A Bibliai teremtéstörténetet szabad vagy nem szabad szó szerint venni?
Természetesen szabad.
Az,hogy szimbólikus,vagy valós 7 nap alkotta-e meg Isten a mi világunkat,az istenképünktől függ.
Én úgy hiszem,hogy Isten,egy szemvillanás alatt is megalkothatta volna.A hét nap,a mi 168 órás ciklusunk miatt volt szükséges.
Szabadni miért ne szabadna?
Csak épp ha megvizsgálja az ember a világot, amiről ugye a teremtés szól, és azt látja hogy például minden mai élőlény millió évekre vezethető vissza, elég egyértelműnek tűnik hogy nem szó szerint kell elképzelni.
"Én úgy hiszem,hogy Isten,egy szemvillanás alatt is megalkothatta volna.A hét nap,a mi 168 órás ciklusunk miatt volt szükséges."
Amikor Isten teremtette az embert a legenda szerint, akkor még nem voltak 168 órás ciklusok. De oké, tegyük fel, hogy Isten úgy teremtette az embert, hogy ez legyen a ciklusa. Akkor még mindig adódik a kérdés, hogy vajon Istennek miért is kellett volna ehhez igazodnia? Ha én létrehozok egy számítógépes játékot, amiben egy nap egy óra alatt pörög le, akkor ugye egy órás ciklusokban fogják élni a napjaikat a karakterek (20 percet alszanak, 40 percet vannak ébren). De ettől még nem kell nekem is egy órás ciklusokban dolgoznom és aludnom, nekem továbbra is megfelel a 24 órás ciklus.
Azért kíváncsi lennék, hogy a "nem szó szerint" itt mit jelent?
Mert az világos, hogy a fajok egymásból fejlődtek ki, nem külön-külön lettek teremtve, hogy a teremtésnek a sorrendje sem stimmel, az ideje sem stimmel, a végeredménye sem stimmel (nem csak növényevők voltak, paraziták is voltak, stb) - végül is MI stimmel belőle?
Az, hogy jelenleg léteznek növények, állatok és az ember is?
Szia!
Ha maga a Teremtő Isten: az Úr Jézus Krisztus szó szerint vette, akkor mi - akik a követőinek tartjuk magunkat - miért ne vennénk úgy?
Üdv. Péter
Ahogy többen is írták, szabad. Ha te úgy szeretnéd értelmezni, akkor úgy értelmezed.
Ellenben ismert világunk elég erősen abba az irányba mutat, hogy helytelen a szó szerinti értelmezés. Csak gondolj a sok millió éves dínó csontokra, a még sokkal régebbi fossziliákra, vagy akár a "teremtés időpontja előtti" ősemberleletekre. Ez utóbbi a 6000 éves értelmezést is kizárja.
A teremtéstörténet az ókori ember számára volt hivatott leírni, hogy Isten termtette a világot, Ő alkotott minden létező dolgot. Egy olyan világban íródott, amikor azt hitték, hogy az eget hatalmas oszlopok tartják, hogy a csillagok az égbolton mozognak, mint felfüggesztett fénygömbök, hogy az alvilág a talpunk alatt van a föld mélyén, stb... Képzeld el, ha Isten szó szerint lediktálta volna nekik az evolúció folyamatát, vagy az ősrobbanást, a csillagok keletkezését, a magfúziót. Még csak leírni se tudták volna, mert nem volt meg a szó és betűkészletük, megérteni pláne nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!