Hogy jön ki/össze a 666?
Ugye az van a Bibliában,hogy akinek van értelme az számolja ki.
Na de miből ? Mit kell összeadni,kivonni, szorozni és osztani?
19.hsz!
A Jelenések könyve görögül íródott,s nem héberül.
Gamátriáról van szó, ami azt jelenti, hogy a régi nyelvekben a betűknek számértéke is volt.
Olvasd el ezt:
Dante
Görög és héber betűkkel mi adja ki a 666-ot?
Amikor azt mondta,hogy emberi szám és k lehet számolni akkor vajon latin,görög vagy héber betűkkel gondolta ezt?
Szia!
Értelemszerűen annak a nyelvén akiről szó van...jelen esetben latin :-)
Üdv. Péter
"Amikor azt mondta,hogy emberi szám és k lehet számolni akkor vajon latin,görög vagy héber betűkkel gondolta ezt?"
Nem tudjuk. A fenti linken azonban elég erős érvek vannak arra nézve, hogy Néró császárra kell gondolunk. A két szövegvariánsnak a római császár felel meg.
Nem csak a szám miatt, hanem azért is, mert a könyv műfaja és történelmi hátterének feltárása után teljesen egyértelmű, hogy a tengeri vadállat a Római Birodalmat jelképezi.
Egyébként ezeket a látomásokat - amik a kis szekták "értelmezgetésével" ellentétben nem jóslatok, hanem szépirodalmi feljegyzések - akkor érti meg igazán az ember, ha tanulmányozza ezt az ókori műfajt.
Dante
Sziasztok!
Azért én egy két Magyarországnyi (közel 20 milliós) embertömeget én nem minősítenék "kis szektának" :-)
Üdv. Péter
...Egyébként meg nem mi mondjuk, hogy Jelenések könyvében jóslatok vannak, hanem maga a könyv: "Írd meg, a miket láttál és a mik vannak és a mik ezek után lesznek" (Jel 1,19)
Üdv. Péter
Tisztelt Péter, kérdés az, hogy mihez viszonyítjuk azt a 20 milliós tömeget.
Maga az értelmezés egyébként is szektás, hiszen jósolni próbáltok az apokaliptikus könyvekből a pünkösdistákkal és a jehovistákkal együtt, teljesen figyelmen kívül hagyva a bibliatudomány fejlődését. Ez bizony erősen szektás vonatkozás, ráadásul ezeknek a jóslatoknak mindig úgy kell kijönni, hogy támogassák az adott felekezetet.
Dante
Kedves Kérdező! Több fantazmagórikus elképzelés volt már, mert ha valaki saját ellenségét akarta bemocskolni, az összerakott olyan elnevezést, aminek héber átiratából kijött a 666 (ahol igen, nincsenek külön számok, mert a számokat is betűkkel jelölik, így a betűknek van számértékük, amit össze lehet adni).
Ami nekem mégis a legelfogadhatóbb magyarázat volt, az az, hogy történetesen Néró császár hivatalos elnevezése is kiadta héberül a 666-ot. A Jelenések könyve ugyanis Néró császár üldözése alatt született, így van abban logika, hogy a könyvbe bekerült egy olyan aktuális utalás, amit a zsidók értettek, míg a rómaiak nem. Ugyanakkor a 3 fenevadra, akik egymásnak adják a hatalmat Vespasianus császár és 2 fia is jól ráillik, akik szintén böszme nagy istent játszó keresztényüldözők voltak.
Akárhogy is értelmezzük, a legvalószínűbb valamelyik korai keresztényüldöző császárra való utalás. Ráadásul az Írás hangsúlyozza is, hogy a 666 egy embernek a száma, vagyis ki lehet szórni e mentén kapásból a vonalkodókra, szervezetekre, országokra, stb. utaló elméleteket.
"...Egyébként meg nem mi mondjuk, hogy Jelenések könyvében jóslatok vannak, hanem maga a könyv: "Írd meg, a miket láttál és a mik vannak és a mik ezek után lesznek" (Jel 1,19)"
Ezt értem, csak érvek vannak amellett is, hogy ez az "ezek után" kifejezés nem a távoli jövőre, 2000 évvel későbbre vonatkozik, hanem a szerző korától számított közel jövőre vonatkozik. Persze ez már értelmezés kérdése. is részben.
Visszakanyarodva egyébként a 666-ra: Andreas Helvigius könyvéből van egy példányom, még évekkel ezelőtt vettem, és függetlenül attól, hogy nem értek vele egyet, értékes műnek tartom, mert egy 400 éves kommentár, és maga a szerző egy művelt ember volt. Vallástörténeti szempontból tehát én is ajánlom a könyv elolvasását, nemsokára én is újra fogom olvasni.
Dante
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!