Egy mélyen keresztény ember el tudná magyarázni mi is a problémája a sátánistákkal?
És azt, hogy mi miatt tud olyan biztos lenni az Isten és a Satan létezésében.
Saját érveket szeretnék hallani, nempedig azt, hogy a bibliában ez van leírva szóval el kell hinni.
"sátán egy kimondottan biblikus lény, akit ezért csak a Biblián át ismerhetünk meg."
Ja.
Mint az összes többi: az isten, Jézus, stb.
"Kitalálhatnánk egy vallást pl. az antik görög mitológia alapjára, amiben Hádész egy rózsaszín egyszarvú póni lenne"
Na, itt a gond.
A sátánisták ugyanis KIFEJEZETTEN a Biblia alapján alakították ki a vallásukat.
"Az írások szerint már kezdetben a sátán volt a "rosszfiú". Már a világ teremtésekor egyértelműen"
Egy tipikus keresztény...
tehát: a teremtéskor a sátán ABSZOLÚT pozitív lény!
Eleve a harmadik létező legnagyobb hatalom a világon. Alig kisebb, mint Jézus! Gyönyörű szép, okos, erős, szorgalmas.
Az édenkert őrzését bízzák rá, ahol legszebb, legjobb dolgok vannak!
Jézuson kívül senki és semmi nincs, aki vetekedhetne vele.
Mégis, milyen negatív dolgot tudsz itt mutatni? Miért tette az isten vele mindezt, ha ELŐRE tudta, hogy mi lesz?
Nos... sajnos azért van ilyen is.
Méghozzá az, hogy mi az ő szerepe - mondjuk Jézussal összehasonlítva?
Jézus a világ teremtésében vett részt, az elejétől a végéig. MINDENT ő csinált, persze az istennel együtt. Utána uralkodik az egészen - és később az övé a megváltás is.
Nem rossz életpálya, igaz?
Nézzük viszont a sátánt, aki mondom, ALIG kisebb hatalom ennél.
A teremtésnek a közelébe se engedték. Egy bolhát, egy vírust se teremthetett soha. Az uralkodásról nem is álmodhatott.
A szerepe az lett volna, hogy ELLENZÉK a teremtésben - NEM ELLENSÉG, ahogy egyesek hiszik - ő figyelmezteti az istent az esetleges hibákra, esetleg jobb megoldást javasol helyette.
Tán mondani se kell, hogy az isten soha, egyetlen tanácsát se hallgatta meg. (Egyébként ez azóta is jellemző arra, ahogyan az ellenzéket kezeli a mindenkori hatalom.)
Idáig ezek már önmagukban is minden jó érzésű emberből dühöngő őrültet csináltak volna, nem?
De a sátán JÓ természetű volt! Annyira, hogy még ez a sok dolog SEM állította szembe az istennel.
Ehelyett félrevonult és hobbit keresett. Elkezdett kereskedni, és mesésen gazdag kereskedő lett belőle. Így nem okozott volna semmi gondot a teremtésben.
De az isten még tartogatott számára valamit: meg kellett hajolni az új teremtmény, az ember előtt. A kicsi, esendő, semmiféle hatalommal nem rendelkező ember előtt.
ÉRTHETŐ, HOGY MIÉRT LETT EZEK UTÁN ÖRDÖG BELŐLE?
Utána, hogy miket csinált és mi a szándéka, ezt szintén nagyon torz módon nézik a keresztények. Pedig ott a Biblia, elég jól magyarázza a dolgokat.
Csak ők nem gondolkodnak, hanem az előemésztett dolgokat fogadják be.
A sátánisták meg kicsit másképp gondolják mindezt, mert ők jobban tudnak olvasni.
Mindenek előtt tisztázni kell, hogy valóban a Szentírás az alap, vagy a "rózsaszín egyszarvú póni", mert nem mindegy. Utóbbival sokat nem tudok kezdeni, a Szentírás tekintetében pedig van számos tévedésed.
"tehát: a teremtéskor a sátán ABSZOLÚT pozitív lény!"
Ez nem igaz, hiszen még a tiszta, bűntelen embert bűnre csábítja, sőt hazudik nekik (innen az hazugság atyja kifejezés).
"Eleve a harmadik létező legnagyobb hatalom a világon. Alig kisebb, mint Jézus!"
Ez sem igaz, már csak matematikai szinten sem. Az Atya minden hatalmát átadta Jézusnak, így Jézus, ahogy az Atya, végtelen hatalom birtokosa. Ezzel szemben a sátán hatalma véges, hiszen csak egy teremtett lény.
Ha a végtelent összehasonlítod a 100-al, de akár a 100 millióval, ugyan olyan nagy a szakadék közte.
"Gyönyörű szép, okos, erős, szorgalmas."
Ez igaz, annyiban, hogy akár tetszetős alakot is felvehetett volna.
"Az édenkert őrzését bízzák rá, ahol legszebb, legjobb dolgok vannak!"
Tudtommal kerubok őrizték az édenkertet, de utána kéne olvasnom.
"Jézuson kívül senki és semmi nincs, aki vetekedhetne vele."
Ez sem igaz, ahogy Isten képes volt megteremteni, úgy képes lenne megsemmisíteni is. Szóval itt a "vetekedés" nem jó szó. Másfelől Mihály főangyal is vetekedett vele, ahogy olvashatod a Szentírásban.
"A teremtésnek a közelébe se engedték. Egy bolhát, egy vírust se teremthetett soha."
Ahogy te sem vagy képes teremteni, úgy a sátán sem, hiszen ő is teremtmény.
"ő figyelmezteti az istent az esetleges hibákra, esetleg jobb megoldást javasol helyette"
Még most sem érted, hogy mi a különbség a végtelen és a véges közt. Nagyjából olyan, mintha engem egy elsős nebuló akarna kioktatni, hogy kell differenciál egyenleteket megoldani. Sőt, még ennél is nagyobb a különbség, mert míg Isten tudása (ahogy hatalma) végtelen, addig a sátáné korlátolt.
"Ehelyett félrevonult és hobbit keresett. Elkezdett kereskedni, és mesésen gazdag kereskedő lett belőle. Így nem okozott volna semmi gondot a teremtésben."
Ez most valami vicc vagy komoly?
"A sátánisták meg kicsit másképp gondolják mindezt, mert ők jobban tudnak olvasni."
Jah meg számolni, összeadni tudnak 10-es számkörben, de ha végtelen van a számok közt, azzal nem tudnak mit kezdeni.
"valóban a Szentírás az alap"
Igen, mi más? Ha másból indulunk ki, az már nem a kereszténység vagy nem sátánizmus.
"tehát: a teremtéskor a sátán ABSZOLÚT pozitív lény!"
"Ez nem igaz, hiszen még a"
Mondd! Te felfogtad, hogy mennyi év és mennyi minden telt el közben?
Minek írtam, ha nem érted meg? Úgy néz ki, hogy elolvastad, de nem fogtad fel.
"Jézus, ahogy az Atya, végtelen hatalom birtokosa. Ezzel szemben a sátán hatalma véges, hiszen csak egy teremtett lény."
Ez igaz.
Azonban a világunk véges. Arról nem tudni, hogy csinál-e valamit Jézus a világunkon kívül - viszont a sátán nem, az szinte biztos.
És itt, a mi véges világunkban az ő hatalmuk összemérhető. Vagyis hiába boldogul Jézus a végtelen hatalmával egy pillanat alatt minden problémával - hasonlóan megy a sátánnak is, olyan óriási a hatalma.
"Tudtommal kerubok őrizték az édenkertet, de utána kéne olvasnom."
Pontosan. Kerubok őrizték, akiknek a sátán volt a fővezére, ő is kerub.
"Jézuson kívül senki és semmi nincs, aki vetekedhetne vele."
Persze az isten mindenek felett, az nem kérdés.
"Másfelől Mihály főangyal is vetekedett vele, ahogy olvashatod a Szentírásban."
Megpróbálhatja, de neki kisebb a hatalma.
"ő figyelmezteti az istent az esetleges hibákra, esetleg jobb megoldást javasol helyette"
...márpedig neki ez volt a FŐ FELADATA. Hogy miért, azt én sem tudom. Ez már önmagában is eléggé frusztráló feladat egy ilyen isten mellett, nem?
"Ehelyett félrevonult és hobbit keresett. Elkezdett kereskedni, és mesésen gazdag kereskedő lett belőle."
Nem vicc, nézz utána.
"A sátánisták meg kicsit másképp gondolják mindezt, mert ők jobban tudnak olvasni."
"Jah meg számolni, összeadni tudnak 10-es számkörben, de ha végtelen van a számok közt, azzal nem tudnak mit kezdeni."
Ebben van valami.
Szerintem ők semmivel sem járnak jobban a sátánnal, mint mások az istennel. MOST MÉG talán járhatnak jobban, amíg a sátán erős elnyomás alatt van.
Alkalomadtán rosszabbul is járhatnak... attól függően, hogy mi az isten szándéka. Ahogy a sátán képes belerondítani az isten világába - a jó isten ennél sokkal cifrábbakat tud tenni a sátán saját világával, a pokollal, ha egyszer bedühödik.
"Mondd! Te felfogtad, hogy mennyi év és mennyi minden telt el közben?
Minek írtam, ha nem érted meg? Úgy néz ki, hogy elolvastad, de nem fogtad fel."
Nem fontos ez a hangnem. Természetesen felfogtam amit írtál, lehet csak elbeszélünk egymás mellett.
Számomra a "kezdetben", "teremtéskor" szavak az idők kezdetét jelenti, amikor Isten megteremtette a világot (most lényegtelen, hogy ez 14,6 milliárd vagy 6000 éve volt). Mivel az időt is ekkor teremtette, ezért előtte nem értelmezem az idő fogalmát.
Viszont a fizikai világ idejének a kezdetén (hogy egészen pontosan fogalmazzak), a sátán már gonosz volt. Előtte meg bár nem beszélhetünk időről, de amikor Isten megteremtette őt, akkor jónak teremtette, szabad akarattal.
"És itt, a mi véges világunkban az ő hatalmuk összemérhető."
Számomra a végtelen, az végtelen, nem mérhető össze. Lehet, hogy egy hangya szemében a macska is óriási és a bálna is, de tudjuk, hogy a bálna sokkal nagyobb a macskánál, hát még ha nagysága végtelen lenne.
"Megpróbálhatja, de neki kisebb a hatalma."
Megpróbálta, amikor Mózes teste felett vitatkozott vele és a sátán alulmaradt.
"márpedig neki ez volt a FŐ FELADATA."
Azt mondtad, hogy a Biblia a kiinduló pont, ilyet pedig nem olvastam benne még.
Arról pedig, hogy ki miként jár majd, idéznék inkább.
"A sátánt, aki félrevezette őket, kénköves, tüzes tóba vetették - itt fog gyötrődni a vadállattal és a hamis prófétával éjjel-nappal, örökkön-örökké."
"Gyötrelmének füstje felszáll örökkön-örökké, és nem találnak nyugtot sem éjjel, sem nappal, mert leborultak a vadállat és képmása előtt, s viselték nevének bélyegét."
Elég világosan fogalmaz a Szentírás (ha még mindig ez az alap), mind a sátán végéről, mind a követőinek sorsáról.
Egyébként ha megnézed, a sátán esetén múltidőt hazsnál az író, nem véletlen. Krisztus halálával és feltámadásával legyőzte őt örökre. Tehát ő már egészen biztos, hogy a pokolban szenved.
"a fizikai világ idejének a kezdetén (hogy egészen pontosan fogalmazzak), a sátán már gonosz volt."
NEM, a Biblia NEM ezt mondja! Idéznéd, hogy hogy hol találod ezt benne?
A Biblia szépen elmeséli azokat, amikről én írtam: ez volt a feladata a teremtés UTÁN, ilyen volt (jó tulajdonságai voltak), ezt csinálta (amit írtam), stb.
MIND a teremtés UTÁN!
"Számomra a végtelen, az végtelen, nem mérhető össze. Lehet, hogy egy hangya szemében a macska is óriási és a bálna is"
Na igen... de ha egy 30 cm-es akváriumban kell összemérni őket, akkor hiába óriási a bálna, ha a macska képes OTT szembeszállni vele.
A Bibliából máshol is az derül ki, hogy a sátánnak VAN esélye.
"amikor Mózes teste felett vitatkozott vele és a sátán alulmaradt"
Lehetséges pillanatnyi engedmény vagy taktika. Végül is hasonló súlycsoportban vannak.
"ilyet pedig nem olvastam benne még"
Nézd meg.
"Elég világosan fogalmaz a Szentírás (ha még mindig ez az alap), mind a sátán végéről, mind a követőinek sorsáról."
Ez nem 100%
Valahogy a hívők fel vannak mentve a gondolkodásból... degenerált hülyének nézik a sátánt, a világ legokosabb teremtett lényét. Mégis, mit gondolsz: MIÉRT szállna szembe az istennel, ha TELJESEN esélytelen lenne? És miért követné őt az angyalok harmada? Ők is hülyék?
Én inkább arra gondolnék, hogy:
1: TÉNYLEG olyan sértő dolog történt itt, ami miatt valamilyen szinten megokolható a szembeszállás,
2: és VAN esély a sikerre!
Persze ez egy hívőnek képtelenség, pedig ott van a Bibliában feketén-fehéren.
Még egy dolog, ami szintén ezt erősíti a Bibliában:
- Isten azonnal, de legkésőbb a halálakor, kb. 50 éven belül eltapos minden embert, népet, stb., aki nem tetszik neki.
- de a sátánnal és az angyalaival óvatos! Őnekik tisztelni kell a szabad akaratukat ÉS a véleményüket IS (az embernek nem nagyon)... őket majd valamikor, a nagyon távoli jövőben fogja megsemmisíteni. Majd.
- végül vannak a "hamis istenek": na, ott csak mennydörgés és átkozódás van, de egy szó nincs arról, hogy bármi is történne majd velük. Ők sérthetetlenek.
"Egyébként ha megnézed, a sátán esetén múltidőt hazsnál az író, nem véletlen. Krisztus halálával és feltámadásával legyőzte őt örökre. Tehát ő már egészen biztos, hogy a pokolban szenved."
Na, ezt ugye viccnek szántad?
Egyrészt akkor miért nem tökéletes itt most minden?
Ki csinálja a rossz dolgokat?
Másrészt ennek a földnek a sátán az ura. Honnan? A pokolból, miközben szenved?
Na, ne viccelj, ez komolytalan.
"Idéznéd, hogy hogy hol találod ezt benne?"
A Teremtés könyvének 3. fejezetében. A sátán hazudott az embernek, mert nem lett istenek, helyette elvesztették örök életüket.
"A Bibliából máshol is az derül ki, hogy a sátánnak VAN esélye."
Hol? Nem hogy Isten, de sokszor az ember ellen sincs esélye.
"Lehetséges pillanatnyi engedmény vagy taktika. Végül is hasonló súlycsoportban vannak."
A Jelenések könyve elég véglege eredményekről ír.
"Mégis, mit gondolsz: MIÉRT szállna szembe az istennel, ha TELJESEN esélytelen lenne? És miért követné őt az angyalok harmada? Ők is hülyék?"
Lényegében igen. Mert számukra nincs esély a megbánásra és megtérésre, míg az ember halálos ágyán is megtérhet, majd üdvözülhet.
Az ő döntésük pillanatnyi lehetett, de örök érvényű. Szóval nem voltak túl okosak.
"de a sátánnal és az angyalaival óvatos"
Nem óvatos, olvasd el Jób történetét, hogy miért engedi őket működni.
"Egyrészt akkor miért nem tökéletes itt most minden?
Ki csinálja a rossz dolgokat?"
Én, te, ők, mi, az emberek. A konkolyt elvetette, az pedig nő magától is.
"Másrészt ennek a földnek a sátán az ura. Honnan? A pokolból, miközben szenved?"
Csak volt az ura, már Krisztus uralkodik feltámadása óta.
"aki azután, hogy az angyalok, hatalmasságok és erősségek uralma alá kerültek, fölment a mennybe, és az Isten jobbján foglal helyet."
Valahogy úgy képzelem el, hogy bár már a pokolban vannak, de hatalmukat nem veszették még el teljesen (azt csak az utolsó ítéletkor), ezért tudnak bizonyos befolyással lenni az emberen, itt a földön. Ugye szem előtt kell tartani, hogy szellemi és nem fizikai lényekről van szó.
"Ez nem 100%"
Mivel mindezeket a Szentírás kijelenti (több helyen is), nekem 100%. Én ezekről a dolgokról csak a Biblia alapján tudok beszélni, mert nem kaptam isteni kinyilatkoztatást, ami mást mondott volna.
Hölgyek, Urak !
Azért volt érdekes a válaszaikat elolvasni, mert most, nem biblia idézgetős, saját gondolat nélküli válaszokat olvastam.
Ám nyilván, keresztény szemszögből vizsgálják a dolgot, - a kérdésnek megfelelően - de szinte semmi tudással, a Sátánizmusról.
Keresztény szemszögből vizsgálva, csak téves válaszaik lehetnek.
Bár érdekes volt,de a sátánizmust nem lehet a kereszténység szemszögéből vizsgálni.
Meg kéne érteni végre, hogy az igazi sátánizmusnak, és így, magának Sátánnak sincs semmi kötődése, az ábrahámita vallásokhoz.
Így, ezen keresztüli vizsgálata sem lehetséges,mert nem vezet csak tévedéshez, ezzel kapcsolatban.
szép napot
"A sátán hazudott az embernek, mert nem lett istenek, helyette"
EMBER!
MIKOR volt ez? Akár évmilliókkal a teremtés kezdete UTÁN! Még mindig nem értetted meg, hogy NAGYON sokáig JÓ volt, és úgy is viselkedett?
De áruld már el, hogy pl. az édent szerinted a teremtés előtt - vagy utána őrizte? Vagy mikor szedte össze a gyémántjait? A teremtés előtt?
Olvasd már el NORMÁLISAN, értő módon, amit írtam!
Arról nem is beszélve, hogy te azt írtad: tökéletesnek és jónak lett teremtve, de a teremtés kezdete után már gonosz volt.
EGY pillanat múlva? Tényleg?
"A Bibliából máshol is az derül ki, hogy a sátánnak VAN esélye."
Erre reagálj, kérlek - azoknak a fényében, amiket idéztem. Mellébeszélések nem érdekelnek.
"A Jelenések könyve elég véglege eredményekről ír."
Nem tudod, mi a taktikai engedmény?
"Mégis, mit gondolsz: MIÉRT szállna szembe az istennel, ha TELJESEN esélytelen lenne? És miért követné őt az angyalok harmada? Ők is hülyék?"
"Lényegében igen. Mert számukra nincs esély a megbánásra és megtérésre, míg"
EMBER!
Ez már képtelenség, amit írsz!
A sátán KEZDETBEN JÓ VOLT! NEM kellett volna pusztulnia, örökké élhetett volna.
MI térítette el ettől?
És ne mondj ilyet, hogy hülye volt, mert ez nem igaz. Gondosan mérlegelnie kellett, mi lesz, ha az isten mellett marad, és mi lesz, ha nem.
Ugyanígy az ADDIG bűntelen angyalok is! NEM azért szálltak szembe, mert MÁR megítéltettek! Más okuk volt!
"Nem óvatos, olvasd el Jób történetét, hogy miért engedi őket működni."
Na jó, ezt hagyjuk. Értelmes választ itt nem várhatok.
"Ki csinálja a rossz dolgokat?"
"Én, te, ők, mi, az emberek. A konkolyt elvetette, az pedig nő magától is."
Elmész te a fenébe.
Mi csináljuk a földrengéseket, vulkánkitöréseket, ciklonokat és az új vírusokat is? Ha a Földet eltalálja egy aszteroida, azt is mi csináljuk?
Komolytalan és felületes vagy. Pedig idáig még jobban tudtál gondolkodni, reménykedtem...
"Csak volt az ura, már Krisztus uralkodik feltámadása óta."
Na, ahhoz képeset semmi változás. EGYÁLTALÁN nem látni semmiféle változást.
Jézus ugye végtelen - EGY másodpercen belül oldott volna meg mindent.
"Valahogy úgy képzelem el, hogy bár már a pokolban vannak, de hatalmukat nem veszették még el teljesen (azt csak az utolsó ítéletkor), ezért tudnak bizonyos befolyással lenni az emberen, itt a földön. Ugye szem előtt kell tartani, hogy szellemi és nem fizikai lényekről van szó."
Ez így butaság, mert a pokol arról szól, hogy aki ott van, az már SEMMIT nem tehet.
Arról nem is beszélve, hogy a pokolban nincs szenvedés (ugye egy végtelenül jó isten nem csinál ilyet), hanem az a halottak nyugvóhelye, ahol öntudatlanul léteznek a feltámadásig. Olvasd a Bibliát, ott van benne.
"Ez nem 100%"
"Mivel mindezeket a Szentírás kijelenti (több helyen is), nekem 100%. Én ezekről a dolgokról csak a Biblia alapján tudok beszélni"
Miért, szerinted én mit idézek?
Arról nem tehetek, hogy a Biblia néhol ellentmondásos - ilyenkor azt a részt veszem igaznak, amelyik valószínűbb.
A pokolról pl. leírják azt is, hogy az egy kínzóhely, de ez nyilvánvalóan mese. Ugye, egy végtelen jó istennel...
ha viszont azt veszed, hogy a pokol a sátán birodalma (ahol esetleg kínzás is van) - ott nyilvánvaló, hogy NEM a sátán szenved!
Ésszel, ember, ésszel! Nem kell eldobni az agyad, ha lehetséges!
"Bár érdekes volt,de a sátánizmust nem lehet a kereszténység szemszögéből vizsgálni."
Valóban, hanem a Biblia szerint kell vizsgálni, mivel abból keletkezett.
A keresztény magyarázatok tényleg sokszor félrevezetnek - lásd ebben a sok írásban, amit elkövettünk. Jóformán csak téves keresztény magyarázat van benne, pedig ők is a Bibliát olvassák - csak gondolkodni nem tudnak az előre gyártott magyarázatoktól.
"Elmész te a fenébe."
Ez a mondatod tetszett a legjobban, szóval viszlát. Tovább nem is olvastam, amit habzó szájjal írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!