Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívő keresztények, miért...

Hívő keresztények, miért vagytok ilyen ellenségesek a Halloweennal szemben? Csak én látom másképp a dolgokat.

Figyelt kérdés

Minden keresztény ismerősöm elkönyveli a Halloweent sátánista baromságként, meg halálkultusz éltetéséért, de én egészen másképp látom ezt az egészet. A halloween ugyebár a halál kigúnyolása, és ugyebár Krisztus győzött a halál felett, akkor miért ne gúnyoljuk ki a halált ilyen módon? Nekem tetszik ez az ünnep, és valahogy szimpatikusabb a szomorú halottak napjánál, hiszen ha Krisztus meghalt értünk, akkor a szeretteinknek is van esélye az örök életre. Akkor miért szomorkodunk. Ha tehetném mexikói módon ünnepelném a halottak napját, dia de los muertros-t tartanék. Na de visszatérve a halloweenre van még más keresztény, aki így gondolja?

A válaszaitok végére írjatok kort, nemet, és felekezetet is. Előre is köszönöm a válaszokat.

17/L, római katolikus

2016. nov. 6. 13:29
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:

Nálunk a papok is helyén kezelik ezt, nem titulálják sátánistának..

Én személy szerint nem ünneplem.

szintén róm.kat. 17/L

2016. nov. 7. 16:37
 32/59 anonim ***** válasza:
30%

szia, azért mert Halloween a boszorkányok és gonosz szellemek ünnepe. Az ördögök fesztiválja! Ha kitetted a tököt az ablakba, akkor áldoztál Samhainnak, a holtak istenének! Ezzel elkövetted a bálványimádást Isten ellen, még ha eddig is tudatlanul tetted.

A történet több mint 2000 éves. Október 31-e az újév kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket. Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: „mindenszentek előestéje”. Ezen az estén a varázslók répát vagy tököt vájtak ki, és mécsest tettek a belsejükbe. Az így készített lámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: „Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták.

Azok, akik részt vesznek benne a halloween buliban, akár viccből, akár komolyan, ilyenkor a gonosz szellemeket tisztelik és nem Istent. Hiába mondják a fiatal keresztények, hogy ők imádják Istent, de tudatlanul mégis bálványimádást követtek el, ha résztvesznek a buliban. Isten és az emberek ellenségének, a Sátánnak hódolnak, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak.

36,f,római kat.

2016. nov. 7. 20:20
 33/59 A kérdező kommentje:
Na igen, pontosan erről beszélek. Régen itt is szokás volt tököt faragni ősszel (nagyapám mesélte), akkor most ők is a sátánt éltették úgy, hogy még csak nem is hallottak a Halloweenről??? Ugyan már! Attól, mert valaki tököt farag, és jelmezbe bújik a sátánt fogja isteníteni?? Ekkora butaságot... Nem idézünk szellemet, meg semmi ilyesmi. Valamelyik kommentelő itt mondott egy nagyon jó gondolatot: Attól, hogy egy késsel lehet embert ölni, a kés nem lesz rossz. Egyébként a Samhain nem egy kelta isten neve, hanem az ünnep megnevezèse volt. A pogány istenség neve Crom Cruach volt. Szóval légyszíves legközelebb guglizz rá a dolgokra, nehogy butaságokat terjessz. :)
2016. nov. 7. 21:11
 34/59 anonim ***** válasza:
36%

Nem figyeltél jobban az írásomra, a kis kezdőbetűs samhain-t (azaz ünnepet) összekeverted a nagy kezdőbetűs Samhain-nal (azaz a Holtak Urával).

Továbbra sem figyeltél az írásomra, a halloween 2000 éves múltra vezet vissza, ezért előfordul, hogy egy-két szokást tudatlanul átvettünk pl. nagyapád a tökfaragást.

Idefigyelj, te kérdeztél, én válaszoltam, és a válaszommal nem kötelező egyetértened, le is pontozhatod. Most őszinte leszek, nem én, hanem te terjeszted a butaságot, mert buzdítod és bálványimádásra csábítod a katolikus testvéreidet, hogy igen szabad halloween féle bulikat tartani, mert Krisztus legyőzte a halált (holott az Húsvétkor van). Nekem pedig kötelességem megvédeni a hitet és Halloween ellen fellépni, akármilyen fájdalmas ez neked és azoknak, akik nem értik, miért ne bulizhatnának Halloween estéjén.

Leírtam mindent, amit kellett, ezzel részemről lezárom.

2016. nov. 7. 21:50
 35/59 anonim ***** válasza:
43%

:D végigolvastam

bocsánat, hogy beleszólok, a késes hasonlatról (amiről a baptista hozzászóló írt) azt gondolom, tudnunk kell azt is, mit jelképez a kés a hasonlatban? ne a kés szemszögéből nézzük, hanem abból a nézőpontból is, hogy ki fogja meg azt a kést és mire használja? jó vagy rossz ember? rajtad múlik, mire használod a kést, jó vagy rossz dolgokra? vajat kensz vele vagy osztálytársadat ölöd meg vele? feltételezzük, hogy a kés halloween ünnepséget szimbolizál. mire használod? vajat kensz vele (elutasítod halloweent, Istent imádod) vagy osztálytársadat ölöd meg (elmész halloween összejövetelre)

2016. nov. 8. 00:07
 36/59 anonim ***** válasza:
38%
35: a vajat kenés lehet szolid szórakozás (mondjuk beöltözés mint farsangkor, dekorálás) és az osztálytársölés meg a szellem/démonidézős fajta, értelmezés kérdése nem? Meg azért a gyilkosságot egy bulihoz (bár akkor már a normálisat es be a földig lerészegedőset vegyük) hasonlítani kicsit durva szerintem.
2016. nov. 8. 15:42
 37/59 anonim ***** válasza:
épp ezért a kés hasonlatot teljes egészében el kell vetni. másik: minek ennyi farsang? nem elég februárban? ennyi erővel farsangozzunk nyáron is, bújjunk százszorszép, katicabogár, pillangó jelmezekben, hogy elősegítsük a termelékenységet
2016. nov. 8. 16:02
 38/59 anonim ***** válasza:
0%
#32 Mégis a Római Katolikus Egyház nevéhez fűződik az többek között, hogy ki lettek irtva szinte teljesen a pogány vallások, még a Druidák a természettel, az emberekkel összhangban éltek, és legfeljebb a tolvajokat, gyilkosokat áldozták fel nagy ritkán, addig a kereszténység borzalmas mészárlásokat hajtott végre, amelynek a Druida vallás hívei is áldozatul estek. Érdekes a kettős mérce, amelyet a kereszténység felépít maga köré.
2016. nov. 8. 16:10
 39/59 anonim ***** válasza:
38%

"feltételezzük, hogy a kés halloween ünnepséget szimbolizál. mire használod? vajat kensz vele (elutasítod halloweent, Istent imádod) vagy osztálytársadat ölöd meg (elmész halloween összejövetelre)"

Ha feltételezzük hogy a kés a halloween metaforája, akkor egyértelműen ahogy a kést is mindkét példában használjuk (és a használat módja teszi azt jóvá vagy rosszá), úgy a példád is akkor élne, ha mindkét esetben részt vennénk az ünnepen (és hogy milyen módon veszünk részt benne, az lehet jó vagy rossz).

2016. nov. 8. 16:20
 40/59 anonim ***** válasza:
20%
Tud valaki felhozni valamilyen pozitív értéket,amit a Halloween képvisel?
2016. nov. 8. 16:46
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!