Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehetséges a megkeresztelést...

Lehetséges a megkeresztelést visszavonni?

Figyelt kérdés

Elsősorban olyanok válaszát várnám, akik szembesültek ezzel a problémával, vagy az egyházon belül képben vannak a dolgokkal.

Születésem után engem is, mint sok más társamat, megkereszteltek. Nem vagyunk vallásosak családi szinten, én nem is voltam még templomban (csak néhányszor hangversenyen), nem is érzem szükségességét a vallásnak. Ezek miatt szeretném, ha utólag "visszakeresztelnének" (mi erre a jó kifejezés), tehát hogy megszüntessék azt az állapotot, hogy meg vagyok keresztelve (remélem érthető így).

A kérdés: egyáltalán lehetséges-e ez, ha igen, milyen módon?

2017. máj. 12. 18:06
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
76%

Nem lehetséges. Lehet kicsit profán lesz a példa, de ha egy marhát megbillogoznak, akkor az bizony ott marad. Max műtéttel lehetne eltüntetni, de annak is lenne nyoma. A keresztség az ember lelkét jelöli meg, az pedig nem egy műthető fizikai testrész.

Mivel ateista vagy, feltételezem a lélekben sem hiszel, ezért lényegében mindegy is számodra, hogy a szerinted "nem létező" lelkeden van-e ilyen jel vagy nincs. Szóval se hátrányod, se előnyöd nem származik a keresztségből, egyszerűen nem kell vele foglalkoznod.

2017. máj. 12. 18:11
 2/25 anonim ***** válasza:
42%

Ha nem vagy vallásos, akkor miért tulajdonítasz a keresztelésnek jelentőséget? Csecsemőként vízbe mártottak, ha nem hiszel benne hogy ezzel billog került a lelkedre, ennyi.

A katolikus keresztelkedés amúgyis zagyvaság, a baptizmus az újjászületés szimbóluma a Bibliában, amikor egy ember felvállalja a bűneit, elfogadja Jézust aki a halálával megváltotta ezeket a bűnöket, és onnantól igyekszik erkölcsös, jobb életet élni. Egy döntésképtelen, az egészet nem is érzékelő kisded megkeresztelése az mi??!?

2017. máj. 12. 18:28
 3/25 A kérdező kommentje:

Nemrégiben előkerült egybaráti beszélgetésben a vallás, és többen vagyunk így, hogy megkereszteltek, de nem vagyunk vallásosak. Másrészt ez mégiscsak egy közösséghez tartozást jelent (még ha én magam nem is tartom magam a közösség részének). De ha egyszer nem érzem magam katolikusnak, akkor miért nem léphetek vissza tőle, főleg ha nem önként léptem be (költői kérdés, nem várok rá választ)?

Szóval, igazából csak azért szeretném, hogy "hivatalosan" se legyek katolikus. De ahogy látom, kevés rá az esély...

2017. máj. 12. 18:35
 4/25 anonim ***** válasza:
93%
Hivatalosan nem vagy katolikus, mert senki nem tartja nyilván a vallásodat.
2017. máj. 12. 18:38
 5/25 anonim ***** válasza:
75%
Mivel istentagadó vagy, ezzel magadat írtad ki a katolikus Egyházból, sőt az egész kereszténységből is, szóval e miatt nem nagyon kell aggódnod. Ahogy te nem tekinted magad a keresztény közösség részének, úgy a katolikusok se tekintenek téged a közösségük részének.
2017. máj. 12. 18:42
 6/25 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem egy hivatalos dolog, nem nyilvántartásba vettek, hanem megkereszteltek. Ha nem hiszel benne, akkor egyszerűen nincs jelentősége számodra, vagyis nincs mit visszavonni.
2017. máj. 12. 18:46
 7/25 A kérdező kommentje:

Úgy látom az idézőjel ellenére a "hivatalos" szó többeket megzavart. Természetesen nem gondolom hogy ez ugyanolyan tulajdonság lenne, mint pl. az állampolgárság (bár meglepne, ha legalább a templomban nem lennének nyilvántartva azok, akiket ott kereszteltek, illetve ugye népszámláláskor is rákérdeznek, igaz ott saját bevallás alapú a dolog). Mégis, ez valami olyan amit az ember nem önként vállalt, és utólag nem megváltoztatható...

Köszönöm az eddigi válaszokat.

2017. máj. 12. 19:13
 8/25 anonim ***** válasza:
Nincs erre semmiféle hivatalos visszavonási ceremónia, mivel nincs is mit. Én is ateista vagyok, én is meg voltam keresztelve csecsemőként, gyakorlatilag összevizezték a fejemet és ennyi. Ezen mit vonjanak vissza?
2017. máj. 12. 19:20
 9/25 anonim ***** válasza:
37%
Nem a fenét nem tartják nyilván... mégis hogy a jó bánatba jönne össze itt a kilencvenakárhány %-os vallásossági arány? Mert másképpen nem. Azt utána arra veszik fel a támogatást, meg mindent. "Visszakapták" már az "elvett" házgyári paneliskolákat is ezrével.
2017. máj. 12. 21:48
 10/25 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy milyen 90% feletti arányról beszélsz:

[link]

Picit hosszú a link, remélem megnyílik rendesen.

2017. máj. 12. 21:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!