Keresztényként hogy birkóztok meg a XXI. század kihívásaival?
Úgy értem megannyi vallási, ezoterikus irányzat létezik manapság. Van ahol keveredik a kettő, sőt még akár a tudományt is sokan "istenítik". Tény, hogy a tudomány által elért eredmények sokakat arra kényszerít, hogy felülvizsgálják a dogmákat és egy univerzálisabb Istenképet alakítsanak ki. Tehát megjelent inkább egy személyre szabott, a saját életmódhoz igazított vallási felfogás. Korábban jellemző volt ugye hogy egy sablonos istentisztelet vetült ki a tömegekre, manapság az enyén az, aki inkább választ és nem fordítva, mármint, hogy különböző feltételrendzsereket betartva lehetett valaki hívő.
Ragaszkodni kell e tehát a dogmákhoz,a lefektetett szabályrendszerekhez, felekezetektől, vallási irányzatoktól függetlenül, vagy az ember saját maga keresse a belső harmónia által ( meditáció, megérzések..stb) a túlvilági igazságokat?
A természettudomány fejlődése nem üti ki a bibliát, hisz ma is folyik a vita arról, hogy tartható-e a törzsfejlődés (lsd. kreacionizmus-írások, bizonyítások), de ebbe nem szeretnék belemenni, mert nem erről szól a kérdés + ne generáljuk meg az ezredik parttalan vitát. Csak azért írtam, mert feltehetően erre gondolt a kedves kérdező.
Részemről a Biblia Igéi abszolút korszerűek és követhető Jézus és az Apostolok által definiált gyakorlati szeretet. A sablonos Istentisztelet szerintem is gáz.
Úgy mondanám, hogy az embernek saját magának kell Jézusban tanulnia a Biblia Igéi alapján, vallási felekezetektől független. Bár ez sem pontos, mert a gyülekezet jó dolog, csak sajnos az egyházaknak vannak téves teológiai részeik is.
Kérdező, nem vetted számításba a személyes Istenkeresést a Biblia abszolútuma alapján. Bár erre meg mondhatod, hogy ez Jézus és az apostolok dogmái:) De vedd számításba azt is, hogy az igazságra az ember nem biztos, hogy magától rátalál, ha azt maga a teremtő nem nyilatkozza ki.
Mindenesetre kellemes elmélkedést!
"Tény, hogy a tudomány által elért eredmények sokakat arra kényszerít, hogy felülvizsgálják a dogmákat és egy univerzálisabb Istenképet alakítsanak ki."
Ez egyáltalán nem tény, ez határozottan nem igaz. Egész egyszerűen azért, mert a dogmák kívül esnek a tudományos vizsgálódások körén.
Szerinted például a hiposztatikus uniót megfogalmazó dogmát melyik tudományos eredmény írja felül? Vagy az Atya-Fiú egylényegűségét kimondó dogmát? Ezekre a hitigazságokra nincsenek hatással a tudományos eredmények.
A többi felvetésedre reagálva pedig a kereszténység sosem volt egyedül, mindig voltak vetélytársai. Eleve már egy több hitű, több vallású társadalomban jelent meg, és van ahol azóta is kisebbségben létezik. Például a Moszulban (Ninive) vagy Hillában (Babilon) élő keresztények, akiknek az őseit még Tamás apostol keresztelte meg, azóta is, kétezer éve folyamatosan kisebbségben léteznek. Még most, az Iszlám Állam sem tudta őket kiirtani, pedig megpróbálta.
Tehát köszönjük az őszinte aggodalmat, de a kereszténységet nem kell félteni. :)
Az más kérdés, hogy te nem nagyon ismered a kereszténységet, sőt, ne sértődj meg, de úgy tűnik hogy semennyire sem, és ezért másfelé keresnéd a saját utadat. De ez csakis a te egyéni ügyed.
Utolsó, húha azért nem kell megsértődni, szerinted egy átlag hívő mennyire ismeri? Lehet jobban ismerem nála. Melyik kereszténységet kellene ismerni? A hierarchia szerint felépülő, intézményesített, egyetemes kereszténységet, ami aztán feszültséghez vezetett? Az idők folyamán megannyi kis feleket vált ki, keletkezett, mind a Szentírásra hivatkozva, és mindig találtak követőket. Mind alá tudja támasztani a saját hívei számára az igazságokat, legyen az akár egy szekta. Az ottani "igaz" hívők vajon mennyire ismerik a hitüket?
Azért nem ismerem mert rá mertem húzni a mai mindennapi élet kihívásait?
A tudomány és az ezotéria nem egy és ugyan az.
Isten nem mond ellent a tudománynak, amíg az Isten ellen nincs.
Az ezotéria pedig nem Istentől származik, a szavában óva int tőle mindenkit aki a Fia tanítványává követőjévé válik.
Nem ragaszkodunk, SŐT,
mert ami nem keresztény tanítás, még ha annak akarják is beállítani, nem követjük, mert az igazság tiszta és nem összemosott hazugságokkal.
Maga Isten a szavában írja, hogy az utolsó napokban lesz nagyobb a tudás, és az igazság folyamatosan fog a felszínre jönni és fényleni.
ezért amiről sokan azt hitték, hogy helyes, nem csak megérteniük kell azt, hogy rosszul tanították, vagy hitték, hanem elhagyni a helytelent.
Ehhez hatalmas alázatra van szükség, mint ahogy a gyermek is tanítható, úgy ilyen szellemmel kell a változásokhoz hozzá járulni.
Az első tanítványoknak is változtatniuk kellett, hogy amit addig hittek, vagy tudtak, annak vége, és nem maradtak meg vagy ragaszkodtak a régihez, hanem az újjal váltották fel.
Talán még annyit, hogy maga a Teremtő határozza meg az imádatot, és Jézus egységes igazságokat tanított.
Így ehhez kell csatlakozni egységesen mindenkinek, még ha ez lemondással vagy változtatással jár is,.
Nem kötelező, de csak így tud egységes vezetést nyújtani, és így is vezet és vezetett mindenkor, nem tanítások minden fajta szelében
ezért választott ki egy olyan szolga osztályt, vagy csoportot akik megtermik ezt a gyümölcsöt, és egységes imádattá teszik a Jézus által tanítottakat minden nemzetben.
Szia
Mivel keresztény vagyok, távol tartom magamat az összes olyan tanítástól, amely nem egyezik a Krisztuséval. Ebben benne van az ezoteria is. A tudomány alátámasztott eddig mindent amit a Bibliából tanultam.
De a századunk kihívásaival is csak Isten segítségével tudok megbírkózni. Krisztus soha nem tanította azt, hogy az ő követése könnyű út, illetve feladat. De nem is hagy magunkra ebben a nehéz időszakban, amelyről a 2Tim.3 rész bőségesen beszámol, hiszen a Máté 28:20 versében azt ígérte Krisztus, hogy velünk lesz a világrendszer befejezéséig, ami azt jelenti minden területen segít a keresztényi életünkben....ha naponta olvasom a tanításait, mert szükségem van az emlékeztetőire.
Talán még annyit, hogy Krisztus nem szabályrendszereket fektetett le, inkább alapelveket, amelyeket az élet széles skáláján lehet alkalmazni. Éppen azzal, hogy a mózesi törvényt "fára vitte" szabadította meg az Istent félő embereket a szabályrendszertől.
Kedves Kérdező!
#1-es vagyok. Igen, értem, ami mondasz. A belső, egyénre fókuszált dolgokban is valaki vezethet, valakinek a tapasztalatira hagyatkozol elsőre + esetleges előfeltételezéseidre, elvárásaidra. (Az abszolút igazság mindezektől független is lehet logikailag, tehát sanszos, hogy alapból rossz úton indulsz el.) Persze az is logikus, ha utána a saját megtapasztalásod igazolja a dolgokat, de ez működik a Biblia alapján is. A mi szemszögünkből is működhet az ezotéria is tapasztalat alapján, mert mi is hiszünk a "sötét erők" működésében. (De ne feledjük, ha én tudok csodákat is tenni, örök életűvé pl. nem tudom varázsolni magam. Csodát megtapasztalhatod, de az örök életben mindig csak reménykedni fogsz, abban nem lesz tapasztalati bizonyosságod). Hogyan lehet kikerülni, hogy rossz úton induljak el? Bízni kell Istenben, hogy segít. Ha Ő úgy dönt, hogy ha az emberiség belegebed, akkor sem fog tudni rátalálni az igazságra, akkor nekünk lőttek, okoskodhatunk bárhogy, az mindig téves lesz. Ha pedig úgy dönt, hogy felfedi, akkor segíteni fog a tiszta szívvel igazságot keresőknek. Ez logikus szerintem.
De nehéz mondani bármi okosat. Amit magadban feltétlen tisztázz, hogy mindenképpen az abszolút igazságot keresed-e, vagy vannak valamiféle előzetes vágyaid, amihez keresel igazolást (nem célzás, és nem akarlak bántani). Fontos, hogy ne érts félre, nem téríteni akarok, és nem "sátánozni", stb... Hanem inkább logikai alapon próbálom megközelíteni az általad felvetett alapkérdést.
Az is lehetőség, hogy ne belsődből kiinduló dolgokat keress, hanem pl. próbáld megtalálni Istent. Alapesetben itt működésbe kell lépnie Jézusnak, a véleményem szerinti Istennek. Kifejtem: meg van írva, hogy ha valaki őszintén, tiszta szívvel keresi Istent, akkor megtalálja (amennyiben Isten ezt lehetővé teszi és ehhez a feltételhez köti - A Biblia Istene elvileg pont ezt ígéri).
Tehát itt nagyon fontos, hogy vágjunk az abszolút igazság, az abszolút létteljesség megtalálására (Isten). Itt viszont logikailag feltételeznünk kell, hogy az akár minden gondolatunktól, érzéseinktől, világképünktől független, abszolút dolog. Fontos azt is megérezni, hogy mit jelent, tiszta szívvel. Önvizsgálat! Ilyenkor az ember megtapasztalhatja magában, hogy mennyire "részrehajló". De kérheti Istent teljes szívvel, (ami alatt azt is értem, hogy elfogadja, ha esetleg mégis Jézus az Isten és a Biblia is igaz) hogy nyilatkoztassa meg magát számodra.
Logikailag az is belefér, hogy Isten a Biblián keresztül (próféták, apostolok levele, evangélium) nyilatkozza ki magát és a tiszta szívű keresőt efelé tereli. Erre mondják, hogy higgy, hogy belátásra juss, és ha belátásra jutsz, akkor lehet mélyíteni a belátást.
Csak annyit szeretnék mondani, hogy ennek az esélyét is hagyd meg. Az apostoli levelek és az evangéliumban Jézus is az abszolút szeretetet hirdeti és ennek hogyanját tanítja, nem pedig valami vallásoskodó cselekedetekre, dogmákra szólít fel. Nekünk meg kell tanulni Istentől, hogy mi a szeretet, mi Isten abszolútumának a mélysége. Ez az egész persze most úgy tűnhet, hogy terellek Jézus felé, ami valamennyire igaz is :D, de inkább vedd úgy, hogy most meghallgattad ezt az oldalt is:)
Abban is igazad van, hogy "melyik kereszténység". Még a Bibliát is többféleképpen magyarázzák a különböző egyházi teológiák, de azért vannak egyező pontjaik is. De, mivel Isten leírta az Ő kinyilatkoztatását a Bibliát (most maradjunk ennél), ezért az egyénnek lehetővé tette ennek tanulmányozását megértését, mindezt az egyházi teológiák kikerülésének lehetőségével. Egyszerűbben: vagy Te és egy könyv:) Ha azt mondod, hogy a kereszténység nevében is sok rettenetet elkövettek, sok bűnt, akkor megint behozol egy harmadik tényezőt is, ami így hibás.
Folytathatnám még, de szerintem bőven eleget prédikáltam:)
Köszi, ha elolvasod!
Az embernek saját magának kell keresnie, nem kell ehhez intézmény sem intézményesített kényszer, de nem önmagában, befelé meditálva, hanem csakis egy név adatott az ég alatt akit segítségül lehet hívni: Jézus. valamint megismerni az igazságot is csak úgy lehet, hogy utánajár az ember annak, hogy mit hirdettek a szem és fültanúk a megjelent Életről.
Az egyetlen hasznos és jócselekedet ebben a földi életben az Istenhez fordulás.
Az ördög taktikája mimdig az volt, hogy sokféle hazugságot hintett az emberek közé, hogy abba gabalyodjanak bele mint egy hálóba, és ne találjanak rá az igazságra. Minél kevesebb az idő, annál idegesebb és annál több praktikát talál ki.
Szerintem is-is. Meg kell találni az arany középutat.
Pál Feri atya egyik előadását hallgattam egyszer erről, ő különböztette meg az ún. egyéni spiritualitást, és közösségi spiritualitást.
Az egyikből nem következik a másik, mégis szerves kapcsolat áll fenn a kettő között.
Ha templomba jársz, még nem szükségszerűen lesz meg ez a belső harmónia, amit keresel. Ehhez kell az is, hogy önmagadba nézz, meditálj. Saját, egyéni, egyedi tapasztalati bizonyosságot csak te magad tudsz szerezni, hogy megismerd a személyes Jézusodat (ahogy a Depeche Mode is megénekelte zseniálisan).
Ugyanakkor viszont a közösség is szerepet játszik ebben. Mire mész az ego feladásával (ami szerintem a spiritualitás végső célja), ha nincs kivel megosztanod? Az már más kérdés, hogy gyülekezet és gyülekezet között óriási különbségek vannak, van, ahol több "légtér" marad egyéni útkeresésre, van ahol talán kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!