Hívő keresztények, miért vagytok ilyen ellenségesek a Halloweennal szemben? Csak én látom másképp a dolgokat.
Minden keresztény ismerősöm elkönyveli a Halloweent sátánista baromságként, meg halálkultusz éltetéséért, de én egészen másképp látom ezt az egészet. A halloween ugyebár a halál kigúnyolása, és ugyebár Krisztus győzött a halál felett, akkor miért ne gúnyoljuk ki a halált ilyen módon? Nekem tetszik ez az ünnep, és valahogy szimpatikusabb a szomorú halottak napjánál, hiszen ha Krisztus meghalt értünk, akkor a szeretteinknek is van esélye az örök életre. Akkor miért szomorkodunk. Ha tehetném mexikói módon ünnepelném a halottak napját, dia de los muertros-t tartanék. Na de visszatérve a halloweenre van még más keresztény, aki így gondolja?
A válaszaitok végére írjatok kort, nemet, és felekezetet is. Előre is köszönöm a válaszokat.
17/L, római katolikus
39-esnek, Gabrielnek: ha visszatérnénk az alapmondathoz, ami itt elhangzott: „egy késsel lehet embert ölni, a kés nem lesz rossz” ez már önmagában is rossz gondolat. mert az emberek ezután a késre úgy fognak tekinteni, mint gyilkos fegyver, nem fogják többé használni még vajjal való kenésre sem, leltárba veszik a rendőrségen stb. tehát ez a kés fogja hordozni a megbélyegzettséget.
csak mondom, kár ezt a késhasonlatot felhasználni a halloween ünnepség megvédéséhez, ezért is írtam, el kell vetni a késhasonlatot teljes egészében
Miért kéne elvetni? Épp az lett volna a lényege, hogy rámutassak, mennyire abszurd dolog megbélyegezni egy háziasszonyt, vagy a mindennapi konyhaeszközét, csak mert valaki ugyanazt az eszközt bűnös célra is használta már.
Ugyanígy abszurd dolognak tartok megbélyegezni egy évente egyszer jelmezben cukorkát kéregető gyerkőcöt, csak mert van aki ugyanazt az ünnepet pogányként vagy sátánistaként éli meg.
Vagy itt van maga az internet, amit te magad is használsz, gondolom elég gyakran, pedig ezt is ugyanúgy lehet jó és rossz dolgokra is használni. Sőt, az internetnek konkrétan az eredete sem fér össze a keresztény erkölccsel, hiszen egy háborús célokra kifejlesztett katonai hálózat kiépítése volt a cél. Csak azóta kinőtte magát, és az átlagos felhasználók számára teljesen irreleváns hogy milyen gyökerei vannak az egésznek, mert számára nem ez a használat célja.
Ahogyan a halloweennel kapcsolatban is egy mai átlagos fiatal számára teljesen irreleváns, hogy az ünnepnek pogány gyökerei vannak, mert számára nem ez az ünneplés célja.
# Gabriel
"Ahogyan a halloweennel kapcsolatban is egy mai átlagos fiatal számára teljesen irreleváns, hogy az ünnepnek pogány gyökerei vannak, mert számára nem ez az ünneplés célja."
Pontosan az a baj, hogy nincs is célja ennek az ünnepnek, a bulizáson túlmenően. Ahhoz viszont nem kell Halloween, hogy az ember bulizzon egy jót, lehet rá egy csomó egyéb alkalmat találni.
Most csengtek le országszerte a szüreti mulatságok, nemsokára jön a Márton-nap, időközben pedig van egy csomó egyéb névnap, minden baráti társaság találhatott bőven okot a bulizásra ebben az időszakban. Megoldható a bulizás a közép-európai kulturális kontextuson belül is.
Pontosan az a baj, hogy ennek az import-ünnepnek nincsen nálunk kulturális kontextusa, miközben aminek volna, azokat a közösségi eseményeket pedig elhanyagolják. Teljesen igaza van annak a válaszolónak, a ki a farsangot hozta fel példának (ezt korábban már jeleztem is).
A fiatalok nagy része teljes kulturális vákuumban létezik, nem csoda hogy már azt sem tudják, hogy kivel mikor kell tegeződni vagy magázódni. (Gyakran van ilyen kérdés a másik kategóriában, és butábbnál butább válaszokat adnak rá...)
A magam részéről hülyeségnek tartom, ha valaki lesátánistázza a Halloweent, mert ez nem arról szól. De azoknak sincs igazuk, akik úgy tesznek, mintha minden rendben volna. Semmi sincs rendben ezzel az ünneppel, abban a formában, ahogy ez nálunk jelentkezik.
#43, egyetértek azokkal, amiket írsz.
A félreértések elkerülése végett én nem a halloween-t védtem, csak épp a kérdés szempontjából ez volt az aktuális téma.
Én csupán az ellen a mentalitás ellen próbáltam felszólalni, akik ellenségesen lépnek fel emiatt másokkal szemben. Mert nem egyetérteni valakivel és megbélyegezni a másikat (pláne még esetleg gyűlölködni is emiatt) nagyon más és más.
„Épp az lett volna a lényege, hogy rámutassak, mennyire abszurd dolog megbélyegezni egy háziasszonyt, vagy a mindennapi konyhaeszközét, csak mert valaki ugyanazt az eszközt bűnös célra is használta már.”
ha a háziasszony tudta, hogy ugyanazzal a késsel dolgozik a konyhában, mint amellyel emberölésre használtak, kérem szépen, beteges dolog
„Ugyanígy abszurd dolognak tartok megbélyegezni egy évente egyszer jelmezben cukorkát kéregető gyerkőcöt, csak mert van aki ugyanazt az ünnepet pogányként vagy sátánistaként éli meg.”
ki beszél a gyerkőc megbélyegzéséről? az alapgondolathoz tértem vissza és a késhasonlatot vitattam meg, erre idehoztad a gyerkőcöket. mármost ha róluk van szó, akkor vitassuk meg ezt is. elsősorban az előbb is említettem, minek ennyi farsang? kérem szépen, akkor mindenki 5 névnapi, 3 szülinapi, 4 karácsonyi bulit tartson egy évben, mert jókedvük tartja. felőlem tarthatsz minden héten farsang bulit.
másodszorban, szerinted normális, ha a gyerkőcök ijesztő ruhába öltöznek be? egyik ismerősöm 6(!) éves kisfia élethű sebeket festetett magára. ha ezzel is azonosulsz, akkor nem tudok erre mit mondani. továbbá nem tudsz védekezni azzal, hogy ezek a gyerkőcök mesehősöknek öltöznek be, akkor te nem láttál semmit. várjunk pár évet hogy te is lásd majd a teljes igazságot a gyerkőcök jelmezéről.
„Sőt, az internetnek konkrétan az eredete sem fér össze a keresztény erkölccsel, hiszen egy háborús célokra kifejlesztett katonai hálózat kiépítése volt a cél.”
ha arra tanítjuk a gyerkőcöket, hogy helyesen használja az internetet (tehát ne lépjen rá semmilyen nemkívánatos oldalakra), akkor tanítsuk meg őket arra is, hogyan viszonyuljanak a bulikhoz, köztük a halloween ünnepséghez. azért a két dolog nem ugyanaz: az internet és a halloween eredete nem egyeztethető össze. ha ezen leragadunk, akkor ennyi erővel utasítsuk el a repülőket, hajókat is stb., mert azokat is először katonai célból használták, majd később személyszállításra.
# Gabriel
"Mert nem egyetérteni valakivel és megbélyegezni a másikat (pláne még esetleg gyűlölködni is emiatt) nagyon más és más."
Ebben teljes mértékben egyetértek.
azért mert megvédem a gyerekeket a halloween veszélyeitől, máris gyűlölködést és ellenséges fellépést látnak bennem? ez már szomorú valóság, hogy ilyen ítélet született rólam is, jobb nem válaszolni ehhez
# 47
"azért mert megvédem a gyerekeket a halloween veszélyeitől, máris gyűlölködést és ellenséges fellépést látnak bennem? ez már szomorú valóság, hogy ilyen ítélet született rólam is, jobb nem válaszolni ehhez"
Már ne is haragudj, de itt most te vagy az, aki ítélkezel, és ok nélkül vádaskodsz.
Olvasd csak végig az összes eddigi hozzászólásomat a témában, és látni fogod, hogy nem azt mondtam, amit te most a számba akarsz adni.
Szálka-gerenda?
#45, Volarex!
Nagyon túldramatizáljátok a helyzetet.
Emlékszem gyerekkoromból, hogy farsangkor, több alkalommal cowboynak öltöztem, aztán indiánnak és ma mégsincs coltom vagy wincesterem. Nem lasszózok marhákra, nem vadászok bölényekre, soha nem ütöttem le senkit tomahawkkal és nem is skalpoltam meg senkit. Az, akkor egy játék volt, mint a haloizé a mai gyerekeknek. Aztán csiribá-csiriné elmúlt, mint ahogy ezeknék a gyerkőcöknél is el fog múlni.
Nem jó, ha a félelmek befolyásolják a gondolkodást. Nézzétek meg a saját gyerekkorotok szemüvegén keresztül, hogy ma pókemberek, betmenek, varázslók vagy robotok vagytok-e!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!