Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kötelezhet a munkáltató arra...

Kötelezhet a munkáltató arra hogy minden vasárnap Istentiszteleten vegyek részt?

Figyelt kérdés
.

2016. nov. 27. 08:54
1 2 3 4 5 6
 41/54 anonim ***** válasza:
6%

sztem keversz itt több hozzászólást is de sebaj. nos igen, éppen elég szomorú látnom, ahogyan az ember ugye némi változást várna az újabb és újabb generációknál, némi gondolkodásra való képességet, némi nyitott hozzáállást a világ dolgaira. ehhez képest, szerencsétlen olyan agymosáson mennek keresztül, h nem is csodálom, ha némelyik nem bírja és inkább feladja.

másrészt ami "rossz", abban nem különbek ám ezek a sulik se, ne tudd meg, miket mesélnek nekem a 17-18 éves fiúk, amikor van egy-egy buli, tábor akármi, na ne aggódj, ott hirtelen elfelejti a legnagyobb erkölcscsősz is, hogy ő mennyire keresztény, de inkább nem részletezem. úgyhogy ezeket az iskolákat határozottan meg kellene szüntetni és egész egyszerűen tiltani kellene, hogy egy egyház működtethessen iskolát (bármilyet), elvégre egy gimnázium / egyetem a gondolkodásra, az értelmes kétkedésre készítene fel, nem pedig a "csak mert a biblia megírta" -szintű fergeteges elbutításra. de úgy tűnik, ebben az országban sajnos e tekintetben is csak a hátramenetet láthatjuk, míg normális, civilizált országokban ez már egyre kevésbé kérdés. Sőt, olyan is tudok, ahol ugyan meghagyták az egyház kezében, csak éppen megtiltottak nekik bármiféle agymosó tevékenységet és kötelesek követni a "világi" oktatást egy az egyben, ahogyan más iskolák. Hát valahogy ez szimpatikusabb nekem ...

(aztán otthon meg felőlem mindenki annyit imádkozik amennyit akar, csak könyörgöm, legalább az iskolában jusson már a gyerek értelmes gondolatokhoz ...)

2016. dec. 2. 08:56
 42/54 Alex Fly ***** válasza:
79%
Az oktatási rendszer felépítése adott. Ezen nem tudunk változtatni. Mindenesetre akinek elvi ellentéte van az egyházi oktatással, annak nem kötelező részt vennie benne. Senki nem kötelezte arra a kérdezőt, hogy az egyháznál vállaljon munkát; az viszont teljesen jogos elvárás, hogy amennyiben ezt megteszin úgy tartsa be a munkáltatója által előírt szabályokat. Az egyházaknál ilyen alapvető elvárás az istentiszteleten/misén való részvétel. Ez volt az eredeti kérdés, nem azn hogy
2016. dec. 2. 15:47
 43/54 Alex Fly ***** válasza:
83%
Az oktatási rendszer felépítése adott. Ezen nem tudunk változtatni. Mindenesetre akinek elvi ellentéte van az egyházi oktatással, annak nem kötelező részt vennie benne. Senki nem kötelezte arra a kérdezőt, hogy az egyháznál vállaljon munkát; az viszont teljesen jogos elvárás, hogy amennyiben ezt megteszin úgy tartsa be a munkáltatója által előírt szabályokat. Az egyházaknál ilyen alapvető elvárás az istentiszteleten/misén való részvétel. Ez volt az eredeti kérdés, nem az, hogy mennyiben különbözik az állami és egyházi iskolai rendszer.
2016. dec. 2. 15:48
 44/54 A kérdező kommentje:

Senki nem kötelezte arra a kérdezőt, hogy az egyháznál vállaljon munkát; az viszont teljesen jogos elvárás, hogy amennyiben ezt megteszin úgy tartsa be a munkáltatója által előírt szabályokat.

Ebben teljesen igazad van, viszont papíron senki sem kötelez arra, hogy misére járjak, mégis köteleznek !!!

MÉGPEDIG SZÓBAN !!!

Márpedig a törvény mindenkire vonatkozik ... az egyházakra is.

2016. dec. 4. 14:33
 45/54 Andizsuzsi ***** válasza:
71%

" viszont teljesen jogos elvárás, hogy amennyiben ezt megteszin úgy tartsa be a munkáltatója által előírt szabályokat"

Kérdező meg is teszi. A munkáltató a munkaszerződésben és a munkaköri leírásban írja elő a szabályokat. Nem véletlen, hogy az istentiszteletre járásra felszólítást nem írásban teszi meg.

2016. dec. 4. 16:08
 46/54 anonim ***** válasza:
100%

En-többek közt-ezermester vagyok,és néha alkalmazok munkásokat,amikor nagyobb munkát kezdek.Alkalmazottaim megválogatásánál alapvető feltétel,hogy a jelentkező alkalmas-e a rá váró feladatra,illetve hajlandó-e alkalmazkodni munka,és általános erkölcsi normáimhoz.Olyan jelentkezőket,akikről látszik az enyvesség(hogyan mozog a szeme),alkoholista,lusta,túl lassú,szitkozódó,stb.nem akarok együtt dolgozni.

Azt hiszem,ennek a választásnak jogosultja vagyok.Megválaszthatom,hogy kivel akarok együtt dolgozni.

Jár-e istentiszteletekre?

Nekem nem feltétel,de lehet jelentős érv a kiválasztásnál.Ha nyilvánvalóan istentelen,adok esélyt más munkáltatónak is,az illető kipróbálására,más,istenfélő ember kipróbálására pedig magamnak helyette.

2016. dec. 10. 19:59
 47/54 anonim ***** válasza:
100%

Tájékoztatás: Az Úr a teremtés első hat napján dolgozott, megalkotta a világot, a hetedik napon megpihent. Ezzel megszületett a szabály, hogy a hét hetedik napján tilos bárminemű munkát végezni, ezen a napon örvendezzünk és dícsérjük az Urat. (->mise)

Egy idő után szombaton sem volt már munkanap, de valószínűleg vannak itt olyanok, akiknek aznap is kellett iskolába járniuk. Szóval a két utolsó nap lett a hétvége, és még annyi engedmény is létrejött, hogy akinek jobb, az mehet szombat este is vasárnapi misére. Kedden is van keddi mise, de az nem kötelező és nem váltja ki a vasárnapit!

Ez van a katolikusoknál, az istentisztelet szót viszont a protestánsok használják. Valószínűleg náluk is ilyen.

2016. dec. 25. 17:03
 48/54 szp72 ***** válasza:
Engem plébánosi ajánlás nélkül nem is alkalmaznának. Hitoktató révén elvárják, hogy gyakoroljam a hitemet.
2017. febr. 18. 14:44
 49/54 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el az összes választ, csak azt kerestem ki, hogy mi a munkád. Látom, hogy egyházi intézményben vagy pedagógus.

Nos, lehet, hogy más már írta korábban, de szerintem eléggé evidens dolog, hogy aki egyházi iskolában tanul vagy dolgozik, az istentiszteletre (református vallás) vagy szentmisére (katolikus vallás) jár. Egy iskola nem attól lesz egyházi, hogy az egyház pénzeli és egy bibliai idézet a mottója, hanem attól, hogy akik ott tanulnak és ott tanítanak, azok gyakorolják a vallásukat. Ha te nem vagy vallásos és erre nincs igényed, akkor nem értem, egyáltalán mit keresel ott, miért nem dolgozol máshol. Azért, mert nem volt más álláslehetőség? Ez így kb. olyan, mintha valaki beállna papnak hitetlenül, csak mert máshol nem kapott állást, aztán meg hisztizne, hogy minek kell miséznie, amikor nem is hisz Istenben. Gondolom, amikor aláírtad a munkaszerződést, akkor tisztában voltál vele, hogy egy egyházi iskoláról van szó, és gondolom, utána is néztél az adott intézménynek, nem csak úgy tájékozatlanul mentél el állásinterjúra.

Annak a tanárnak, aki nem vallásos és nem akar templomba járni, annak ott vannak az állami iskolák. Sok hívő tanár boldog lenne, ha a te helyeden taníthatna hívő közegben ahelyett, hogy állami iskolában kellene dolgoznia. Vagy ha nem kapsz tanári állást, lehet dolgozni más munkakörben. De nem igazán értem, hogy miért kell olyan helyen dolgozni, ami ennyire nem fér össze a világnézeteddel.

2017. febr. 19. 14:10
 50/54 anonim ***** válasza:
6%
de még tegyük azt is hozzá, h VASÁRNAPról van szó, és hát igen, tán nem véletlen h csak szóban mernek erre kötelezni ...
2017. febr. 19. 14:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!