A keresztény vallások közül a Római katolikus az eredeti igaz vallás?
3. kizárólagosan egy vallás vagy vallási tanító tanításait, dogmáit követik.
RKE:Csak a pápai hatalom dogmáit fogadja el,és tagságának tiltja azon vallásos könyveknek olvasását-beleértve a Bibliát-amelyben nincs a "Szentszék"pecsétje.
HNAE:Az ATF-en szinte minden egyház,és filozófus,szociológus értékes vallásos,tudományos irodalmát oktatják.Dogmái a Bibliára, Apostoli hitvallásra,és a Heidelbergi Kátéra épülnek.
4. elítélik, elutasítják a rajtuk kívül álló vagy tőlük különböző gondolkodást, nézeteket.
RKE:A GyIK-on nyilvánvaló,hogy a katolikusok MINDENT elítélnek,ami nem katolikus fejből pottyant ki
HNAE:Mint már említettem,a főiskolájuk minden vallás értékesnek ítélt tudományos munkáját oktatják.
5.amikor a tanító vagy az egyház vezetője azt mondja, hogy mindenkinek az ő tanításait kell követnie, és a tagoknak más tanításra nincs szükségük, illetve az üdvözülést csak az adott egyház tanításai jelenthetik az emberek számára.
RKE:A katolikusok kijelentik,hogy kizárólag a katolikus tanítás üdvözít.
HNAE:Csak Krisztus üdvözít!Üdvözítő egyház NINCS!
A 87.Hsz.pápistákra jellemző csúsztatása.Idézem:
"Szóval nézzünk valami egyszerűbbet és hivatalosabbat, például Bakos Ferenc vagy Radó Antal Idegen szavak szótárát, keressük ki például az advent(ista) címszót és láss csodát. Nem írom le mit, keresd ki nyugodtan :)"
A valóságban,a HNAE-tól olyan kiszakadt szélsőséges csoportokat nevezi szektánknak a wikipédia,mint pl.a "Dávidiánusok".
A keresztény egyház NEM attól lett egyetemes,hogy eljutott az 5 kontinensre,hanem tanítása egységessé vált a bibliai kánon elfogadásával.
Jézus sohasem beszélt egyháza hierarhikus szervezetté alakításának szükségességéről.Az,sokkal az apostolok halála után jött létre.
89.Hsz!
Együgyű hazugság,amit állítottál!
Előszöris a Wikipédia nem beszél "gyülekezetekről",hanem vallásfelekezetekről,és azok szektáiról,Másrészt,a HN Adventista Egyházat NEM nevezi szektának,csak az egyik abból kiszakadt fanatikus csoportot.
(Remélem,ezt a rágalmat együgyűséged miatt írtad,és nem szándékos,tudatos rágalomként!)
Sokkal könnyebben tudnék válaszolni, ha írás előtt gondolataidat összeszednéd és egy hozzászóláson belül írnád le. Meg rólad is egy picit összeszedettebb képet mutatna, no de mindegy...
"nem szakadtak ki egyikből sem"
Az adventizmus alapjait egy William Miller nevű baptista prédikátor fektette le a 19. század elején. Hogy én is idézzek a wikiből: "A Millerita mozgalom legtöbb nézetét a Baptista egyház, Presbiteriánus Egyház, Metodista Egyház, Cambellita mozgalom fő vonalától kölcsönözték."
Mivel nem érkezett el az oly annyira várt világvégétek, ezért a mozgalom több részre szakadt, ennek egyik ága az advantista szekta.
Ezen tények alapján vehetjük úgy is, hogy a Millerita mozgalom egyik szektája vagytok, vagy ha szeretnéd, akkor különböző protestáns szekták egyvelege. Nekem oly mindegy.
"RKE:A zsidó vallásból szakadt ki"
Ez mondjuk igaz. Közel 2000 éve eljött Krisztus a Földre és Egyházat alapított. Mivel Jézus zsidó volt, így mondhatod, hogy a Katolikus Egyház a zsidóságból szakadt ki, bár közel se pontos a megfogalmazásod. Valamint jelezném, hogy sokáig csak egyszerűen Katolikus Egyház volt, Római jelző nélkül.
Továbbra sem reagáltál arra a két hivatalos, elismert (egyik akadémiai kiadású) szótárra, amit írtam. De lehet nincs otthon egy példánya sem, így kimásolom belőle:
Akadémiai szótár:
adventisták vall Krisztus második eljövetelét váró keresztény szekta
Radó Antal Idegen szavak szótára::
ádventista: egy szekta híve, mely hisz az eljövendő ezeréves birodalomban
Ezek a "Dávidiánusok"-nek nevezett adventista gyülekezet miért lenne szekta, ha a hetednapi nem az? A poligámián kívül nem látok benne sok különbséget.
Kedves ma 12:52-kor Hozzászóló!
Óriási tévedésben vagy. Az adventizmus alapjait ugyanis nem William Miller fektette el, ráadásul ő nem volt prédikátor sem. Ő egy egyszerű baptista farmer volt, aki nagyon sok időt szánt a Biblia tanulmányozására. A Millerita mozgalomnak egyetlen nézete volt: Krisztus hamarosan megjelenik.
A Millerita mozgalomnak kb. annyi köze van az adventista egyházhoz, mint a zsidóknak a kereszténységhez. Ezért teljesen felesleges "annyira várt világvégétek"-kel dobálózni, és az adventistákat leszektázni. Talán előbb olvass egy kis egyháztörténelmet, és tájékozódj az adventista egyház megítéléséről. Érdemes tudnod például, hogy a legújabb Magyar Bibliafordításokban több elismert adventista teológus is részt vett. [link]
Üdv. Péter
Egy közösség vagy egyház, vagy szekta, olyan nincs, hogy egy egyházat szektának lehetne nevezni.
Az egyházak listáját elég sok helyen meg lehet nézni, pl.:
Kedves Péter!
Ha egy kicsit visszább olvasol, láthatod, a szektázást nem én kezdtem el, hanem egyik kedves hittestvéred. Egészen addig igyekeztem gyülekezeteket írni vagy gyülire rövidítettem néha. (Ez utóbbit se gondolnám sértőnek, például a HGY tagjai is olykor használják magukra a gyüli szót.) Még senkit se szektáztam le, amikor kedves hittestvéred az Egyházat szektának minősítette, követőit pedig lucifer követőinek. Lásd 82-es, 83-as hozzászólások.
Ismerem valamennyire az egyháztörténelmet, bár nekem két évezred anyagát kell tudnom, ellentétben az adventistákkal, akik számára az egyháztörténelem csupán másfél évszázad. Így ebben a ~150 évben egészen biztos, hogy tájékozottabbak vagytok.
Azonban legjobb tudomásom szerint, az adventizmus megalapítója Ellen White maga is amár említett világvége váró mozgalom tagja volt, velük rokonszenvezett. Majd a várt, de meg nem érkezett második eljövetel után alapított új egyházat.
Már máshol is olvastam, hogy a protestáns Biblia új fordításának munkálataiban adventisták is részt vettek. Ennek nagyon örülök, akkor gondolom már végre te is így írjátok és értitek az alábbi verset (az általad linkelt Bibliából idézve):
43 Jézus így felelt neki: Bizony mondom neked, ma velem leszel a paradicsomban.
Sziasztok!
Én azt gondolom egy rosszra nem lehet mentség az, hogy "nem én kezdtem". Teljesen mindegy ki kezdte, akkor sem helyes.
Az adventisták számára az egyháztörténelem ugyanúgy kétezer éves mint minden más keresztény felekezet számára. Még csak Ellen White sem az adventizmus megalapítója, ő csak a felesége volt az egyik alapítónak. Még egyszer kérlek, hogy mielőtt ilyeneket állítasz legalább olvasd el az egyháztörténelmet...
Üdv. Péter
Kedves 95.Hsz!
Végtelenül sajnálom,hogy együgyűségen nem engedi megérteni a"szekta"szó jelentését!
Az említett szótárak szerkesztői saját terhelt véleményüket írták,és nem vették figyelembe a "szekta"szó nemzetközi tudományokban elfogadott értelmét.
Mégegy együgyű véleményed:
" a Millerita mozgalom egyik szektája vagytok"
A mozgalmak attól mozgalmak,hogy nincs dogmájuk,nincs szervezetük,s így abból kiszakadni nem lehet,s így annak szektája is teljesen értelmetlen elképzelés.
Az,hogy nem látsz különbséget a HN Adventista Egyház,és a "dávidiánus"szekta között nem meglepő azok után az együgyű vélemények után,amiket írtál.Itt,az együgyűséged keveredett a tudatlanságoddal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!