Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az egyháznak mi az álláspontja...

Az egyháznak mi az álláspontja a házasságon belüli óvszerrel történő szexhez?

Figyelt kérdés

2017. febr. 4. 11:55
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

szp72-nek:

"Isten terve aligha volt az, hogy az embert gyógyszert szedjen a termékenység nevű betegségére, vagy gumit vagy más marhaságot használjon a meghitt együttlétben."

Az te honnan tudod? Ma már létezik ilyen lehetőség is, miért lenne bűn a használata? Konkrétan mi a bűn? A gyermeknemzés nélküli szeretkezés élvezete? Na de a naptáros, meg a hőmérős módszerrel is ugyanerre megy ki a játék. Az elég érdekes, hogy azon matekozni nem bűn, hogy mikor szabad szeretkezni úgy, hogy a gyermeknemzés elkerülhető legyen, de fogamzásgátlók használata már igen. Ez jó nagy hülyeség, az pedig pláne érdekes, hogy régebben ezt még sokkal komolyabban is ellenezte az egyházad.

2017. febr. 4. 23:52
 22/39 János Gilján ***** válasza:
30%

Szeretem, amikor emberek azon vitatkoznak, hogy mi Isten akarata, mintha bármelyikük is beszélgetett volna vele erról.

Belegondoltam, hogy mennyire bűnös lélek vagyok, amiért a feleségem megtalálása előtt a promiszkuitás szobrához én álltam modellt. Remélem enyhítő körülmény lesz Isten szemében, hogy bő 10 év után is képes vagyok virágzó párkapcsolatot és boldog életet biztosítani a családom számára annak ellenére, hogy anno úgy szedtem csokorba a puncikat, mint más a virágokat a réten...

Ammen!

2017. febr. 5. 09:03
 23/39 Borbás Gyula válasza:
9%
Szia!!! Ez szerintem magán ügy,ne pofázzon bele senki sem.Ha tanácsot kértek az más,azt vagy megfogadod vagy nem, te döntöd el.De nekem a szexuális életembe ne pofázzon bele senki,főleg az egyházak ne. Ez saját vélemény,SZIA.
2017. febr. 5. 11:42
 24/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!:)

Azt már végképp nem értem, aki szerint az óvszer használat bűn, más módok, pl a naptáros mód nem.

# 21 vel teljesen csak egyet tudok érteni. A másik mód is fogamzásgátló ha úgy tetszik, ugyan az a célja. Az óvszerhasználattal szemben már az nem bűn. Pedig a célja és jó esetbena hatása is egy és ugyan az.o.O

meglepő milyen ostoba emberek vannak. Az óvszer használata bűn, mert az egyház azt mondja, erre alkalmaznak más módokat, ami esetleg sokkal kellemetlenebb, de nem változtat az eredményen.

2017. febr. 5. 12:02
 25/39 szp72 ***** válasza:

Istvan35-nek

@ Az elég érdekes, hogy azon matekozni nem bűn, hogy mikor szabad szeretkezni úgy, hogy a gyermeknemzés elkerülhető legyen, de fogamzásgátlók használata már igen.

Ha valaki hajlamos az elhízásra akkor szedhet hízásgátló tablettákat, mehet zsírleszívó operációkra, de sportolhatna többet, s táplálkozhatna fegyelmezettebben is. Azt gondolom, hogy a második a normális, a természetes, az egészséges.

Én nem hiszem, hogy a női termékenységre, mint valami betegségre tablettákat szedni szerencsés dolog. A fizikai fogamzásgátlók ilyen szempontból jobbak, de egy cseppet se romantikusak. Csak én és te meg az óvszer.

Ha Isten a foganást és a szeretkezést teljesen két különböző dolognak akarta volna, akkor nyilván úgy teremtette volna. Nyilván ő akarta, hogy ne váljon szét teljesen, ha nem is akarta 1:1-hez. Minden egyes aktusnak nyitottnak kell lennie az esetleges foganásra. Aki semmiképp nem akar gyereket az semmiképp nem szeretkezhet, mert a kettő Isten akaratából összetartozik.

Az Ószövetség idején minden nő "matekozott" (Lev 15,19) a vérzésektől számított hét napon át nem lehetett együtt a férjével. Ez a szám a szabályos ciklus esetén az ovuláció napja, az utolsó de egyben a legtermékenyebb nap. Ha még egy-két napot várt beállt az újabb vérzésekig tartó terméketlenség ideje.

@ Ma már létezik ilyen lehetőség is, miért lenne bűn a használata? Konkrétan mi a bűn? A gyermeknemzés nélküli szeretkezés élvezete?

Nem. A fogamzásgátlók alapvető bűne a szexelhetünk felelősség és következmények nélkül gondolkodás támogatása. A nemi szabadosság a fogamzásgátlás logikájából forrásozódik, szeretkezhetünk bármikor bárkivel nem lehet baj, mert van fogamzásgátlónk. A természetes családtervezés mindig nyitva hagyja a lehetőséget az esetleges foganásra, s ennek tiszteletben tartása és felelőssége adja a módszer helyességét.

Tudom, hogy fogamzásgátlók használata esetén is lehet házasságban az esetleges fogamzást tiszteletben tartva felelősséggel élni: Most el kerülnénk a gyereket, de ha véletlenül összejön a fogamzásgátló hibájából, akkor vállaljuk. Én nem gondolom, hogy az ilyenek nagyot vétkeznének, de mindenesetre a természetes módszerek a normálisak, az egészségesek, a romantikusak.

@ Ez jó nagy hülyeség,

Én tőlem szedhettek gyógyszert, húzogathatjátok az óvszert.

@ az pedig pláne érdekes, hogy régebben ezt még sokkal komolyabban is ellenezte az egyházad.

Ez igaz. A szigorúság oka a rossz biológiai szemlélet volt. Azt gondolták, hogy a gyerek alapvetően a férfié, ő adja a magot, a nő pedig csak egy termőföld, amely életben tartja. Tehát ha egy férfi kibocsájtja a magot a nőn kívülre, akkor tulajdonképpen halálra ítéli a magszerű gyereket, tehát egyfajta gyilkosságot követ el. Ugyanez volt egyébként az önkielégítés súlyos bűnnek való minősítés hátterében is.

XI. Piusz már tudhatta, hogy a szemlélet hibás, mégis fenntartotta a "súlyos bűn" hagyományát. VI. Pál volt aki eltörölte. A fogamzásgátlásról szóló tanítás nem tartozik a tévedhetetlen tanítások közé, noha a pápák hol szigorúbban, hol kevésbé szigorúan engedelmességet vártak el ebben a kérdésben.

2017. febr. 5. 12:42
 26/39 A kérdező kommentje:

"Ha valaki hajlamos az elhízásra akkor szedhet hízásgátló tablettákat, mehet zsírleszívó operációkra, de sportolhatna többet, s táplálkozhatna fegyelmezettebben is. Azt gondolom, hogy a második a normális, a természetes, az egészséges.

Én nem hiszem, hogy a női termékenységre, mint valami betegségre tablettákat szedni szerencsés dolog. A fizikai fogamzásgátlók ilyen szempontból jobbak, de egy cseppet se romantikusak. Csak én és te meg az óvszer. "

Nem gondolom, hogy ezt az elhízáshoz lehetne hasonlítani. Eleve, avval árt magának az ember, de avval, ha óvszert húz, avval nem. Az elhízásnak lehetnek súlyos következményei, az óvszer használatnak meg max a gyerek, de ez megközelítés kérdése. Én úgy vagyok vele, hogy ha nem tervezik, akkor védekezzenek, de ennek ellenére összejönne, akkor vállalhatják a gyereket, de ha nem szeretnék, akkor nem kell ész nélkül szexelni. 1000 oka lehet, hogy miért nem szeretnének, mondjuk ha már van 5 gyerek, vagy egyszerűen nincsenek meg a megfelelő anyagi körülmények. Sok vallásosnak nagyon szűk a látóköre. Abba nem gondolnak bele, hogy az emberek miért védekeznek. Talán mert a saját gyereke érdekeit nézi, ebbe nem gondolna bele. Utána meg elítélik, ha intézetbe köt ki a gyerek vagy abortuszra mennek azért, mert megtiltanák az embernek az óvszerhasználatot.

Most az esemény utáni kárt tesz a nő szervezetébe, a gumi pedig nem romantikus. tehát semmi sem jó. Az romantikus, ha attól kell félnie, hogy ne jöjjön össze a gyerek? Vagy számolgatja a napokat és csak akkor szexelhetnek? Lehet a végére el is megy a kedvük az egésztől ilyen körülmények között, ilyen gondolkodással.

2017. febr. 5. 13:00
 27/39 Alex Fly ***** válasza:
100%

Felesleges túlbonyolítani. Isten azért adta a szexualitást, hogy az ember és felesége örömöt okozzon egymásnak. És ezzel az aktussal ráadásul még a teremtéshez is hozzájárulhatnak, amennyiben az Úr gyermekkel is megáldja őket. A mai kor terméke az, hogy egyrészt a szexualitást természetesnek veszi az Isten által megszabott kereteken kívül, másrészt az egyik legnagyobb áldást problémaként kezeli. Ebből a szemléletmódból származik ez a kérdés is.

Éppen ezért a Biblia nem ad egyértelmű útmutatást ezzel kapcsolatban, hiszen ez a felfogás teljesen idegen tőle.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az egyházaknak, felekezeteknek ne lennének parancsolataik; egyrészt a történelem folyamán hatalmi helyzetbe kerülve az alattvalói életét minél részletesebben próbálta szabályozni (mint minden hatalom), másrészt az adott korban létező élethelyzetekhez aktualizálta a bibliai előírásokat.

A magam részéről úgy vagyok ezzel, hogy akinek békessége van a védekezéssel kapcsolatban, az nyugodtan éljen vele. Akinek viszont lelkiismereti problémát jelent, az inkább ne. A lényeg, hogy a házastársi egyedülést felhőtlenül élvezhesse mind a két fél.

2017. febr. 5. 13:08
 28/39 anonim ***** válasza:
50%
A házasságok két színtéren játszódnak. Van egy nappali színtér, amit mindenki láthat, s létezik egy éjjeli színtér, ami két ember magánügye. Ez utóbbihoz semmi köze a klérusnak, de még istennek se!
2017. febr. 5. 13:11
 29/39 anonim ***** válasza:

Természet rendje elleni vétek. Az említett naptározás természetes mód a születésszabályozásra, a különböző fogamzásgátló szerek (legyen gyógyszer vagy óvszer) nem természetes. Bár szerintem az Egyházban a párok többsége nem nagyon tarja így be.

Az utolsón egy jót nevettem :) ha becsukom a szemem Allah nem lát...

2017. febr. 5. 13:24
 30/39 anonim ***** válasza:

szp72

Értem, tehát nem természetes védekezések nem használhatók, csak a természetesek... Gondolom akkor ugyanezen logika alapján pl. a szülést elősegítő géleket, vagy gyógyszereket is bűn szerinted használni, legalábbis ha következetes akarsz maradni. Mert nem természetes... Hát ezt a nézetedet sehogy nem tudom osztani. Abban mondjuk igazat adok, hogy óvszer nélkül jobb érzés, de én nem vetném el egyik módszert sem, ha lenne feleségem. Ráadásul attól még nem lesz bűn, mert kevésbé romantikus, illetve ez amúgy is csak a gumi óvszer esetében igaz, fogamzásgátló tablettánál nem.

Abban is igazad van, hogy az óvszer a hazasságon kívüli szexelést segíti elő, de itt sem az óvszer használata a bűn, hanem a paráznaság.

2017. febr. 5. 22:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!