Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallás vagy hit?

Vallás vagy hit?

Figyelt kérdés

Minap egyik kérdésemben a vallás szót használtam, melyre kaptam egy enyhén szólva is cinikus választ. Sokáig nem is értettem a cinizmus okát, később "esett le", hogy számára a vallás és a hit nem szinonimák, hanem teljesen ellentétes fogalmak.

Szóval kérdem én. Ha megvallom Krisztust, nem ugyan az, mintha hinnék benne? Vagy ha hiszek Krisztusban, nem vallanám meg Őt?

Vagy csak nekem furcsa és mindenki azon véleményen van, hogy ezek a fogalmak nem szinonimák, hanem ellentétes jelentéssel bírnak?

2017. jún. 16. 11:52
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

"Értem... szóval akkor még elvben sem lehet ugyan az (ha jobban tetszik, nagyon közeli), hogy én megvallom Krisztust vagy hiszek benne?

Attól, ha megvallom Őt, még nem hiszek benne?"

De.

A kérdésed tekintetében meg kell különböztetni a vallás és a megvall szavakat (egyik ebben az esetben főnév, másik pedig ige). A kereszténynek a hitét a cselekedetei vallják meg

2017. jún. 16. 14:10
 12/29 A kérdező kommentje:

"meg kell különböztetni a vallás és a megvall szavakat"

Miért kell? A hit és a hisz szavakit is hasonlóan meg kell különböztetni?

Vallásommal nem vallhatom meg Krisztusba vetett hitem?

2017. jún. 16. 14:43
 13/29 anonim ***** válasza:
A vallásod szabályrendszerét, hogy hogyan valld meg ki találta ki? Az biztos, hogy nem Jézus.
2017. jún. 16. 14:46
 14/29 A kérdező kommentje:
Még mindig le vagyunk ragadva ott, hogy a vallás = szabályrendszer. De mi van akkor, ha számomra a vallás, hitünk közös megvallása? Mi van akkor, ha a szó eredeti értelme is ez?
2017. jún. 16. 15:01
 15/29 anonim ***** válasza:

A vallás,különböző filozófiai nézetek renszerbe foglalása után,annak a rendszernek elfogadói szervezetbe foglalása.

(Pl.Ha kitalálom,hogy az"Emberek könyökében lakik az Isten",s ennek kidolgozom a filozófiáját,majd embereket gyűjtök magam köré valamely módszerrel,s elfogadtatom velük elképzelésem,vallást alapítottam.A "könyökben lakó Isten"folozófiáját,némelyek elhiszik,míg legtöbben,csak a társaság közössége miatt csatlaloznak a vallásomhoz.Vallásomból egyház(eklézsia) is alakulhat,ha dolgainkat közösségben tárgyaljuk meg,beleértve agyament elképzeléseimet,illetve a közösség szükségleteit.)

2017. jún. 16. 15:49
 16/29 szp72 ***** válasza:
100%

Amit hiszünk az hit, amit vallunk az vallás. A két szó a magyarban nagyjából szinonima.

Van azonban igazsága azoknak is, akik a "vallás" alatt inkább a külsőségeket értik. A "vallás" szó ugyanis a legtöbb nyelvben a latin "religio" szóra megy vissza, amely a magyarral ellentétben nem a "vall" (confiteor) igéből képződik, hanem a "szertartás" jelentéssel bír. Tehát a "vallásos" tulajdonkép "szertartásos".

2017. jún. 16. 15:54
 17/29 anonim ***** válasza:

Az előzőhöz?

Agyament filozófiámat,egyesek megvallják,míg másokat nem érdekel a megvallása.Némelyek elhiszik,de a többség,csak a közösség kedvéért tartozik vallásomhoz.(Az azt ekhívők egy része diszkréten megtartja magának,míg mások hirdetőivé válnak.)

Egy ilyen hit az "istennélküliség",vagy a köznyelv szerint "istentelenség".

Némelyek vallásos buzgalommal harcolnak nézeteik hirdetésével,míg mások csendben,magukban élik isten(ek)nélküli életüket.Itt a GYIK-on több harcos híve van ennek a hiedelemnek.

2017. jún. 16. 16:02
 18/29 anonim ***** válasza:

"Miért kell? "

Leírtam, ha jól látom.

"A hit és a hisz szavakit is hasonlóan meg kell különböztetni? "

Igen, szintén az egyik főnév a másik ige:)

"Vallásommal nem vallhatom meg Krisztusba vetett hitem?"

Dehogy nem. De más szóban megvallani valamit, vagy cselekedetekkel kifejezni valamit

Nézd, én alapvetően egyetértek Veled

2017. jún. 16. 16:06
 19/29 anonim ***** válasza:

"A vallásos ember az ötös válasz első része. Én felpontoztam, mert igazat ír. Attól mert valaki betartja egy adott felekezet formális szabályait, még nem fog üdvözülni.

Köszi:)

2017. jún. 16. 16:06
 20/29 Ozcar ***** válasza:
A kettő nem ugyanaz. Vallásos bárki lehet, az olasz keresztapa is vallásos. A hit az egy őszinte érzés, mélyebb fogalom, amely Isten iránti őszinte szeretetet és engedelmességet jelent. Vallásosság, ha elmész a templomba és ott hajlongsz a szobor előtt, de ez semmit nem jelent számodra. Ha hited van, akkor meg is cselekszed Isten kéréseit.
2017. jún. 16. 16:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!