Lehetséges a megkeresztelést visszavonni?
Elsősorban olyanok válaszát várnám, akik szembesültek ezzel a problémával, vagy az egyházon belül képben vannak a dolgokkal.
Születésem után engem is, mint sok más társamat, megkereszteltek. Nem vagyunk vallásosak családi szinten, én nem is voltam még templomban (csak néhányszor hangversenyen), nem is érzem szükségességét a vallásnak. Ezek miatt szeretném, ha utólag "visszakeresztelnének" (mi erre a jó kifejezés), tehát hogy megszüntessék azt az állapotot, hogy meg vagyok keresztelve (remélem érthető így).
A kérdés: egyáltalán lehetséges-e ez, ha igen, milyen módon?
"rossz a párhuzam, egy nyelvvizsga letétele saját döntésem, a megkeresztelkedés nem volt az"
Itt most nem a saját döntés/nem saját döntés kérdése kapcsán hoztam a nyelvvizsga példát, hanem a dokumentáció, illetve a visszavonás kapcsán, amire a kérdés is irányult.
Írhattam volna azt is, hogy ugyanaz, mint mikor megkaptad a védőoltást kisbaba korodban. Gondolom ott sem közölted, hogy neked kell tetanusz ellen, aztán mégis erőszakkal beléd nyomták és ott az oltási könyved, hogy valaha beoltottak ez ellen.
Kérdező, te magad akkor nem fogod magad katolikusnak tekinteni, ha bejegyzik a nagykönyvbe, hogy "ki szeretnél iratkozni"? Vagy már most sem tartod magad katolikusnak?
Mert a katolikusok ha kéred, bejegyzik a könyvbe a bejegyzést, de attól még továbbra is úgy fogják gondolni, hogy a keresztelés eltörölhetetlen jele ott marad rajtad akkor is. Csak hogy tudd.
De ettől még neked nem kell magad katolikusnak (vagy egyáltalán kereszténynek) tartanod, ha nem akarod. Nem erőszak. Azt gondolsz, amit akarsz. És azt is csinálsz, amit akarsz, úgy élsz, ahogy akarsz, senki sem fog eltoloncolni a templomba vasárnaponként meg ilyesmi.
Csak aztán később majd, ha például összeházasodsz egy másik katolikusnak keresztelttel egyházilag (na nem komolyan azért, hogy Isten színe előtt meg ilyenek, hanem csak mert az olyan szép), aztán majd elváltok polgárilag, és pár évvel később megtalálod a valóban igazi párodat, akivel már tényleg igazán egyházi esküvőt akarsz (vagy csak őmiatta, vagy azért, mert közben te magad is megtérsz), na akkor azért jönnek majd kalamajkák.
#23-nak:
nem, most sem tartom magam katolikusnak, de szeretném, ha lenne egy "hivatalos" bejegyzés arról, hogy nem vagyok katolikus. Ennyi az egész. Valószínű, hogy túlbonyolitom, de nekem ez fontos lenne.
Az utolsó bekezdésed az én esetemben nem játszik, nem hiszek a házasságban alapból sem, aki pedig ragaszkodna a templomi esküvőhöz akár mert "olyan szép" akár mert vallásos...nos, azzal nem biztos hogy hosszú távra akarok tervezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!