Jogos volt ez a gyóntató paptól?
"Sajnos nagyon meglepett a reakció,ugyanis gyóntam már itt és akkor nem voltak ilyenek...:("
Nagy templom sok gyontatópap.
A 4-es meg fogyimogyi,
" A szó szoros értelmében vett ~, a szentségi pecsét (sigillum sacramentale) a →gyóntatót kötelezi, s azt jelenti, hogy tilos a gyónót szóval v. bármilyen más módon, bármi okból is, akár csak részben is elárulnia (983.k. 1.§). "
A gyóntató is nyugodtan elmondhatja, hogy milyen tapasztalatai vannak, miket gyónnak nála, csak a legkisebb mértékben sem utalhat arra, hogy az ki volt.
Hogy a gyónónak hallgatási kötelezettsége lenne? Erről nem tudok, talán ha a pap bizalmas dolgokat közöl. Mindenki annak mondja el a bűneit akinek akarja. Különben is ez itt egy anonim oldal anonim beszámolóval, eleve nem sérülhet a gyónási titok.
A kérdésre válaszolva: természetesen a pap egy kicsit elhamarkodottan cselekedet, de jópofának tartom, hogy így kikelt magából, ami azt jelenti, hogy szívén viseli a fiatalok dolgait. Szerintem nem lesz gond tisztázni a helyzetet.
Nem bűn egymás mellett feküdni, de nem is veszélytelen. Ha valaki tényleg ennyire biztos magában, én nem látok ebben kitenni valót.
szp72!
Ezt írtad:
"de jópofának tartom, hogy így kikelt magából"
Megérdemli,hogy jólpofán vágják,ha így végzi dolgát!
"Hogy a gyónónak hallgatási kötelezettsége lenne? Erről nem tudok, talán ha a pap bizalmas dolgokat közöl. Mindenki annak mondja el a bűneit akinek akarja."
Ez így igaz. A Biblia nem hogy tiltaná, hanem kifejezetten tanítja, hogy valljuk meg egymásnak bűneinket:
"Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok."Jak. 5:16
Talán nem haszontalan ezt a szitut egy kicsit tágabban értelmezni, mint egy túl heves reakcióra adott sértődés.
Az együtt alvásból szerintem egy idő után tényleg szeretkezés lesz, mert ez a normális. Ha azt szokjátok meg, hogy érintkezés nélkül fekszetek egymás mellett, akkor az inkább árt a kapcsolatnak hosszú távon, mint használ. De ez a kevésbé esélyes, jóval nagyobb esély van arra, hogy egy oldott pillanatban mégis szeretkezni fogtok. Ennek fényében lehetett Isten műve is az, hogy a pap kikelt magából, hogy ezen elgondolkodjatok tudatosan.
Még a kemény ÓSZ-i törvény is úgy rendelkezik, hogy ha eljegyzetlen emberek együtt hálnak, akkor nem kell őket megkövezni (mint azokat, akik tényleg megtörnek egy erősebb kapcsolatot), hanem a fiú vegye feleségül a nőt. A szeretkezés ugyanis nem kis dolog, azzal már létrejön egy egyesülés két ember között. A legfontosabb kérdés tehát az, mennyire komoly ez a kapcsolat?
Mert ha nagyon komoly és össze fogtok házasodni, akkor szebb úgy csinálni, hogy hagytok valamit későbbre is. Hogy valódi nászéjszakátok legyen. Ha tényleg komoly a szándék, akkor tudtok várni is. Ha viszont nem komoly, akkor kérdés, hogy el kell-e addig is jutni egyáltalán, hogy együtt aludjatok? Ezt azért normális esetben tényleg csak közeli rokonok teszik meg, nem haverok.
De javaslom, hogy egy másik pappal is beszélj. Ha a másik, nromálisabb pap is azt mondja, hogy ne aludjatok együtt, akkor gondoljátok át a fentieket. Attól még sokminden jó dolgot csinálhattok együtt, de nem feltétlenül kell belemenni egy olyan szituba, aminek előbb-utóbb úgyis az idő előtti szeretkezés lesz a vége, még ha most úgy is gondolod (meg egyébként a férfiak erről nem feltétlenül ugyanúgy gondolkodnak, mint a nők, még ha normális férfiról van is szó.)
De imádkozz is, és ne gondold azt alapesetben, hogy nincs lelked üdvére valamilyen formában az, amit egy pap mond a gyónáskor, még ha meglepő is a dolog. A gyónás ugyanis az Egyház szentsége, abban nem pusztán a pap és Te veszel részt...
"Mert ha nagyon komoly és össze fogtok házasodni, akkor szebb úgy csinálni, hogy hagytok valamit későbbre is. "
Ja "szebb" kinek? Ha annyival jobb lenne nem rohangálnának a szexuálpszichológushoz tömegével. Nem tudnak róla beszélni, nem ismerik önmagukat + a bónusz lelki törés ha esetleg nem tudja visszafogni magát és megtörténik az esküvő előtt.
Az teljesen normális ha szeretik egymás együtt vannak és megtörténik szerelemből, akár van róla papírod akár nincs. Ilyesmiért még isten sem küldene pokolra, akármit mondanak a párkapcsolatról és szerelemről pont semmit nem tudó egyházfik.
Nem olvastam, hogy pokolra küldte volna a pap. De egyébként abban van némi igazság, hogy akinek nincs felesége, az a párkapcsolatok terén szigorúbb vonalat képvisel. Én amúgy ortodox vagyok, ott van házas papság és gyóns is, így van összehasonlítási alapom: nálunk is egy házas pap tényleg sokkal reálisabb tanácsot tud adni ilyen téren, mint egy szerzetes. A szerzetesekben önkéntelenül is benne van tudatalatt, hogy a testi kapcsolat rossz, így kerülendő, mint minden rossz. Egy házas papnál nincs benne ez. De most mit csináljunk, ha a katolikusoknál ez van?
Egyébként meg nem azért, de mindezzel együtt kb. 7 évig udvaroltam a feleségemnek, és közben csináltunk azért sok kellemes dolgot, mégis mindketten szűzen házasodtunk. Azért mondom, hogy meg lehet ezt is csinálni, és annak is van értelme, hogy sokmindent felfedez az ember a szeretkezésen kívül is és későbbre is hagy még jó dolgokat. Ez nálam nem elmélet, hanem gyakorlat, és azért mondom., hogy szép, mert tényleg szép az ilyen kapcsolat. Viszont aludni mi sem nagyon aludtunk együtt, talán egyszer adódott így, de az veszélyes is volt. :) Szóval létezik többféle irány is, ami követhető is és szép is.
Girgoy
Ha a pap is ilyen szépen adta volna elő mint te egy rossz szavam sem lenne. De látható h a frászt hozta a kislányra, ami ha olyan gátlásokat okozhat a későbbiekben.
Igen igazad van,hogy komoly-e a kapcsolat és végig kell gondolni..sokat gondolkozom ezen tegnap óta,hiszen tényleg csak azért alszunk együtt mert szeretjük egymást,de tudja a barátom,hogy én ezzel várni szeretnék..beszéltem ma az osztályban az egyik legjobb barátommal aki pap szeretne lenni,és mondta,hogy valóban kicsit hevesen reagált a pap...
Köszönöm a kedves válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!