Kedves Judit!
Teljesen érthető lenne a ragaszkodásod, ha valós ellentmondás lenne a világi történelem és a Biblia közt. Csakhogy az ellentmondás nem e kettő közt van, hanem egy több mint 100 éves hibás feltételezés és a valóság közt. A hibás feltételezés pedig információhiányból adódik. Több mint 100 évvel ezelőtt ugyanis még nem álltak rendelkezésre a lefordított babiloni ékírásos táblák, és sajnos a komoly Bibliakutatók nem igazán egyeztettek a zsidó történelemtudósokkal sem, hogy a babiloni fogságot, illetve az első és második jeruzsálemi templom közti időt ők mettől meddig számolják. Merthogy a kettő nem esik egybe...
Nos mivel ezek az információk nem álltak a rendelkezésükre így a komoly Bibliakutatók Kűrosz rendeletétől számoltak vissza, vagyis ie. 537-től. Már itt is hibáztak, hiszen nem számoltak a méd Dáriusszal, aki minimum 2 évig volt uralmon, hiszen a trónralépési év után jött csak az uralkodók első éve... :-)
Összegezve: A babiloni fogság ie. 605-535-ig volt 70 év, a templom pedig ie 586-516-ig nem létezett. Ezek a dátumok teljes egészében egyeznek a Bibliával és a világi történelemmel.
Magyar nyelvű leírások ezekről:
Külföldi források:
Üdv. Péter
Szia
Azt írod a kommentedben, hogy utána nézel a 607-es évnek:-)
Nos akkor én is küldök kutatnivalót a számodra, ha van kedved hozzá:
Kedves Zitus!
Igazán nem kötekedésből írom, de elolvastam az általad belinkelt oldalt, és a Kronológiátokat is. Nélkülöz minden információt, ami az elmúlt 100 évben nyilvánvalóvá vált.
Bármelyik történelemmel foglalkozó tudóst megkérdezel, bármelyik bibliai kronológiával foglalkozó irodalmat elolvasol, nyilvánvaló például, hogy a Biblia kronológiája alapján a kivonulás ie. 1445-ben volt. Komolyan kérlek, hogy nézz utána. Még a Bibliakritikusok - akik nem hiszik el a Bibliai kronológiát - is ezt a dátumot fogják mondani, mint a Biblia által meghatározott időpontot a kivonulásra. Még azok a zsidó származású régészek, akik egyébként legalább a kronológiát hitelesnek tartják is ehhez a dátumhoz igazítják a többi adatot. Erre ti vagányul rávágjátok, hogy nektek pedig ie. 1513 jött ki...
Ugyanez a helyzet a 607-tel. Abszurd. Még a Napfogyatkozásból is pontosan ki lehet számolni, hogy Nabukodonozor ie. 605 szeptember 7-én lépett trónra. Napra pontosan! Ebből következően a 19. éve, amikor lerombolta Jeruzsálemet ie. 586 volt. Ezt a dátumot tudják a zsidók is. Nem gondolod, hogy a zsidók, akik évezredek óta saját időszámítás szerint számolják az időt csak tisztában vannak a saját történelmi dátumaikkal? Több zsidó honlapot is belinkeltem... le tudod ellenőrizni az ő kronológiájukat. Érdekes módon egyezik a világi történelem kronológiájával. Ez nem gondolkodtat el egy kicsit sem?
Üdv. Péter
24.
Úgy tünik,hogy a világi történelemmel szeretnéd részben lerombolni a Biblia gerincét.
Sok irnivalom volna de nem tartom érdemesnek,azokkal szembe akik inognak a biblia hitelességében.
Uugye mindenkinek joga van,hogy éljen az ő hitével.
Most egy két példa a világtörténelemből.A szerbek megírták az ők történelmüket,tömeggyilkosokbol hősök lettek.Akiket kivégezték a szerbek szemébe ők voltak gyilkosok.
Igy Irakban is fele hős volt fele gyilkos.
Szovjetunióban is megírták az övékét 1944 után,de megírták a nacionalistának a németek közül stb.
Mindeki a maga korában javára irt.
Ugyan igy az ember léte óta mindenki az ő dicsőségére írta a magáét,ami a világi történelmet illeti.
Most ha hivők vagyunk elfogadjuk a Biblia szavát mint a történelem gerincét,vagy kacsingatunk mint az izraeliták a szomszédos népek felé.
A biblia megírja az Izrail kudarcát és győzelmét,mert ha a biblia könyveit összefésüljük nem,hogy ellent mond,hanem megerősíti,egymást.
Pontosan ezt a gerincet próbálod kikezdeni,azért,hogy a más hitét gyengisd a Bibliában?
Kikezdheted és gipszel betömöd,de nem az igazi hamisítvány.
Sok világtörténelm van ami megirás szempontjából részben egészben hamis,ha több kőnyvet összefésülsz.
De amint fennebb irtam,nem igy a biblia.
De van sok világi történelem ami igazolja a bibliát részben.
Kérdés,melyik igaz 100%-ig?
Erre feleljen mindenki önmaga.
De azért,hogy valaki tantételét lerontsam az enyémet megvédjem,nem teszek be egy bizonytalant a biztosért.
Ahogy látom borotvaélen merészkedsz járni.
A te ismereted nem ezt érdemli.
Azt,tudjad,hogy több világi történelem igazolja a JW.ORG-on Megjelent,607-kapcsolatos történelmet,lehet még több mint ami ellent mond.Te kiválasztottad a szád ize szerint.Az sem baj ,mert ez is te vagy,nem rossz értelemben de mint részrehajló a vallásod megvédésére.
Amint tudod Isten előtt nem vallás van,hanem igazság.
Kedves Péter
Már több írásodat olvastam itt az ie 607-es évről :-)
Azóta többször utána kutattam, és valóban, ahogyan az utának következő is írta, én inkább hiszek a bibliai kronológiának, mint az elmult 100 év tudományának ezen a téren.
de:
"Úgy tünik,hogy a világi történelemmel szeretnéd részben lerombolni a Biblia gerincét.
Sok irnivalom volna de nem tartom érdemesnek,azokkal szembe akik inognak a biblia hitelességében.
Uugye mindenkinek joga van,hogy éljen az ő hitével." - egyet értek ezzel.
Legyen neked a hited szerint :-)
Kedves KZitus a 25 bejegyzést Péternek szántam,amint alul a következő bejegyzésben ki is javítottam.
Elnézést.
Sziasztok!
Szerintem ti nagyon félreértettetek valamit!
Nekem eszem ágába sem jutott lerombolni a Biblia gerincét, sőt éppen azt próbálom megmutatni, hogy még a bibliakritikusok is a világi történészek is elismerik, hogy a Bibliának van kronológiája, csak éppen vitatják az abban szereplő számokat.
A számok makacs dolgok, azokat nem igazán lehet átírogatni. Ezért is érthetetlen, hogy nektek mindenkitől eltérő számaitok jöttek ki. A legdurvább az, hogy még a zsidó kronológiával szemben is...
Ez kb. olyan, mintha amerikaiként be akarnád bizonyítani nekem, hogy én rosszul tudom, nem 1526 augusztus 9-én volt a mohácsi csata, hanem 21 évvel korábban 1505-ben, mert te kiszámoltad...
Nos én azért merészkedtem az ie. 607-es képtelen dátumot megkérdőjelezni, mert több mint 2 évig kutattam ezt az időszakot, és a fellelhető összes érvet megvizsgáltam pro és kontra. A jw.org által írtak elavult információk, ragaszkodnak az ie. 537-es verzióhoz, hogy innen kell a 70 évet visszaszámolni Jeruzsálem elestéig, de azt egyikük sem veszi észre, hogy a Tanúkon kívül SENKI nem innen számol, hanem a 2. templom felszentelésétől ie. 516-tól. Ezt igen sok linkkel igazoltam fentebb. A fogság pedig ie. 605-től 535-ig tartott, ezt is a fenti linkeken láthatjátok.
Persze megértem, hogy miért ragaszkodik a Társaság az ie. 607-hez, mert ha kiderül, hogy rossz volt ez a dátum, akkor borul az 1914. De bocs. Ez nem bibliai dátum, hanem egy Tanúk által kitalált számítás, amit nevezhettek ti a "Biblia gerincének" de a valóságban sajnos nem az.
Üdv. Péter
Kedves Péter
Írod: "Tudod a tények makacs dolgok, és a tény az, hogy egy XIX. századi információ alapján Jehova tanúi azt gondolják, hogy ie. 607-ben történt Jeruzsálem pusztulása, amiről ma már a régészeti bizonyítékok alapján egyértelműen megállapítható, hogy ie. 586-ban következett be. Ez 21 év tévedés."
Tényleg van ilyen történelmi számítás, csak éppen nem egyezik a bibliai kronológiával.
Ha van kedved, és a kérdezőnek is, itt utána nézhetsz:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!