Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki szerint létezik Isten?

Ki szerint létezik Isten?

Figyelt kérdés

Én személy szerint ateista vagyok de kíváncsi vagyok a véleményeitekre érveljetek kérlek

Menjünk bele egy kis logikai csevelybe ;)

2017. jan. 6. 23:13
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
0%

why, why, why? :)

just because!!!!!!!!!!!!

2017. jan. 7. 20:24
 22/34 anonim ***** válasza:
24%

It works to serve life,

Ahogy az ember alkotása is akkor működik, ha helyesen van összeállítva.

2017. jan. 7. 20:27
 23/34 anonim ***** válasza:
#21: A vallásban ez egy teljesen elfogadható magyarázat, a tudományban viszont semmiképpen sem az.
2017. jan. 7. 20:27
 24/34 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 18.Hsz!

Amiként az élettelen dolgokat élőlények alkotják össze fukcionáló szerkezetté,úgy az életet is Isteni akarat rendezte funkcionáló életté.Nincs élet éltető isteni lehelet nélkül.

Bármilyen nagy az emberi tudás,semmilyen vegykonyhában sem tudnak létrehozni élő organizmust,még a legegyszerűbbet sem.Ha az intelligens ember képtelen erre,hogyan lenne képes,az élettelen anyag?

Egyáltalán honnan jött létre alkotó Isten nélkül az anyag?

2017. jan. 8. 02:15
 25/34 Ozmium42 ***** válasza:
79%

#24 Ez egy analógia. Az analógia szemléltetésre kiváló, bizonyításra viszont nem lehet felhasználni, az már egy gyakori érvelési hiba. Analógia felállítás helyett gondolkodj el a következőn: az ember alkotta dolgok ellenőrizhetően ember által készülnek. Gyakran hordoznak magukon olyan jellegzetességeket, amik arra utalnak, hogy mesterségesek (szigorúan és kizárólag emberről van szó). Ezek úgy látszanak mesterségesnek, hogy össze tudod hasonlítani olyan dolgokkal, amiket biztosan nem ember alkotott. Például összevethetsz egy élő fát egy fából kifaragott villanyoszloppal, és láthatod, hogy a kettő között különbség van, a fák a vadonban nőnek maguktól, a szabályos, egyenes, kivágott farönkök pedig nem teremnek maguktól az utak mellé, és a villanykábel sem csak úgy rápottyan a tetejére.

A villanyoszlop esetén úgy tudod eldönteni, hogy nem egy természetes, spontán képződmény, hanem ember alkotta mesterséges dolog, hogy létezik összehasonlítási alapod. Isten teremtésében mi lenne az összehasonlítási alap? Ezt még soha, egyetlen teremtéshívő sem tudta megválaszolni. Sem az egyszerűség, sem a bonyolultság, sem a rend, sem a káosz, sem a szépség, sem a csúfság nem bizonyítják és nem is cáfolják semmilyen tervező Isten létezését. Szó szerint bármi és bármilyen lehetne a világ ahelyett, ami most van, akkor is csinálhatta volna Isten, vagy kialakulhatott volna magától. Sőt, ha nem létezne világ egyáltalán, annak is lehetne az az oka, hogy Isten nem csinálta meg, szóval még a világ puszta létezése sem elég jó érv.

Ezért azt gondolom, hogy az a gondolatmenet, hogy Isten azért létezik, mert látszik a világon, hogy ilyen meg olyan, teljesen zsákutca.

2017. jan. 8. 06:50
 26/34 anonim ***** válasza:

Kedves Ozmium42!

Hibás a gondolatmeneted méghozzá alapvetően!

Azt hiszem,az,a napnál világosabb érv,hogy a semmiből ,csupán semmi születhet.Márpedig világunk nem semmi!

Az is egyértelmű,hogy élet,csak élőből jöhet létre,hisz ennek ellenkezőjét-bár sokan próbálták-senkinek sem sikerült.

Szintén ismert tény,hogy a legbölcsebb ember is nálánál fejletlenebb dolgokat képes létrehozni,s így az ember létrehozója az embernél fejlettebb kellett,hogy legyen,s Őt nevezzük mi Istennek.

2017. jan. 9. 04:42
 27/34 anonim ***** válasza:
51%

"Hibás a gondolatmeneted méghozzá alapvetően!

Azt hiszem,az,a napnál világosabb érv,hogy a semmiből ,csupán semmi születhet.Márpedig világunk nem semmi! "

Ti rugóztok folyamatosan azon, hogy a semmiből született az univerzum a tudósok szerint, miközben soha egyetlen tudós sem állított ilyet (a te érvelési hibád: szalmabáb-érvelés). Viszont ha így gondolod, hogy amit a tudomány egyelőre nem ismer (ősrobbanást megelőző állapot), az egyenlő a semmivel, akkor szerinted Isten is egyenlő a semmivel? Hiszen Istent sem ismeri a tudomány, nem talált még rá vizsgálati lehetőséget, ebből akkor az következik, hogy szerinted Isten is a semmivel egyenlő? Az általad alkalmazott logika szerint bizony ez jön ki.

"Az is egyértelmű,hogy élet,csak élőből jöhet létre,hisz ennek ellenkezőjét-bár sokan próbálták-senkinek sem sikerült."

És akkor mi van? Amit az ember eddig nem tudott megcsinálni, azt szerinted már nem is lehetséges megcsinálni? Mert ezzel a mondatoddal konkrétan ezt állítod. Meg azt is egyben, hogy a tudomány elérkezett a határaihoz, hiszen amit eddig nem sikerült megcsinálnia, azon hiába is erőlködik, ezután sem fogja tudni megcsinálni. Remélem érzed, hogy mennyire nevetséges ez az érv, annak fényében, hogy szinte nincs olyan nap, hónap, amikor ne jelentenének be valami új találmányt, felfedezést, újdonságot.

"Szintén ismert tény,hogy a legbölcsebb ember is nálánál fejletlenebb dolgokat képes létrehozni,"

Ez sem tény, hanem csak egy jól hangzó, ámde üres frázis. Mi az, hogy a legbölcsebb ember? Ki a legbölcsebb ember? Miben mérik a bölcsességet? Hogyan állapítod meg, hogy ki a bölcsebb? Meg mi az hogy fejletlenebb? Melyik a fejletlenebb, a bivaly vagy a zebra? A platánfa vagy a tölgyfa? A szék vagy a vödör? Egyáltalán, miben mérik a fejlettséget? Tiszta értelmetlen dolgokat nevezel ténynek.

"Szintén ismert tény,hogy a legbölcsebb ember is nálánál fejletlenebb dolgokat képes létrehozni,s így az ember létrehozója az embernél fejlettebb kellett,hogy legyen,s Őt nevezzük mi Istennek."

Szerinted akkor Isten is csak nála fejletlenebb dolgokat tud létrehozni? Akkor ő is korlátozva van, a saját fejlettsége által? Számára is létezik egy korlát, aminél (saját magánál) fejlettebbet nem képes létrehozni, akármennyire is erőlködik?

De be is fejezem, mert van egy olyan érzésem, hogy hiába is tennék fel akármennyi kérdést, a legnagyobb részére úgysem fogsz válaszolni.

2017. jan. 9. 13:38
 28/34 anonim ***** válasza:
27-es, nem fog rá szerintem sem válaszolni, mert ezeknek a kérdéseknek, amiket feltettél, semmi köze nincs az eredeti témához, akármibe bele lehet kötni, amibe akar az ember. Én személy szerint értelmét egy kérdésednek sem látom. Viszont a 26-osnak a válaszába nem tudok belekötni, amit leírt, azt én is hasonlóképp látom.
2017. jan. 9. 16:43
 29/34 Ozmium42 ***** válasza:
79%

"Azt hiszem,az,a napnál világosabb érv,hogy a semmiből ,csupán semmi születhet."

Isten az, aki a semmiből csinálja a valamit varázsütésre. Szerintem Isten nem létezik, és semmiből sehogy nem lehet valamit csinálni. A világ viszont létezhet kezdet nélkül.

"Az is egyértelmű,hogy élet,csak élőből jöhet létre,hisz ennek ellenkezőjét-bár sokan próbálták-senkinek sem sikerült."

Ha ez igaz lenne, akkor az élő Istennek is élőből kellene származnia. Nyilvánvaló, hogy az első élet nem származhatott korábbi élőből. Továbbá felhívom a figyelmed, hogy Pasteur az "élő csak élőből származhat" tételt nem a teremtés miatt alkotta meg, hanem azért, mert az ő korában volt egy olyan elképzelés, hogy a mikroorganizmusok spontán keletkeznek a szénában, meg mindenféle rothadó dologban, sőt, még a legyek lárváira is azt hitték, hogy csak úgy a semmiből előteremnek. Ezt akarta tisztázni, és nem egy univerzális tételnek szánta, amit Istenig kell visszavezetni (aki egy mesefigura egyébként, nem tudom, mitől tekinted élőnek, nem is része a világnak, semmilyen szokványos életjelenség nem vonatkoztatható rá)

"Szintén ismert tény,hogy a legbölcsebb ember is nálánál fejletlenebb dolgokat képes létrehozni"

Ez nem ismert tény, csak a te fantáziád.

",s így az ember létrehozója az embernél fejlettebb kellett,hogy legyen,s Őt nevezzük mi Istennek."

Nagyívű következtetés. Ne nevezzük már Istennek csak azért, mert neked ez a fixa ideád. Legyen inkább Horváth Jenő, aki egy üzemi baleset által teremtette a világot és benne az embert. Ehhez mit szólsz? Úgy érzed, a kisujjamból szoptam? Ugyanez van a te Isteneddel is.

2017. jan. 9. 19:22
 30/34 anonim ***** válasza:

"Isten az, aki a semmiből csinálja a valamit varázsütésre. Szerintem Isten nem létezik, és semmiből sehogy nem lehet valamit csinálni. A világ viszont létezhet kezdet nélkül."

Mint mindennek, a világnak is volt minden bizonnyal kezdete, nincs ilyen elmélet, hogy nem lenne kezdete és sosem lesz vége. Az emberek is megszülettek valahogy, ez az elmélet viszont csak a te képzeleted szüleménye, miszerint emberek is éltek mindig az időkön át, az "ősemberek" előtt is. Vagy az emberek nem? De hát akkor ők hogy születtek meg, ha a világ létezett és az emberek nem? Én úgy vélem, volt kezdete a világnak.

"Ha ez igaz lenne, akkor az élő Istennek is élőből kellene származnia. Nyilvánvaló, hogy az első élet nem származhatott korábbi élőből."

Az élő embert és az élő Istent ne vegyük egy kalap alá. Isten a Teremtő, az Atya és hasonlóképp ismerik Őt az emberek. Nem véletlenül, valaki elhiszi, valaki nem. De viszont ami él, az nem jöhetett létre egy élettelen valamiből, nevezzük gázfelhőnek, nagy bummnak, vagy "mikroorgazmusnak a szénában". Én nem hiszem, hogy ilyesmikből alakult volna ki az emberiség, a természet, a férfi és a nő és köztük levő vonzerő, a kék égbolt és a napfény.

""Szintén ismert tény,hogy a legbölcsebb ember is nálánál fejletlenebb dolgokat képes létrehozni"

Ez nem ismert tény, csak a te fantáziád."

Nem ismert tény, de nem is fantázia. A bölcsesség és az alázat érzésem szerint együttműködik, ami azt jelenti, hogy tudja ez az illető, mit bír el, mire képes. Nálánál "fejletlenebb" alatt érthetjük, hogy a mi földi pályafutásunk alatt nem az a célunk, hogy olyat alkossunk, amit Isten megalkotott. Isten megalkotta az embert, az ember él ezzel a lehetőséggel és tudásából, szívéből, tapasztalataiból merít.

"",s így az ember létrehozója az embernél fejlettebb kellett,hogy legyen,s Őt nevezzük mi Istennek."

Nagyívű következtetés. Ne nevezzük már Istennek csak azért, mert neked ez a fixa ideád."

Mindenki Istennek ismeri Őt. Te is. Én is. Nekem nem egy fixa idea Ő, hanem az én hitem és reménységem. Én személy szerint azóta vagyok boldogabb és magabiztosabb, amióta hiszek Istenben, aki Jézus Krisztus atyja. De ezt mindenkinek maga kell eldöntenie, kinek mi a lényeges, ki miben hisz a szívében.

2017. jan. 9. 20:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!