neki), az semmiképpen se jó.

2017. aug. 15. 10:26
 6/11 anonim válasza:
82%
Meg. Úgy is megkapja érte a büntetését.
2017. aug. 15. 10:28
 7/11 anonim ***** válasza:
36%

Igen, erre tanít Teremtő Istenünk, és Jézus is példát mutatott ebben.

Imádkozott értük, hogy bocsásson meg az Atyja a gyilkosainak.

S egy frappáns szemléltetésben elmondta, hogy két ember egymás ellen, nem követnek el akkora bűnt, mint amekkorát Isten ellen követ el valaki,

ezt a szemléltetést egy adóssághoz hasonlította, melyben egy ember sokkal többel tartozik a királynak, mint egy másik ember az embernek

2017. aug. 15. 10:41
 8/11 anonim ***** válasza:
27%

Ha a szerettemet ölné meg, akkor nem.

Ha egy idegent, akkor nem lenne mit megbocsájtani, hidegen hagyna.

2017. aug. 15. 14:51
 9/11 anonim ***** válasza:
37%
Egy akasztott embernek nincs szüksége bocsánatra...
2017. aug. 15. 17:36
 10/11 anonim ***** válasza:
Nem tudom,és el sem tudom képzelni.Remélem,sosem lesz fogalmam erről!
2017. aug. 15. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!