Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívő keresztények, miért...

Hívő keresztények, miért vagytok ilyen ellenségesek a Halloweennal szemben? Csak én látom másképp a dolgokat.

Figyelt kérdés

Minden keresztény ismerősöm elkönyveli a Halloweent sátánista baromságként, meg halálkultusz éltetéséért, de én egészen másképp látom ezt az egészet. A halloween ugyebár a halál kigúnyolása, és ugyebár Krisztus győzött a halál felett, akkor miért ne gúnyoljuk ki a halált ilyen módon? Nekem tetszik ez az ünnep, és valahogy szimpatikusabb a szomorú halottak napjánál, hiszen ha Krisztus meghalt értünk, akkor a szeretteinknek is van esélye az örök életre. Akkor miért szomorkodunk. Ha tehetném mexikói módon ünnepelném a halottak napját, dia de los muertros-t tartanék. Na de visszatérve a halloweenre van még más keresztény, aki így gondolja?

A válaszaitok végére írjatok kort, nemet, és felekezetet is. Előre is köszönöm a válaszokat.

17/L, római katolikus

2016. nov. 6. 13:29
1 2 3 4 5 6
 11/59 anonim ***** válasza:

4. és 5. vagyok, lemaradt a bemutatkozás: 49/F ortodox.

# Gabriel.Tailor-nak

A magam részéről még tényleg nem hallottam azt, hogy valaki sátánista ünnepnek tekintené a Halloweent, ezek szerint te viszont találkoztál ilyennel. Lehet, hogy ez a megítélés (valamelyet legalábbis) felekezet-függő?

2016. nov. 6. 14:06
 12/59 anonim ***** válasza:
3%

Miért "ellenségesek"? Hát kedves, azért mert ez nem tetszik az Istennek, és ezért nekünk sem, s bizony minden ami nem Istentől származik, az az ellenségtől van, harmadik lehetőség nincs.

Persze ha ünnepelni akarsz ünnepelj, Te dolgod.

Mi kimaradunk ebből.

Halottak napja: „Noha egyes országokban keresztényi ünnepként ünneplik, a halottak napjának eredete a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. Maga az ünnep a halál utáni élet képzetét juttatja kifejezésre. Érdekességképpen ezt olvashatjuk erről: „A reformáció után a protestánsok nem ünnepelték ezt a napot, mint ahogy más ünnepeket, mint a karácsonyt és a húsvétot sem. Ennek ellenére a halottak napjával kapcsolatos pogány eredetű népszokások erőteljesen elterjedtek” (Encyclopœdia Britannica, 1959. XI. kötet, 107. o.).

2016. nov. 6. 14:09
 13/59 anonim ***** válasza:
96%

Én sem vagyok a halloween ellen, biztosan jó buli lehet egyszer egy halloweenpartin részt venni :) Mi a családdal nem tartjuk, halottak napján (esetleg mindenszenteken is, mikor hogy jön ki) kimegyünk a temetőbe, utána otthon ettől függetlenül faragunk lámpást és néha sütünk gesztenyét. Nálunk így van, semmi különös.

Szóval ismétlem, nincs bajom a halloweennal, viszont úgy gondolom, hogy a halottak napját sem kéne elhagynunk, (legalább) ilyenkor (is) jussanak eszünkbe elhunyt szeretteink, legalább ilyenkor gondolkozzunk kicsit a halálról. Arról amúgy még nem hallottam, hogy a halloween a halál kigúnyolása lenne, de végülis... a mexikói ünneplés meg szerintem is jó lehet, már amennyit tudok róla, az alapján.

(Egyébként nem tudom, miért kell elítélni, ha nem tetszik valami, akkor nem tartom és kész. De ezt elmondhatnánk Valentin napjáról meg akármi másról is.)

16/l, római katolikus

2016. nov. 6. 14:11
 14/59 anonim ***** válasza:

"Hát kedves, azért mert ez nem tetszik az Istennek, és ezért nekünk sem, s bizony minden ami nem Istentől származik, az az ellenségtől van, harmadik lehetőség nincs."

Ejnye, kedves Living witness, ezek szerint az ellenség eszközét használtad arra is, hogy ezt a kommentet leírhasd, hát milyen következetesség ez? :D

Annyira kereszténységgel ellentétes ez a "vagy Isteni, vagy ellenség" gondolkodásmód, inkább valami szektásra hajaz, mintsem keresztényre...

2016. nov. 6. 14:22
 15/59 anonim ***** válasza:
10%

Kedves Gabriel.

Hol van leírva, hogy Isten nem akarja hogy az ember ha jó célra fejleszt egy alkotást akkor használja is?

Isten nincs ellene se a tudománynak, se a technikai fejlődésnek, ha azt nem használják rombolásra.

A tudományt akkor veti el, ha olyat állítanak, ami kizárja Istent, és a munkáját, a létezésből.

2016. nov. 6. 14:27
 16/59 anonim ***** válasza:
10%

A kereszténységgel lehet, hogy ellentétes, de egy keresztény, nem része a világ keresztényességének.

Jézus már akkor elvetette a kereszténységet, még mielőtt meghalt volna.

Az Ő királysága, uralma, és élete, tanításai, nem képezik részét ennek a világnak.

S a követői sem.

A keresztények a világban kell hogy éljenek, mert Isten nem veszi ki Őket innen, hanem úgy kell élniük, hogy nem keverednek mindenbe bele, amihez közük sincs.

2016. nov. 6. 14:30
 17/59 anonim ***** válasza:

"Hol van leírva, hogy Isten nem akarja hogy az ember ha jó célra fejleszt egy alkotást akkor használja is? "

Na és a már szóba került ünnepek kapcsán akkor azok miért ne lennének használhatóak olyan jó célokra hogy az ember megemlékezzen elhunyt szeretteiről és mulasson egyet, jól érezze magát?

2016. nov. 6. 14:30
 18/59 anonim ***** válasza:
95%

Nekem alapvetően az vele a bajom, hogy idegen a mi kultúránktól. Nem nevezném sátánistának, inkább csak bohóckodásnak. De arra nekünk van egy ünnepünk, farsangnak hívják.

"A halloween ugyebár a halál kigúnyolása, és ugyebár Krisztus győzött a halál felett, akkor miért ne gúnyoljuk ki a halált ilyen módon?"

Szerintem a halálon semmi kigúnyolni való nincs. A halál életünk vége, amikor meg kell állunk Isten előtt. Ott már nincs duma, mellébeszélés, hanem csak az van, hogy mit tettél és mit nem tettél az életedben. Inkább abban a tudatban kéne élni az életünket, hogy igenis egyszer véget ér, és ezért hasznosan éljük a mindennapjainkat. Régen ezt olyan jól tudták az emberek, de ehelyett ma már csak töknek öltözve bohóckodnak.

A los muertos is távol áll tőlem, Mexikóban nyilván ennek nagy jelentősége van, de ez itt nem Mexikó...

27/N róm.kat.

2016. nov. 6. 14:36
 19/59 anonim ***** válasza:
5%

"mulasson egyet"

Off course, magam is szoktam gondolni a szüleimre, elvesztett rokonaimra,

De nem keverem olyan elemekkel, amik ellentétesek, a halottak állapotának megmásítására, és nem mulatok a haláluk alkalmával. Egyetlen ember sem, akik Isten népéhez tartozók voltak, nem tettek ilyet, Isten óva intette őket ezektől, akár az Izraelitákról, akár a későbbi választottaikról legyen szó.

Tán még öröm forrása az, hogy Sátán miatt az emberiség most még meg hal?

2016. nov. 6. 14:38
 20/59 anonim ***** válasza:
100%

Én csak a saját véleményemet tudom leírni:

Engem borzasztóan zavar a múltja, hogy ezen a napon ember (nagyon sokszor gyermek) áldozatot mutattak be a szellemeknek. Ez számomra egy iszonyatos tett. Jól tudom, hogy sok kultúrában ez megtalálható volt (érdekes módon egyik sem maradt fenn), de én nem vagyok hajlandó olyan napról megemlékezni még poénból sem, aminek áldozata van és nem sokban változott az ünnep lényege. Max ma már nem ölnek embert.

Ráadásul számomra visszataszító, ahogy hullának öltöztetnek be gyerekeket. Még viccnek is rossz. Ez a véleményem független a felekezetbeli hovatartozásomtól, amúgy baptista vagyok, nő és többgyerekes anya.

Az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.

2016. nov. 6. 14:43
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!