Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallás vagy hit?

Vallás vagy hit?

Figyelt kérdés

Minap egyik kérdésemben a vallás szót használtam, melyre kaptam egy enyhén szólva is cinikus választ. Sokáig nem is értettem a cinizmus okát, később "esett le", hogy számára a vallás és a hit nem szinonimák, hanem teljesen ellentétes fogalmak.

Szóval kérdem én. Ha megvallom Krisztust, nem ugyan az, mintha hinnék benne? Vagy ha hiszek Krisztusban, nem vallanám meg Őt?

Vagy csak nekem furcsa és mindenki azon véleményen van, hogy ezek a fogalmak nem szinonimák, hanem ellentétes jelentéssel bírnak?

2017. jún. 16. 11:52
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
48%
Nem szinonimák, az tény, de az ilyen felháborodott "én nem vallásos vagyok hanem hívő" jellegű válaszok rendszerint szektásoktól származnak, akik vallás címszó alatt a nagy egyházakat gyalázzák, a maguk elképzelését a hitről pedig felsőbbrendűnek képzelik...
2017. jún. 16. 12:18
 2/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a "vallás" sokan a szervezett egyházakat és az azokhoz kötődő kultúrát, magatartási formákat, hitéletet értik, míg a "hit" szó inkább egy belső dolog, amihez nem is feltétlenül szükséges egyház, vagy hogy tagja légy valamilyen vallási felekezetnek.
2017. jún. 16. 12:24
 3/29 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Vallás alatt az adott felekezetet értem, ahova tartozhatunk.

Hitnek pedig a megélt, megtapasztalt személyes kapcsolatot Istennel, Jézus Krisztuson keresztül, imádkozva a Szentlélek segítségével.

Nem az adott vallás üdvözít, hanem a személyes kapcsolat. Persze, lehet, mások máshogy gondolják.

Üdv, egy református

2017. jún. 16. 12:49
 4/29 anonim ***** válasza:
75%

A "hit" az a személyes elképzelés.

A "vallás" pedig ennek a formalizált, szabályokhoz kötött megvalósítása, amit egy nagy szervezet hozott létre.

Még csak véletlenül sem szinonimák.

2017. jún. 16. 13:03
 5/29 anonim ***** válasza:
52%

Vallásos: mit tehetek, hogy elnyerjem Isten dicséretét és a megváltást

Hívő: mit tett értem az Úr Jézus, hogy elnyertem Isten dicséretét és a megváltást

Szerintem a 2-3-4-es válasz is jó

2017. jún. 16. 13:49
 6/29 anonim ***** válasza:
8%

#5, a tiéd viszont nem jó.

Példa:

Hit: hiszek Istenben.

Vallás: ehhez misén kell részt venned, hetente egyszer, templomban, ünneplő ruhában, Bibliával a kezedben, adott szakaszoknál letérdelve, pap segítségével, stb. stb. stb.

A vallás a FORMÁT adja meg EGY ADOTT hithez.

2017. jún. 16. 13:52
 7/29 anonim ***** válasza:

Én pl. hívőnek tartom magam, mert hiszek Istenben, de nem vagyok vallásos, mert egyik egyházhoz sem tartozom.

Viszont van olyan vallásos ismerősöm, aki szerint a vallás a nagyobb kategória, mert ha pl. "római katolikusnak születsz", azaz annak nevelnek, akkor vallásos leszel attól függetlenül, hogy hiszel-e Istenben, vagy nem.

2017. jún. 16. 13:55
 8/29 A kérdező kommentje:

Értem... szóval akkor még elvben sem lehet ugyan az (ha jobban tetszik, nagyon közeli), hogy én megvallom Krisztust vagy hiszek benne?

Attól, ha megvallom Őt, még nem hiszek benne? Úgy tudom az első vértanúk azért haltak meg, mert nyílvánosan is megvallották Krisztust. Ők sem hittek volna, hanem csak vallásosak (egyesek népszerű szavával "kulturkeresztények") voltak?

Remélem értitek a problémámat. Nem szeretném egyik szót sem a másik fölé helyezni, mert én továbbra is hasonlónak látom ezeket. Talán, mint írtátok a vallás nyílvánosabb megjelenési forma, de szerintem a hitnek nyílvánosabb formája.

Továbbra sem nagyon látom a különbséget, inkább csak belemagyarázás, ami a hit szó felsőbbrendűségét próbálja bizonygatni.

Egyébként köszönöm az eddigi válaszokat, remélem ezen hozzászólásom fényében még többet kapok, hogy egy picit jobban boncolgassuk a két szó jelentését és mögöttes tartalmát.

2017. jún. 16. 14:01
 9/29 A kérdező kommentje:
Egyébként nem pontozok le senkit, mindenki véleményét szívesen olvasom.
2017. jún. 16. 14:03
 10/29 anonim ***** válasza:

A vallásos ember az ötös válasz első része. Én felpontoztam, mert igazat ír. Attól mert valaki betartja egy adott felekezet formális szabályait, még nem fog üdvözülni.

A hívő pedig az, aki tényleg ismeri Istent, kapcsolatban is van vele.

Ha valaki megtér a halálos ágyán, akkor az üdvözül, pedig semmit sem tett érte, kizárólag annyit, hogy elfogadta Jézus váltságát és befogadta őt. Azt gondolod ez a könnyebb út? Nem, ez a legrosszabb, mert a halál előtt rájönni, hogy mennyi bűnt követett el és mennyi mindent hagyott ki, csak mert tagadta Istent, az nagyon kemény.

A lator Jézus mellett biztos vagyok benne, hogy nem lett volna ott, ha Isten útját követi.

2017. jún. 16. 14:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!