Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megbízhatunk-e a Bibliában?

Megbízhatunk-e a Bibliában?

Figyelt kérdés

A Bibliát isteni sugallattal olyan emberek írták, akik közül többen ismerték Istent. Később olyan emberek fordították le és írták át, akik nem igazán ismerték Istent. Azóta a Bibliát mindig módosítgatták (jelenleg is) a saját nézetük szerint. Az eredeti kéziratok közben megsemmisültek.

Nem akarok azokban az átírt szavakban hinni, amelyek esetleg eltértek Isten valódi Szavától. Nem találtam olyan történelmi bizonyítékot sehol, amely igazolta volna, hogy az eredeti kéziratok szövege a mai Bibliáéval teljes mértékben megegyezett volna.

2017. febr. 8. 23:58
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
49%

"A Bibliát isteni sugallattal olyan emberek írták, akik közül többen ismerték Istent. Később olyan emberek fordították le és írták át, akik nem igazán ismerték Istent."

Abban megbízol,amit az első mondatodban írsz,pedig ebben sem lehetsz biztos.

Mert,hogyan is lehetnél?

Ha később átírták olyanok,akik "nem igazán ismerték Istent",akkor az eredetileg önmagukat Istent ismerőknek állítók sem biztos,hogy a helyzet magaslatán álltak.

2017. febr. 9. 17:56
 12/24 Hoffman József ***** válasza:
32%

"Minekutána az Isten sok rendben és sokféleképpen szólott hajdan az atyáknak a próféták által, ez utolsó időkben szólott nekünk Fia által" (Zsid 1:1)

A világot teremtő, az idő felett létező Istennek, Akinek gondja volt rá, hogy szóljon az emberekhez, és ezt a kijelentést le is íratta a prófétáival és apostolaival, arra nem volna hatalma, hogy gondoskodjon róla, hogy Igéje csorbítatlanul meg is őrződjön bármennyi koron át?

Maga Isten a biztosíték rá, hogy amit ma a Bibliában olvasunk, az pontosan az, amit Ő akar, hogy olvassunk.

2017. febr. 9. 21:49
 13/24 anonim ***** válasza:
59%

"Maga Isten a biztosíték rá"

Pont az, akit bizonyítani kellene?

Tudod, a körkörös bizonyítás NEM működik!

2017. febr. 9. 21:53
 14/24 Darkmoon80 ***** válasza:
52%

Ajánlom figyelmedbe az alábbi linket: https://www.youtube.com/watch?v=oJv2r_AU6Yo

Bibliakutatók címmel adták le a két részes sorozatot a TV-ben. A Biblia megbízhatóságához meglehetősen sok adatot hallhatsz benne.

Csak egyet emelnék ki: a Codex Sinaiticusban (Sínai-kódex a negyedik században keletkezett) nem szerepel a Márk evangélium utolsó tizenkét verse! Eszek későbbi korban hozzáfűzött (költött) kiegészítések. Érdemes megnézni, mi is van abban a tizenkét versben leírva.

Másik megközelítésben a Biblia megbízhatóságát a benne található önellentmondások és a mai tudomány hiteles eredményivel való ellentétek is aláássák.

Csak néhány ilyen ellentmondás:

Zsolt. 145,9 "Jó az Úr mindenki iránt"

5 Móz. 32,4 "Hűséges Isten és nem csalárd; igaz és egyenes ő!"

-- de --

Ésa. 45,7 "békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!"

Jer. 18,11 "Ezt mondja az Úr: ímé, én veszedelmet készítek ellenetek és tervet tervezek ellenetek!"

Jézus mondja:

Ján. 14,27 "Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek"

-- de --

Mát. 10,34 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe."

stb., stb. A szövegek szavakban eltérhetnek, mivel eltérő fordítások vannak forgalomban de a tartalmuk megegyezik.

A tudománytalan állításokra csupán kiragadott példaképp az özönvíz legendáját említeném: Honnan jött annyi víz? Miképpen gyűjtötte össze Noé a más földrészeken honos állatfajokat?

Ha isteni sugallat segítette az írókat, akkor a 2000 évvel ezelőtti tudás nem lehet kifogás a tévedésekre.

Arra vonatkozóan, amit említesz, hogy többen is találkoztak Istennel, csupán egy újabb önellentmondás a Bibliából:

Ján. 1,18 "Az Istent soha senki nem látta"

2 Móz. 33,20 "Orczámat azonban, mondá, nem láthatod; mert nem láthat engem ember, élvén."

1 Ján. 4,12 "Az Istent soha senki nem látta"

- de -

1 Móz. 32,30 "mert látám az Istent színről színre"

2 Móz. 33,11 "Az Úr pedig beszéle Mózessel színről színre, a mint szokott ember szólani barátjával"

2017. febr. 9. 23:33
 15/24 A kérdező kommentje:

Kedves 10-es, Máté apostol például. Vagy Pál apostol. Ők ismerték Istent. Pl. Jézus színeváltozásánál az égből hallották Isten szózatát: Ez az én Fiam, őt hallgassátok.

Kedves 11-es, ha az eredeti kézirat tökéletes és ellentmondásoktól, hibáktól mentes, egész teljességében megbízható lenne. De sajnos nincs meg!

Kedves 14-es. Köszönöm a tippeket. Belenéztem Márk evangélium befejezésébe, valóban apokrif hangulata van (kígyókat foghatunk, mérget ihatunk). Most ez a betoldás igaz vagy nem igaz? Mert ha igaz, elfogadjuk, ha hamis, akkor nem, de akkor miért van ott a Bibliában?

Bocsánat, de nem azt írtam, hogy Istent látták, akik a Bibliát írták meg, hanem azt, hogy ismerték, pl. hallották Isten hangját az égből, amikor Jézus megkeresztelkedett a Jordán folyónál stb. De egyébként bennem is megfogalmazódtak ezek az ellentmondások, amelyeket felsoroltál. Nos, ha meglenne az eredeti kézirat, akkor nemcsak bennem, hanem benned is eloszlana minden kétely, beleértve a látszólagos ellentmondásokat. Igaza van az egyik hozzászólónak, ebből bálványt képesek csinálni, ha most előkerülne. Főképp az eredeti iratokról történő másolások helyességére gondoltam, amikor feltettem ezt a kérdést. Nehéz elképzelni, hogy Kr.u. III-IV. században a másolók nem törekedtek volna hamisításra, betoldások és változtatások nélkül, a saját hitnézetüknek megfelelően, ezért alakulhatott ki a IV. század végén pl. a szentháromság-tan. Pedig nem akarom elveszíteni Jézust hamis hívők okoskodásai és ravaszkodásai miatt, és Jézusba szeretném helyezni bizalmamat, nem pedig egy könyvbe.

2017. febr. 10. 09:51
 16/24 Alex Fly ***** válasza:
42%

Hát igen, ezek a III.-IV. századi másolók/hamisítók igen ravaszak voltak. Több ezren, ekik nem is ismerték egymást összebeszéltek és a különböző korokban és helyen, különféle nyelveken készült másolataikban mindegyik pontosan ugyanott és ugyanúgy véltoztatta meg ugyanazokat az igéket, hogy a későbbi korok kutatói ugyanazt a szöveget olvashassák mindenütt. Ráadásul gondosan ügyeltek arra is, hogy a korábbi, általuk nem ismert, de azóta előkerült töredékeken levő szövegekhez ne nyúljanak, azok az eredeti állpotban maradjanak meg. Bámulatos!

És mennyivel hihetőbb, mint az, hogy az általuk szentnek és isteni eredetűnek tartott iratokat igyekeztek a tőlük telhető legnagyobb pontossággal, változtatás nélkül továbbadni.

Persze mindenki maga dönti el, melyik variációt fogadja el...

2017. febr. 10. 10:15
 17/24 anonim ***** válasza:
30%
A bibliát több ezer éve ugyan olyan emberek írták mint te, vagy én, olyanok akik nem tudták hova tűnik el este a nap, és mi hogy molekula. Nem értették a világ működését, és a bibliában történeteken keresztűl magyaráztak meg kül dolgokat. A válasz a kérdésedre, NEM, a biblia nem Isten szava, nem szent, és még csak nem is hasznos. Csodálatos, és történelmileg fontos írott mű, ami rendkívüli nyomokat hagyott nyugati kultúránkon. De csak egy mesegyűjtemény felnőtteknek, mindenféle valódi tudományos alapok nélkül.
2017. febr. 10. 22:50
 18/24 anonim ***** válasza:

Isten miatt lehet benne megbízni.

Számára volt fontos, hogy legyen egy hiteles forrás.

Gondolom nem okoz Istennek nehezére, hogy ez létrejöjjön és a lényeg, Jézus megváltása, benne van.

2017. febr. 11. 16:17
 19/24 Alex Fly ***** válasza:

@17:

"A bibliát több ezer éve ugyan olyan emberek írták mint te, vagy én, " - igen. Több ezer éven keresztül, több, egymástól teljesen független szerző írta ugyanazt. Egy érv mellette...

"olyanok akik nem tudták hova tűnik el este a nap, és mi hogy molekula. Nem értették a világ működését," - a molekulaszerkezetnek semmi köze Isten és ember viszonyához. Ha nem értették, akkor nem értették. Nem is arról írtak.

" De csak egy mesegyűjtemény felnőtteknek, mindenféle valódi tudományos alapok nélkül." - vagy inkább egy, az ember életében igen hasznos alapelveket és ajánlott világnézetet közvetítő mű. A valódi tudományos alapot pedig hagyjuk meg a tudományos szakkönyveknek. Ilyen alapon Einstein könyve (A speciális és általános relativitás elmélete), melyet alapvetőnek tekintenek sok területen sem más, mint mesegyűjtemény, hoszen abban sem szerepel egyetlen szó sem pl. a molekuláris biológiáról vagy éppen a politológiáról...

2017. febr. 11. 16:31
 20/24 anonim ***** válasza:

"Nem megbízható, hiszen akinek van ókori vallástörténelmi ismerete, az számtalan olyan dolgot észrevesz, ami nem a Bibliában jelent meg elsőként, tehát mai szóval élve, szépen le lett másolva, a teljes tíz parancsolat megtalálható az egyiptomi halottas könyvben, az özönvíz a Gilgameshi eposzban"

Gondolkozzunk!

Az özönvíz megtörtént, de előbb a Gilgamesh eposzban írtak róla, később Mózesnek Isten kinyilatkozta pontosa. Nem bizonyított a másolás...

Egyiptomi halottas könyv: jó lenne, hogy akik erre hivatkoznak, egyszer az életben el is olvashatnák

[link]

42. oldal...

2017. febr. 13. 12:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!