Ez szerintetek egy elnyomó-vallásellenes diktatúra kezdete?
Megtiltották két muszlim nőnek, hogy a vallásuknak megfelelő öltözékben dolgozzanak.
Sajnos az a baj, hogy pont megfosztják valamitől. Ahogy említettem, az iszlámban a kendő, vagy a szikhes példa, vagy az ortodox zsidók öltözete nem egyszerű jelkép, hanem előírás. Ezeknek a megtiltása korlátoz a szabad vallásgyakorlásban.
Hogy mondjak egy durva példát: Ez olyan, mintha téged arra kényszerítenének, hogy taposs agyon egy csecsemőt minden szerdán.
Szerintem teljesen jogosan jartak el. Ha itt akarnak élni európában, alkalmazkodjanak a mi szokásinkhoz. Ha én megyek pl. Iránba, nekem Arról nem is beszélve, hogy ez a viselet manapság (különösen Franciaorszagban ) félelmet keltő lehet, mindenki előítéletes valamilyen szinten, lehet, hogy az a reakció a hidzsábos recepciós láttán, hogy mi van, ha terrorista. Ezt egy cég sem akarhatja.
Ha nem tetszik ezeknek a nőknek, lehet szépen kimenni az iszlám országokba. Ja, hogy ott nem is dolgozhat, vagy csak minimális bérért? Akkor ehhez a lealacsonyító viseletet sem kötelező hordani. Itt nem kötelezik erre a nőket.
Hiába írtam le kétszer, nem értitek a különbséget szokás és előírás között. Még egyszer:
Az nem egy szokás kérdése, hogy egy zsidót körülmetélnek. Anélkül ő nem számít zsidónak.
Az viszont szokás kérdése, hogy egy keresztény a nyakába vesz egy keresztet vagy sem, neki ez nem előírás, nem lesz se vele, se nélküle több vagy kevésbé keresztény.
Egy keresztény nőnek fejkendőt felvenni muszlim országban nem jelent erkölcsi kérdést, csupán öltözködésit. Egy muszlim nőnek viszont ez hitbéli kérdés.
Még egyszer a durva példám, hogy átérezhető legyen:
Egy muszlim nőtől elvárni az alkalmazkodást annak révén, hogy ne hordja a kendőt mert itt nem divat, az egyenértékű azzal, mintha X országban téged arra köteleznének, hogy taposs el egy csecsemőt hetente egyszer. és ha nem teszed, akkor alkalmazkodni képtelen egyed vagy, barbár... stb.
# 16
Keresd már meg légy szíves, hogy hol a hiba az - egyébként is erősen ízléstelen - csecsemős hasonlatodban, mielőtt harmadszor leírnád.
#16. Manapság a katolikus papok sem viselik utcára a reverendát, pedig az is vallási viselet. Mindennek meg van a maga helye, legyen meg a hidzsábé is. Arról nem is beszélve, hogy félelmet keltő, előítéletet okozó lehet, teljesen normális, hogy ezt egy munkahely sem tolerálja.
Másrészről pedig ez a viselet eléggé lealacsonyító. Mert hogy az apukák és férjek elvárják, hogy senki más ne gyönyörködjön az ő tulajdonuk (merthogy annak tekintik a nőket )hajában. Takargatni kell a testüket, merthogy bűnös dolog mégcsak ránézni is. Egy ilyen kultúranak nincs helye európában, vagy ha itt akarnak élni, integrálódjanak valamilyen szinten.
Úgy látszik le kell írnom a csecsemős példát még egyszer, mert nem értitek mi a különbség a szokás és az előírás között továbbra sem. Épp azért próbáltam ennyire szélsőséges példát hozni, hogy átérezzétek.
A katolikus papoknak nem előírás a reverenda, hanem ahogy írod, viselet. Egy ortodox zsidó viselete előírás.
Hogy kiben mi kelt irreális félelmet, az egyéni dolog. Sokan a bohócoktól félnek. Nem tudom a munkahelyek miért azt tiltanák, ami előítéletet okozó lehet és miért nem az előítéletet. Tiltsuk be a feketéket? :D
Az hogy a Nyugat lealacsonyítónak tartja a fejkendőt, az az ő felületes ismereteikből fakad, egy muszlim nő büszkén viseli. Az is beszédes, hogy szerinted az iszlámban a nő tulajdon. Ezért van annyi rettegés és gyűlölködés, az emberek nem ismerik egyáltalán.
Az európai értékek egy általános blabla, ezer helyen bele lehet kötni. Nincs helye a fejkendőnek? Nagymamám még mindig hordja. Alig pár évtizede nem divat, sokan még hordják, de te máris megbélyegeznéd őket. A "ha itt akarnak élni" elv is butaság, hiszen nem feltétele a tartózkodási engedélynek. És különben is csak addig igaz, amíg bevándorlókról van szó. Aki itt született, az hova menjen haza, hogyan integrálódjon? :D
#16, az a baj, hogy neked nincs fogalmad a témáról. A Korán sehol nem írja elő, hogy a nőknek kötelező lenne hidzsábot/csadort/nikábot/burkát viselniük, csupán a konzervatív öltözködésre hívja fel a figyelmet, de ugyanezt a férfiaktól is elvárja. Pl. hogy a köldök takarva legyen. Iránban egészen 1979-ig, a fundamentalista diktatúra kezdetéig hordhattak a nők akár miniszoknyát is.
Az én nagymamám is hord kendőt, de az nem takarja az egész nyakát, és a haja is kilátszódik belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!