A Biblia eredeti nyelve? Héber, görög. Hogy jön a latin a képbe?
Kedves Dante!
Tekintve, hogy én ismerem mindkét nyelvet (héber, arám) el tudom mondani, hogy olvasás szempontjából semmi különbség nincs közte... :-)
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Egy kérdés:
Az 1. századi palesztinai arám, és egy i.e. 3. századi héber nyelv közt nincs lényeges különbség, ugyanúgy lehet olvasni mindkettőt?
A Krisztus korabeli arámról semmit nem tudok.
Üdv,
Dante
Kedves Dante!
Csak gondolj bele: a zsinagógákban a héber szöveget olvasták fel, ebből tanultak is. A héber szöveg és az arám szöveg formailag teljesen megegyezik, a szavak változtak csupán. Olvasni minden zsidó fiút megtanítottak, és a nagykorúság egyik jele volt a zsinagógai felolvasás.
Néhány fontos rész a Bibliából ezzel kapcsolatosan:
Mt. 12:3-5, 21:16,42, 22:31, 24:15
Lk. 4:16, 10:26
ApCsel. 8:28-32, 13:15,27, 15:21!
Üdv. Péter
Köszönöm a választ!
(Dante voltam)
Köszönöm az eddigi válaszokat. Én régebben katolikusokkal beszélgettem, "vitatkoztam", ők állították, hogy a latin az igazi szövege az Újszövetségnek, nem a görög, és hogy a görög Újszövetség csak egy toldozott-foldozott fordítás a latinhoz képest (sic!). Ők a Jeromos-féle Bibliát használják.
Lehet, hogy ezt kéne tudni és alapvető lenne, de nem teljesen értem... hogy a katolikus Biblia és Jeromos meg a latin nyelv hogyan viszonyul az eredeti ógörög Újszövetséghez. Ha alaposabban meg akarja ismerni az ember az Újszövetséget, akkor a göröggel érdemes foglalkozni, semmiképpen nem a latinnal, nem?
"görög Újszövetség csak egy toldozott-foldozott fordítás a latinhoz képest (sic!)"- tudatlanok mondanak ilyent...
Az Újszövetség görögül írott [link]
papíron: [link]
Az ószövetség régi fordítása a Septuaginta [link]
Az eredeti héber nincs meg, a most használt héber nyelvű ószövetség a maszorétáktól eredeztethető, akik már a zsidók és keresztények szétválása után tevékenykedtek.
Fontos megértened a kanonizáció problémáját, kezdetnek: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!