Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívő keresztények, miért...

Hívő keresztények, miért vagytok ilyen ellenségesek a Halloweennal szemben? Csak én látom másképp a dolgokat.

Figyelt kérdés

Minden keresztény ismerősöm elkönyveli a Halloweent sátánista baromságként, meg halálkultusz éltetéséért, de én egészen másképp látom ezt az egészet. A halloween ugyebár a halál kigúnyolása, és ugyebár Krisztus győzött a halál felett, akkor miért ne gúnyoljuk ki a halált ilyen módon? Nekem tetszik ez az ünnep, és valahogy szimpatikusabb a szomorú halottak napjánál, hiszen ha Krisztus meghalt értünk, akkor a szeretteinknek is van esélye az örök életre. Akkor miért szomorkodunk. Ha tehetném mexikói módon ünnepelném a halottak napját, dia de los muertros-t tartanék. Na de visszatérve a halloweenre van még más keresztény, aki így gondolja?

A válaszaitok végére írjatok kort, nemet, és felekezetet is. Előre is köszönöm a válaszokat.

17/L, római katolikus

2016. nov. 6. 13:29
1 2 3 4 5 6
 21/59 anonim ***** válasza:
56%
Ne a témát tereld, kedves Living witness. Csak mert más nem szomorkodva emlékezik meg az elhunytakról, hanem a tiszteletükre örömmel, jókedvű mulatságot rendez, az miért elítélendő ahhoz képest, ahogyan te emlékezel?
2016. nov. 6. 14:45
 22/59 anonim ***** válasza:
45%
#Livingwitness akkor miért nem fogod be a szádat, és a társaiddal vonultok ki a társadalomból? Tudod hány olyan dolgot tudnék felsorolni amit a jehova tanúi gyakorolnak és pogány eredetű? A ruháitok fele amit felvesztek, mindenféle pogány istenek neveit hordozzák, úgy ahogy a házasságban szokásos jegyűrű, a kocsik márkája, az étel amit megesztek, az elektronikai vívmány amit most is használsz mind, mind visszavezethető valamiféle nem "Bibliai" eredetű, emberhez, alakhoz, eseményhez. Ki kell vonulni a világból ahogy mondtad, nem szabad semmilyen szinten akkor részt venni benne, hiszen ha tetszik ha nem, mindenbe bele ivódtak a pogány elemek, és ez alól jehova tanúinak a környezete sem kivétel, az hogy a vezető testület mindenre tud valami magyarázatot adni, az senkit nem érdekel, csakis az elfogult vak hívőket, több világ vége jóslatot is sikerült elhitetni az olyan emberekkel, mint te, hogy nem úgy volt, nem értették az emberek jól, stb. Ki kell vonulni a világból, venni kell földeket, ott fel kell építeni a királyság termeket, nem szabad boltba menni, bolti ruhát hordani, a társadalommal érintkezni, saját ruhákat kell varrni, meg kell termelni az élelmiszert, nem szabad házasságban semmiféle kiegészítőt használni, és bizony senkivel sem szabad beszélni aki nem a kialakított létesítményen kívül él. Ennyire egyszerű ez, ha viszont nem így tesztek, akkora világ részei vagytok ,minden pogány elemmel együtt, hogy te ezt elfogadod e vagy sem senkit nem érdekel, de amíg befizetitek a számlákat, elmentek a boltba, házasodtok, kapcsolatba vagytok a társadalom embereivel, bekapcsolod a tv-t veszel egy ruhát a boltban, veszel egy konzervet, vagy éppen egy csomag chipset, addig bizony masszívan részesei vagytok a pogány szokásoknak, ha tetszik ha nem.
2016. nov. 6. 15:01
 23/59 anonim ***** válasza:
68%

# 18

"Nem nevezném sátánistának, inkább csak bohóckodásnak. De arra nekünk van egy ünnepünk, farsangnak hívják."

Teljesen igaz. A halloweent ünneplő tizenévesek többsége nem hogy nem tartja meg a farsangot, de azt sem tudják pontosan megmondani, hogy mikor van farsang. (Tisztelet a kivételnek!)

Ezt egyházi sulis tizenévesektől kérdeztem egyszer, amikor szintén témáztak, hogy szabad-e halloween bulit tartani. Abban teljes volt az egyetértés, hogy buli az lesz, csak abban volt vita köztük, hogy szabad-e a tanárok előtt beszélni róla. Már ugye ez a szitu önmagában véve is érdekes. (Előttem mertek nyíltan beszélni, teljesen más nexusban vagyok velük, engem nem köt semmiféle hivatali tekintély.)

Aztán próbáltam ráterelni a szót a farsangra. Kiderült, hogy azt viszont senki nem tartja, nem szerveznek bulit, nem öltöznek be. A huszonakárhány gyerek közül hárman tudták csak megmondani, hogy mikor is van farsang. Egyetlen biztató az egész beszélgetésben csak az volt, hogy a mohácsi busójárásról már hallottak.

Ez természetesen nem a fiatalok hibája, hanem a miénk. Nem kéne a gyereknevelést teljes egészében az amerikai filmekre bízni, szükség volna a személyes példamutatásra is.

(még mindig 49/F)

2016. nov. 6. 15:08
 24/59 anonim ***** válasza:
31%

#22 válaszadó:

ez ellent mond Jézus szavainak:

(János 17:15–19) 15 Nem arra kérlek, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrködj felettük a gonosz miatt. 16 Ők nem része a világnak, mint ahogy én sem vagyok része a világnak. 17 Szenteld meg őket az igazság által; a te szavad igazság. 18 Ahogy te elküldtél engem a világba, úgy én is elküldöm őket a világba. 19 És megszentelem magamat az érdekükben, hogy ők is meg legyenek szentelve az igazság által.

Isten nem írta elő hogy el kell menni a világból, hanem az igazság miatt pontosan itt kell maradniuk, hogy amikor eljön az idő lássák meg azok akik között itt éltek Isten választott népe, kitartottak amellett, ahogy Dániel sem adta fel, mert pogány népek között voltak és nem keveredtek bele a bálvány imádatba, vagy az első tanítványokat se kapta ki Isten a többi emberek közül.

Az általad említett vádak pedig alaptalanok, mezítelenül nem lehet járni azért mert egy ember világi márka nevet ad egy ruhának.

S az első tanítványoknak is voltak ékszereik, ahogy az Izraelitáknak is. stb.

Itt kell élnünk a világban, de nem tulajdonítunk imádatot mindennek, ahogy egyesek teszik, hanem megvizsgáljuk, a hátterét

(1Korintusz 7:30, 31) . . ., 31 és akik élnek a világgal, mint akik nem élnek vele teljesen; mert változik e világ színtere.

2016. nov. 6. 16:05
 25/59 anonim ***** válasza:
50%

Az általad említett dolgok pedig csak mentegetőzések arra, hogy a helytelenségeket megengedd magadnak.

(Júdás 4) . . .a mi Istenünk ki nem érdemelt kedvességét a gátlástalan viselkedés mentségévé változtatják,. . .

2016. nov. 6. 16:10
 26/59 A kérdező kommentje:

Kedves living wittness! Legalább vállald fel, hogy jehova tanú vagy, amikor megkértem, hogy írjátok le, hova tartoztok?

Én személy szerint tudom, mikor van farsang, vízkereszttől hamvazószerdáig. És tartom azt is. De nem vagyok a nagyon vad bulizás híve, nem szoktam seggrészegre inni magam. Fura, hogy ti nem hallottátok, hogy sátánistának bélyegzik a halloweent. Nekem az anyukám is ezt hangoztatja, a papunk is, valamint a magyar kurrir-on is ilyen cikket olvastam pár éve. Én amúgy azt vettem észre, hogy sok templomba járó keresztény nem tudja a pontos dátumokat, de ha tudják is, akkor is szomorúan ünneplik a mindenszenteket is. Anyám pl. pár éve leszólt, hogy mi az, hogy mindenszentek napján X-faktort nézek.

2016. nov. 6. 17:02
 27/59 anonim ***** válasza:
95%

# Kérezőnek, 26-ra

Tiszteletre méltó, ha te ezzel tisztában vagy, de sajnos nem ez az általános. (Idősebbeknél sem.) Mást ne mondjak, a farsangi bálokat is most már zömében nagyböjt idejére szervezik, az iskolai szalagavató bált meg sok helyen áttették ősz végére-tél elejére, amikor már advent van. (Még katolikus egyházi suliban is előfordul az ilyesmi.)

Őszintén szólva a Kurírt nem nagyon olvasom. Nálunk az ortodox egyházban ez a kérdés leginkább az amerikai ortodox szórványban szokott téma lenni, hogy elengedjék-e a gyerekeket halloweenezni.

Megoszlanak a vélemények, de az az általános hozzáállás, hogy a társaik kedvéért vegyenek részt benne, ne lógjanak ki a sorból, de legyenek tisztában azzal, hogy a Halloweenhez kapcsolódó hiedelmek és rítusok ellentmondanak a keresztény tanításnak. Tehát ne higgyék el ezeket a hiedelmeket és ne csináljanak olyasmit, ami nem keresztényi. (Beöltözni, csokit kéregetni lehet, de szellemet idézni, jósolni nem.)

De azt még sehol nem olvastam/hallottam hogy sátánista ünnep lenne, amellett, hogy ez ebben a formában nem is igaz. Ezek szerint akkor ez is valamelyest felekezet-függő dolog, ahogy gyanítottam.

Nálunk különben nem ütközik a Halloween Mindenszentekkel. Mindenszentekről a Pünkösdöt követő vasárnapon emlékezünk meg, a halottakról pedig öt szombati napon az év folyamán, de ezek egyike sem esik ekkorra. November 1-én (azaz 31-én alkonyattól) Joel prófétáról emlékeznek meg az ónaptárasok és Szent Kozmáról és Damjánról az újnaptárosok. Ezek nem parancsolt nagyünnepek, de azért mégis a jelentősebbek közül valók, halloweenezni tehát csak ennek a figyelembe vételével lehet. (49/F)

2016. nov. 6. 17:54
 28/59 anonim ***** válasza:
25%

#24 Nem érted, hogy engem nem érdekel a betanult,kimásolt jehovista érv? Az egész szervezeted olyan balekra vesz téged, és társaid nagy részét, hogy ki sem látsz a hazugságokból, ömlik belőletek az őrtorony által közvetített, zagyvaság, ha azok amiket írok nem lennének alaptalanok, akkor a kedves társaid, amikor jönnek és szépen elmagyarázom a tévedéseiteket, nem fordulnának meg és mennének el egy szó nélkül, azt hiszed nem tudom, hogy tanítanak titeket? Minden egye lépését ismerem a mit tanít a bibliától kezdve odáig, hogy belétek táplálják, hogy az őrtorony képviseli jehovát és aki ellene megy, az Istennek megy ellen, ezért fordulnak meg a társaid, mert belétek van táplálva, hogy "Jézus sem vitatkozott másokkal" Ilyen és ehhez hasonló félremagyarázásokkal érik el, hogy becsukod a szemed. Kettős mérce szerint élsz, amit nem akarsz észrevenni, másolgatsz de saját véleményed nincs, találkozzunk már személyesen, már annyi társadnak felajánlottam, volt már, hogy vénnek is mondtam, gyerünk üljünk össze, ha az igazságot hirdetitek, gyerünk beszélgessük, mutassátok az érveket, de úgy, hogy mindent kamerára veszünk, Jézusnak nem voltak titkai nem hunyászkodott meg, nem futamodott meg, hanem bárkivel, bármikor találkozott.

Mint mondtam, ne is erőlködj, mert átlátok a szitán nagyon rég óta, ez a rengeteg hazugság ami ki jön a szátokon elképesztő, tudod mit mondott az egyik vén, aki leírta életének történetét, és 40 év tanúskodás után kilépett a szervezetből? Az egész életét károsnak érezte, végig érezte, hogy saját magát, és azokhoz akikhez kimentek a házakba lelkileg megfosztottak valamitől, de ti persze mindenkit aki elhagyja a szervezetet hazugnak, hitehagyottnak tartotok, undorító ami ott megy, csomó gyáva alak, akik nem mernek az igazsággal szembe nézni.

2016. nov. 6. 19:21
 29/59 anonim ***** válasza:
63%

Én Amerikában élek,és az egyetlen ünnepük,amit megvetek,a Halloween.

Az egyetlen ünnep,amely nem képvisel semmilyen emberi értéket.Visszataszító,néha hányingert keltő figurák,undorító,értelmetlen ünnep.

Tud valaki felhozni valamilyen pozitívumát?

(A halál legyőzésének ünnepe már régen megvan:Húsvét vasárnapja.)

(56-F református)

2016. nov. 7. 07:09
 30/59 Pietrosol ***** válasza:
56%

Szia!

Off!

living witness!

"A keresztények semmilyen olyan ünneppel nem keverednek, amik nem Bibliai eredetűek, az első keresztények sem keveredtek ilyen dolgokkal.

Ahogy a karácsony, a Húsvét, stb- sem keresztény ünnep."

"Legyenek égitestek és válasszák el a nappalt az éjszakától és határozzák meg az ünnepeket és az esztendőket!"

Az általad írt ünnepek mind csillagászati eseményhez köthetők.

2016. nov. 7. 13:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!