Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megteheti egy pap, hogy...

Megteheti egy pap, hogy "átmenetileg" nem oldoz fel?

Figyelt kérdés
Elmentem tegnap gyónni katolikus paphoz és amikor a nemiség témáját érintettük (meggyóntam, hogy nemi életet éltem), akkor azt mondta, hogy ez házasság előtt bűn és ő nem tud feloldozni addig, amíg vagy el nem költözök a barátnőmtől vagy el nem veszem feleségül. Erről még nem hallottam, de eléggé rosszul esett, ugyanis elköltözni anyagi okok miatt nem tudok és nem is szeretnék, elvenni pedig még nem szerettem volna, ugyanis az sem megy olyan könnyen, de persze a jövőben tervben van. Tehát vagy ez vagy az, de a lényeg, hogy addig nem kapok feloldozást állítólag. Egyébként elég ritkán élünk nemi életet, nálunk nem az a fontos. Nem tudom mit tegyek, nagyon elszomorított a dolog, megkönnyebbülni szerettem volna, ami sikerült is, mert azóta nem nagyon eszek, lefogytam majdnem 2 kilót egy nap alatt... Volt ezzel így valaki? Nem tudok másra gondolni... Légyszi valaki írjon valami biztatót! Köszönöm! 32/F

2016. dec. 21. 18:48
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
4%
Nem, nincs jogában megtagadni a feloldozást. Menj mésik paphoz.
2016. dec. 21. 19:01
 2/34 anonim ***** válasza:
92%

Kicsit kettős a dolog. Egyrészt bűnbocsánatra vágysz, másrészt pedig bűnben élsz és ezt az állapotot nem akarod megváltoztatni.

A katolikus egyház tanításai szerint amit teszel, az bűn. Ezt vagy a különéléssel vagy a feleségül vétellel tudod feloldani. Ha egyiket sem teszed meg, nincs szándékod a bűn megszüntetésére, a feloldozást nem kaphatod meg, hiszen a pap arról győződött meg, hogy te ezt az állapotot fenn kívánod tartani. Vagy a vallás útmutatásait követed, és megteszed a szükséges lépéseket a feloldozásra, vagy vallási szempontból bűnben maradsz.

2016. dec. 21. 19:03
 3/34 anonim ***** válasza:
100%
A kánonjog szerint meg KELL tagadni a feloldozást abban az esetben, ha a pap meggyőződik arról, hogy nincs szándékában a feloldozást kérőnek a vallási értelemben vett bűn elhagyása (pl. együtt él az élettársával klasszikus esete, de házasságkötési szándéka "majdlagos"). Nem lesz olyan katolikus pap, aki ebben az esetben feloldozná a kérdezőt, mert azzal az egyik legnagyobb szentséget szolgáltatná ki hamisan.
2016. dec. 21. 19:05
 4/34 A kérdező kommentje:
Igen az utolsó válasz hajaz arra, amit a pap is mondott, de akkor az nem megoldás, hogy együtt lakunk, de nem élünk nemi életet a házasságig? A pap szerint ez lehetetlen, mert úgysem bírnánk ki...Ezt az egészet eddig vagy nem tudtam, vagy nem gondoltam bele jobban, de tegnap kijózanító volt amiket a pap mondott és most is gyomoridegem van tőle...
2016. dec. 21. 19:08
 5/34 anonim ***** válasza:
19%
De, megoldás. Nem kötelezhet arra, hogy lakóhelyet változtass. Teljesen hülye.
2016. dec. 21. 19:11
 6/34 anonim ***** válasza:
90%
Mit mondasz gyónás végén a bánatimában? "Erősen fogadom, hogy a jóra törekszem, és a bűnöket elkerülöm." A házasságon kívüli nemi élet bűn. Ha nincs szilárd meggyőződésed, hogy a barátnőddel megszakítod a nemi kapcsolatot, akkor jogos, hogy nem oldoz fel a pap. Ha nincs lehetőséged elköltözni, akkor is lehet szilárd elhatározásod, hogy a házasságkötésig felhagytok a nemi élettel. Ha ezt elmondod a papnak, fel kell, hogy oldozzon. Eddig a hivatalos, vallásos válasz. Ha érdekel a nem hivatalos válaszom is, írj rám!
2016. dec. 21. 19:20
 7/34 szp72 ***** válasza:
70%

@ Igen az utolsó válasz hajaz arra, amit a pap is mondott, de akkor az nem megoldás, hogy együtt lakunk, de nem élünk nemi életet a házasságig? A pap szerint ez lehetetlen, mert úgysem bírnánk ki.

Ha megtudjátok állni akkor lehet megoldás. Ha nem bírjátok ki akkor nem megoldás. Ha egy jó idő múlva visszamész és közlöd vele, hogy sikerült megállni, akkor lehet feloldoz.

2016. dec. 21. 19:21
 8/34 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem abszolút értékelendő benned a szándék, hogy szeretnél helyesen cselekedni, és nem úgy, ahogy neked tetszik. Szerintem imádkozz Istenhez, hogy mutassa meg, hogyan tudnál szexuálisan tiszta életet élni. Bár elvileg elképzelhető hogy egy szerelmespár együtt él, és nem élnek nemi életet, a pap nyilván régebbi tapasztalatokból indult ki, hogy ez a helyzet általában túl csábító, és nem szokott működni. Szóval az elköltözés szerintem bölcs tanács. Nem tudnál te vagy a párod rokonhoz, baráthoz elköltözni?
2016. dec. 21. 19:25
 9/34 anonim ***** válasza:
25%
Nem mindegy, hogy feloldoz, vagy nem? Ha úgy gondolod, hogy ez olyan rohadt nagy bűn, akkor ne szexelj a barátnőddel, de nem értem, hogy miért olyan fontos, hogy valami papocska is ezt "hitelesítse". Nem az a lényeg, hogy ne kövess el bűnt? Bűnösebb ember leszel, ha ugyanúgy nem követsz el bűnt, de a pap nem nyugtázta?
2016. dec. 21. 19:27
 10/34 A kérdező kommentje:
A költözés sajnos nem játszik a történetben és távol sem szeretnék lenni tőle, örülök, hogy találtam egy normális lányt, most lesz, hogy öt éve együtt vagyunk. Gondolom mindenképp egyházi esküvő kell,igaz?
2016. dec. 21. 19:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!