Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megteheti egy pap, hogy...

Megteheti egy pap, hogy "átmenetileg" nem oldoz fel?

Figyelt kérdés
Elmentem tegnap gyónni katolikus paphoz és amikor a nemiség témáját érintettük (meggyóntam, hogy nemi életet éltem), akkor azt mondta, hogy ez házasság előtt bűn és ő nem tud feloldozni addig, amíg vagy el nem költözök a barátnőmtől vagy el nem veszem feleségül. Erről még nem hallottam, de eléggé rosszul esett, ugyanis elköltözni anyagi okok miatt nem tudok és nem is szeretnék, elvenni pedig még nem szerettem volna, ugyanis az sem megy olyan könnyen, de persze a jövőben tervben van. Tehát vagy ez vagy az, de a lényeg, hogy addig nem kapok feloldozást állítólag. Egyébként elég ritkán élünk nemi életet, nálunk nem az a fontos. Nem tudom mit tegyek, nagyon elszomorított a dolog, megkönnyebbülni szerettem volna, ami sikerült is, mert azóta nem nagyon eszek, lefogytam majdnem 2 kilót egy nap alatt... Volt ezzel így valaki? Nem tudok másra gondolni... Légyszi valaki írjon valami biztatót! Köszönöm! 32/F

2016. dec. 21. 18:48
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%

"Például az, hogy van diákhitelem és nem szerettem volna vele olyan vagyonközösségbe kerülni, hogy behajtás esetén őt is érintse a dolog. Tehát vártam volna még, amíg ki nem fizetem."

Kifogás, méghozzá vacak. A házasság előtti vagyon/adósság NEM lesz közös. De ha ez annyira aggaszt, akkor aláírtok egy papírt, miszerint ez csak a te sarad és annyi. Van még valami? Egyébként öt év után elég sértő egy nőnek, ha a férfi még mindig csak vár a házassággal, pláne ha ilyen üres kifogásokat sorol. Ha így folytatod, végül egyedül maradsz.

2016. dec. 21. 22:42
 22/34 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Köszönöm a kioktatást. Azért remélem azt elismered, hogy manapság nem árt mindent végig gondolni. Én eddig úgy tudtam, hogy a házasok onnan fogva, hogy kimondják az esküt, mindent megosztanak épp úgy a hozományt mint a terheket. Azt pedig hagy döntse el a párom, hogy mi sértő neki és mi nem. Remekül meg voltunk így eddig is. Egyébként ő nem is nagyon vallásos, gondolom a pap szerint ez pedig már vérlázító és azonnal szakítanom kellene vele...
2016. dec. 22. 08:31
 23/34 anonim ***** válasza:
100%

Szia.

A pap nem oldozhat fel együtt élő párokat, ez a szabály. Mert nem tudod megfogadni azt, hogy a bűnre vezető alkalmat is kerülöd. Elméletileg nem is fogsz találni olyan papot, aki feloldoz. Érdemes lenne keresni egy lelkivezetőt és vele beszélni erről, talán megoldás lehet, ha külön szobában aludnátok.

Egyébként amiatt nem mondaná egy pap sem, hogy szakíts a pároddal, mert ő nem vallásos. Csak nehezebb így megélni a hitet.

2016. dec. 22. 11:40
 24/34 A kérdező kommentje:
Ezt eddig nem tudtam. Egyébként külön szobában alszunk, nagyon ritkán élünk nemi èletet, mondtam is neki. Ha ez a szabály, akkor nem tudok jelenleg mit csinálni. Én nem a szex miatt akarok házasodni.
2016. dec. 22. 12:32
 25/34 anonim ***** válasza:
43%

A pap nemcsak hogy megteheti, hanem egyenesen kötelessége megtagadni tőled a feloldozást.

Bevallom, én magam is egy eszméletlen baromságnak tartom azt, amikor az egyház ennyire szigorúan veszi ezeket a dolgokat, mintha ettől függene, hogy valaki mennyire jó ember.

De sajnos egy pap nem tehet mást, mint amit az egyház tanít, így ha más paphoz mennél s elmondod hogy házasság nélkül együtt éltek, akkor -sajnos- nem oldozhat fel.

Sokan éppen az ilyen kirekesztések miatt családnak a katolicizmusban. Az egyháznak jelenleg van egy ideálja, mégpedig a házasság és család, s aki ezeken kívül esik, mert mondjuk elvált, újraházasodott, meleg, együttélő, csak polgári házasságban élő stb stb stb, azokat az embereket kirekeszti.

2016. dec. 22. 14:37
 26/34 imakommandós ***** válasza:
90%
nem vagyok Katolikus, de előzőnek irom, hogy a keresztény egyházak nem gitt-egyletek meg hobbi-szakkörök, hanem erkölcsi alapokon álló intézmények, igy aki nem akar megtérni azokból a bűnökből amit a Biblia bűnnek mond, azt kizárhatja. Ha úgy tetszik akkor kirekeszti. Mehet hobbi-szakkörbe vagy ahova akar. Egy sakk-szakkör is elküldi azt aki villany-vasutazni akar náluk.
2016. dec. 22. 16:01
 27/34 anonim ***** válasza:

Ahogy a Kérdező is írta, diákhitele van, s ez is szerepet játszik abban, hogy még nem akarja elvenni a nőjét.

Sajnos eléggé abszurd helyzet, hogy cölibátusban élő emberek döntenek a szexualitással és párkapcsolattal kapcsolatos dolgokról. Olyan emberek, akik nem élték át ezeket a helyzeteket, így a fejükben egy idealizált kép és a házasságról és családról.

Ők papíron megfogalmazzák, hogy a szex csak és kizárólag a házasságon belül megengedett, s ezzel leragadtak egy több évtizeddel ezelőtti állapotnál.

Régen ugye korán kellett házasodni, szinte kötelező volt. A szülők erősen vigyáztak, hogy az "udvarlás" ideje alatt véletlenül se maradjanak kettesben, együttalvásról pedig szó sem lehetett. (az más kérdés, hogy titokban megoldották, akár a szénakazalban vagy bárhol)

Ráadásul régen a fiatal házasok nem költöztek el, hanem valamelyikük szüleinél laktak, így ezek az udvarlás, jegyesség, házasság, költözés stb témák társadalmilag igen erősen szabályozva voltak. Emiatt tűnik úgy, mintha régen az emberek erkölcsösebbek lettek volna mint ma, holott csak kényszerből voltak azok.

Ma viszont megváltozott a világ. Nem fognak senkit kigúnyolni a faluban azért, mert 21 évesen még nem házas (hiszen már az erős faluközösségek is ritkák). Egyszerűbb dolog elköltözni otthonról, az internet miatt egyszerűbb ismerkedni, nagyobb az egyén szabadsága. Ha valaki csak úgy összeköltözik a párjával, nem fogja érte senki kigúnyolni.

Szóval azt akarom ebből kihozni, hogy egy ma élő ember "bűne" nem mérhető ugyanolyan mértékben, mint mondjuk egy 19. században élt emberé. Persze tudom, hogy az isteni igazságok örök érvényűek, kortól-divattól függetlenek, de akkoris...

Ha a Kérdező helyzetét vizsgáljuk:

Neki az a "bűne", hogy házasság nélkül együtt él a nőjével. Ebben pedig az a "bűn", hogy mivel egy házban laknak (feltételezem, egy szobában is), így nyilván szexelnek. Szexelni pedig csak házasságon belül szabad ugyebár...

Ez a helyzet viszont (a pap szavait kivéve) nem jár számára semmiféle bajjal. Valszeg a szülők is természetesnek veszik, a környékbeliek, rokonok is. Nem szenved emiatt semmilyen hátrányt. Így a papon kívül valszeg senki sem mondta neki azt hogy "rosszat" csinálna.

No de ha mindezt mondjuk a 19. században tette volna meg...a szülők nem engedték volna neki, de ha mégis megtette volna, az együtt járt volna a kitagadással, a faluközösség gúnyolódásával, és hatalmas lett volna a botrány. Nyilván az együttélés "bűne" akkor nemcsak Isten szemében, hanem emberi szempontból is óriási szégyennek számított volna, így ez egy óriási visszatartó erő volt.

A Katolikus Egyház viszont leragadt ennél a szintnél, és képtelen észrevenni, hogy ma már teljesen mások a körülmények, mások a lehetőségek, nincsenek erős közösségi elvárások.

Én azt mondom, ne őröld magad. Menj el egy másik paphoz gyónni, de ne mondd el, hogy te együttélsz valakivel, egyáltalán ne is hozd fel neki a nemiséget. Hidd el, Isten minden bűnödet tudja.

Igazságtalannak tartom, hogy valaki emiatt nem gyónhat. Az az ember, aki gyakran káromkodik és hazudik, az persze mehet gyónni és áldozni, merthát szentségi házasságban él. Nagyon eltúlozzák ezt a témát a cölibátusban élő papok, akikben csak egy idealizált kép él a témáról.

2016. dec. 22. 20:46
 28/34 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Köszönöm a válaszod, jó érzés volt olvasni, érdekes dolgokat írtál. Sajnos még mindig őrlöm magam, ahogy Te írtad, de már jobb, mint az elején. Válaszokat keresek, hogy ha ez ilyen fontos, akkor miért nincs róla több szó a médiában vagy akárhol. Ezek szerint akkor rengeteg ember bűnben él. Az unokanővéremék is, akiknél már gyerek is van, de még nem házasok, ők például nem is tervezik. Vagy a keresztanyám, aki meg elvált és folytathatnám a sort... Milyen érdekes, hogy miközben ezeket a sorokat írom, a tévében a Dr. Csontot nézem, és pont erről van szó, de ott valami iszlám országba utaztak. Szóval karácsony előtt nem tett jót ez a felismerés, jobb lett volna utána. Mindegy, valahogy majd megoldódik és remélem jó döntést hozok.
2016. dec. 22. 20:55
 29/34 A kérdező kommentje:
Még annyit elfelejtettem ide írni az előző kommentemhez, hogy a barátnőm szülei a mellettünk lévő lakásban élnek és nagyon kedvesek velünk. Igaz ez miatt tényleg ritkán élünk nemi életet, mert ugye itt vannak mellettünk, és ahogy írtam fentebb is, mi ezt nagyon ritkán tesszük. Amit pedig nem értek, hogy házasságban miért szabad? Mert ugye ott sem mindig a gyereknemzésre irányul...
2016. dec. 22. 21:04
 30/34 anonim válasza:
Két lehetséges út van. Vagy egy másik papnál kihagyod a gyónásból, és feloldoz. Esetleg csak meggyónod Istennek imádságban és annyi, a Bibliában nincs külön halálos bűn kategória. És ha a párod szülei a szomszédban élnek, akkor a párod hazaköltözhet, és minden oké.
2016. dec. 23. 12:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!