Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hisztek istenben?

Miért hisztek istenben?

Figyelt kérdés

Számomra elég fura hogy sokan elhiszik, hogy létezik egy természetfeletti erő, amikor ilyen sok vallás létezik. Pusztán ez a tény igazolja h nincs isten, mivel ha lenne mindenkinek egyforma istenképe lenne. Egy vörös hajú emberről nincs vita h milyen színű a haja, ellenben a vallások között mindig az megy h isten ezt meg amazt akarja.

Maga a biblia piedesztálra emelése is fura, hisz csak egy mondagyűjtemény, amiben benne van h az isten szava. Amiatt el kéne hinni mert ezt írja magáról? Egyáltalán az sem normális h egy mindenható lény majd geológia formák behatárolt területen működik. "na addig a hegyig hirdetem az igét tovább nem."

Vélemények?

(u.i: ne mondjátok h minden vallásnak ugyanaz a lényege, mert nem)

2016. szept. 28. 16:28
1 2
 11/19 anonim válasza:
0%

Heló. Jó a kérdésed. Az egyik kérdezőnek is válaszoltam hasonlót, és szívesen leírom ide is

Kérlek gondolkodj el a következőkön. Ha megnézel egy házat, volt aki megcsinálta igaz? A ház elkészítése tervezői, alkotói munkát igényel. még egyszerű kutyaházat is meg kell csinálnia valakinek.

Most gondolj bele abba, hogy azt mondaná valaki neked, hogy a házat nem csinálta senki: magától jött létre. Lehetetlen egy gondolat ugye? Azt mondanák neked: valamikor régen az ősrobbanás során az anyag és az energia olyan elrendeződése ment végbe, mely során létrejött a ház alapja, majd 20 év múlva az alap létrejött, két év múlva a falak stb. Végül kialakult a teljes ház, külön részekkel. Az idő során még gázfűtés is lett benne. Ugye milyen valótlan állítás? Vagy azt mondanám neked, hogy egy Opel sportkocsit összefújt a szél véletlen. Tudnád, hogy precíz tervezője és készítője volt. Igaz? Remélem megmosolyogtattalak egy kicsit.

Na de miért hoztam fel neked ezt? Azért, mert gondolj abba bele, hogy a Föld bolygó, amelyen élünk, milyen. Pont megfelelő távolságban kering a Nap körül. Nem vagyunk közel, mert a Földről elpárologna a víz, és nem lenne élet. Nem vagyunk távol, nem fagyunk meg. Vagy gondolj bele: Milyenek vagyunk mi? Képesek vagyunk arra, hogy beszéljünk, logikusan gondolkodjunk, tudunk szeretni. Vagy ahogyan látunk, hallunk és tapintunk. Szerinted ezek csak úgy folyamatosan létrejöttek valamikor? Ne feledd, az ember sokkal többre képes mint egy állat értelmileg. Az első embert megkellet alkotni, szüksége volt alkotóra, tervezőre! Ahogyan a bolygónknak is.

Ezzel az első részét szerettem volna megválaszolni a kérdésednek. Ez az első indok, amiért hiszek Istenben.

Például, ha kimész egy gyönyörű helyre, ahol élvezheted a természetet: bizony rájössz, hogy ez nem véletlen. Ide bizony alkotó értelem kellett.

Kíváncsi vagyok rá, hogy mit gondolsz az eddig leírtakról, amit írtam neked. Írjál rám privátban. Sőt, ha majd úgy látod kifejthetem véleményemet a vallással, és a Bibliával kapcsolatosan is. De csak ha érdekel. Nem szeretem ráerőltetni senkire személyes véleményemet, meggyőződésemet.

Szia!

2016. szept. 29. 13:58
 12/19 anonim válasza:
Jav. A ház alapja után a falat akartam írni. Az alap után létrejött a fal.
2016. szept. 29. 14:00
 13/19 anonim válasza:
0%
Sőt az állatoknak és mindennek kellett készítője legyen! Ezt még hozzáteszem.
2016. szept. 29. 14:03
 14/19 A kérdező kommentje:

"Kérlek gondolkodj el a következőkön. Ha megnézel egy házat, volt aki megcsinálta igaz? A ház elkészítése tervezői, alkotói munkát igényel. még egyszerű kutyaházat is meg kell csinálnia valakinek. "

Az "alkotó erő" maga a természet törvényei, csupán az h van anyag egy csomó folyamatot von maga után aminek az eredményeképp kialakulhat az élet.

" Vagy azt mondanám neked, hogy egy Opel sportkocsit összefújt a szél véletlen. Tudnád, hogy precíz tervezője és készítője volt. Igaz? Remélem megmosolyogtattalak egy kicsit. "

Azért az élet építőkövei kissé egyszerűbbek ennél :). A DNS-t alkotó aminosavak csak meghatározott módon kapcsolódhatnak, azaz az h összeálljon nem elképzelhetetlen. Olyan mintha feldarabolnád Shakespeare egyik művét és odaadnád a szavakat egy majomnak h rendezgesse. pár 1000 év alatt el fogja találni a helyes sorrendet.

"Na de miért hoztam fel neked ezt? Azért, mert gondolj abba bele, hogy a Föld bolygó, amelyen élünk, milyen. Pont megfelelő távolságban kering a Nap körül. Nem vagyunk közel, mert a Földről elpárologna a víz, és nem lenne élet. Nem vagyunk távol, nem fagyunk me"

Gondolj bele: több galaxis van mint homokszem a szaharában. Ezekben több milliárd csillag bolygókkal. Az lenne a csoda ha sehol nem alakult volna ki egy ilyen optimális helyzetben lévő bolygó.

"Vagy gondolj bele: Milyenek vagyunk mi? Képesek vagyunk arra, hogy beszéljünk, logikusan gondolkodjunk, tudunk szeretni. Vagy ahogyan látunk, hallunk és tapintunk. Szerinted ezek csak úgy folyamatosan létrejöttek valamikor? Ne feledd, az ember sokkal többre képes mint egy állat értelmileg. Az első embert megkellet alkotni, szüksége volt alkotóra, tervezőre! Ahogyan a bolygónknak is. "

Van állatod? Akkor nem mondanál ilyet:). A falkában élők ugyanúgy szeretnek, aggódnak, izgulnak stb mint az emberek, mivel ezek az érzelmek fontosak a csoport túlélése szempontjából. Az ami az embert kiemeli az a kommunikáció. A csapatmunkát olyan szintre fejlesztettük ami a legkompetensebb élőlénnyé tett a földön.

Ugyanakkor még mindig az állati ösztönök irányítanak minket, ezért nem vagyunk képesek vigyázni a Földre.

2016. szept. 29. 14:26
 15/19 pelgrim ***** válasza:

# 10/

«". Te ezeket a dolgokat valószínűleg a véletlennek, a szerencsének tulajdonítanád és azt mondanád, hogy mázlista vagy, én az isteni gondviselésnek."»

Ez, amit itt idéztél nem tőlem szátmazik, de talán mégis válaszolhatnék rá:

Elképzelésem szerint csodák és véletlenek nem léteznek, minden egy bizonyos törvény szerint történik, és ismerjük el, hogy koránt sem ismerjük a természet összes törvényeit.

Mikor valami véletlenül történik röviden tünődünk fölötte, hogyan történhetett meg, de csakhamar elfelejtjük. De ha egy véletlen nagyon szembetűnő, akkor a vallásos, hívő emberek csodáról, természet fölöttiről, vagy isteni beavatkozásról beszélnek, míg a szkeptikusok csűrik-csavarják a dolgot csakhogy ne kelljen elismerni, hogy nem tudják megmagyarázni. Szerintem ilyenkor egy magasabb rendű természeti törvény érvényesült amely minden más törvényt alkalomadtán felülír és egy ilyen alkalom lehet az ember tudatos vagy tudat alatti utasítása. De mivel ez a törvény csak kevésbé ismert, ez a törvény csak nagyon ritkán érvényesül az ember tudatos utasítására.

«nincs beavatkozó Isten»

Elképzelésemben ez egy fél-igazság, azaz nincs olyan személy, akit Istennek nevezünk, olyan valaki, aki alkalomadtán beavatkozik. Isten nem egy valaki, nem egy személy. Isten egy személynél minden tekintetben végtelenszer több, nagyobb, hatalmasabb, bölcsebb, stb., stb.

Elképzelésemben Istenből fejlődött ki minden, Isten minden tekintetben egy pozitiv Hatalom, a mindenható Törvény, a vezérlő Alapelv mindenben, mindennek oka, kezdete és Forrása, következetesen mindenre kihat. Szerintem Isten nem teremtett semmi, hanem mindenné fejlődött, a tér és az idő, a természet törvényei, minden anyag, minden élőlény az Eredeti Ihlet vagy Isten fejleménye, mi magunk emberek is. Ennek következtében minden Isten hatása alatt van, Isten mindenre kihat, mindig és mindenütt jelen van mindenben. Az élettelen anyagokban mint a rend amely szerint azok felépültek, az élőlényekben azon felül mint az élet, az értelemmel rendelkező lényekben ez utóbbi fokozza benne Isten jelenlétét.

Az úgynevezett csodák és véletlenek egy bizonyos értelemben tehát mégis isteni beavatkozások, de nem egy rajtunk kívül álló hatalmas valaki által, akit mi Istennek nevezünk, hanem a saját tudat alatti vagy isteni kilétünk által.

«Nagyon érdekes elképzelés, de ezt sem támasztja alá több minden mint a többi istenképet.»

Ahogy mondod, vagy talán csak az, hogy Isten mindenhatósága és a vallások tanítása, hogy isten mindig mindenütt jelen van egyszerre sokkal érthetőbb, elfogadhatóbb lesz.

«Mindegyik monda ilyen, egy része jelképes tanmese és van valami igazságtartalma.»

A keresztény biblia ujszövetségi része történelem, azaz megtörtént esemény, nem a homályos múltban történt dolgok jelképes ábrázolása, tanmese, vagy hitrege, mint például a vízözön. A történet azon felül oly egyedi és tanítása ol kimagasló, hogy párja nincsen.

«Mi alapján írsz le elképzeléseket ha nem ismered?»

Létezik olyan dolog amit ihletnek nevezünk, ez szerintem az Eredeti Ihlet, vagy isteni bölcsesség kiáradása, melyet mi emberek, ha eléggé figyelmesek vagyunk érdeklődésünk szürőjén át felfoghatunk. A bibla tanmeséi ebből a forrásból származnak. A próféták az emberiséget nagy kérdések iránt érdeklődtek és arról kaptak információt, amit gyakran a saját elképzeléseikhez illően tároltak emlékezeteikbe és adtak tovább, innen a vallások, a felekezetek sokasága.

«Minek titok ha el kéne mindenkihez jutnia?»

A biblia tartalma magában véve nem titok, hanem az, hogy mi által maradt a mai napig a könyvek könyve.

2016. szept. 30. 12:55
 16/19 A kérdező kommentje:

" De ha egy véletlen nagyon szembetűnő, akkor a vallásos, hívő emberek csodáról, természet fölöttiről, vagy isteni beavatkozásról beszélnek, míg a szkeptikusok csűrik-csavarják a dolgot csakhogy ne kelljen elismerni, hogy nem tudják megmagyarázni. Szerintem ilyenkor egy magasabb rendű természeti törvény érvényesült amely minden más törvényt alkalomadtán felülír és egy ilyen alkalom lehet az ember tudatos vagy tudat alatti utasítása. De mivel ez a törvény csak kevésbé ismert, ez a törvény csak nagyon ritkán érvényesül az ember tudatos utasítására. "

Minek kéne magasabb rendű törvény? Ezek a "csodák" jellemzően olyanok aminek a bekövetkezési esélye 100-szor kisebb mint h megnyerd a lottót. Viszont mivel 6 milliárdan vagyunk a bekövetkezése gyakorlatilag elkerülhetetlen. Ha valamilyen eseménynek megvan az esélye a bekövetkezésre az be fog következni valamikor.

"Ahogy mondod, vagy talán csak az, hogy Isten mindenhatósága és a vallások tanítása, hogy isten mindig mindenütt jelen van egyszerre sokkal érthetőbb, elfogadhatóbb lesz. "

Az ateista vallásokkal mi van? pl Buddhizmus? Az h mindenhol van valami isten/istenek elképzelés nem jelenti h van isten. Valószínűleg már Afrikából v aló kivándorlás során is volt valami természet fölötti képe az embernek.

"A történet azon felül oly egyedi és tanítása ol kimagasló, hogy párja nincsen. "

Gondolom nem olvastál más vallások szent könyveit? Egyébként érdekes módon azon a területen jó pár vallásban megjelenik Jézushoz hasonló életút. Istentől fogant, üldözték stb. pl Zarathusztra 600 évvel krisztus előtt bevezette a kenyértörést h így emlékezzenek rá.

Mondjuk nem csoda hisz a bibliát jézus után 300-ban állították össze.

"Létezik olyan dolog amit ihletnek nevezünk, ez szerintem az Eredeti Ihlet, vagy isteni bölcsesség kiáradása, melyet mi emberek, ha eléggé figyelmesek vagyunk érdeklődésünk szürőjén át felfoghatunk. "

Akkor elég rosszul csinálja ha mindenkinek ennyire más elképzelése van róla. Egyébként ihlet az korrekt, az istenképed egészen művészi.

" gyakran a saját elképzeléseikhez illően tároltak emlékezeteikbe és adtak tovább, innen a vallások, a felekezetek sokasága. "

Ez majdnem jó kimagyarázása a dolgoknak. :D Nem érezte amikor leírtad h sántít? Az egész világon emberek élnek, bizonyos dolgokról kultúrától függetlenül ugyanaz a benyomásunk. Egy sugdolózást ha egy hozzáértő súgja, akkor ekkora eltérések nem lehetnek.

"A biblia tartalma magában véve nem titok, hanem az, hogy mi által maradt a mai napig a könyvek könyve."

A mi kultúrkörünkben az, de ha belegondolsz 5 milliárd ember szerint meg nem az.

2016. szept. 30. 13:51
 17/19 pelgrim ***** válasza:

# 16/

«Minek kéne magasabb rendű törvény?»

Azért mert csodák és véletlenek nem léteznek, minden egy szilárd törvény szerint történik, a tudatlanságunk e magasabb rendű természeti törvény felől nem zárja ki annak létezését.

«Ezek a "csodák" jellemzően olyanok aminek a bekövetkezési esélye 100-szor kisebb mint h megnyerd a lottót.»

Hát nem éppen; mert ha akarod, megismerheted ezt a törvényt és megtanulhatod hogyan alkalmazzad.

«Az h mindenhol van valami isten/istenek elképzelés nem jelenti h van isten.»

Ezzel egyetértek, csak éppen azt tenném hozzá, hogy ez a tény már elegendő ok lehet az őszinte érdeklődésre, kutatásra Isten iránt.

«Az ateista vallásokkal mi van? pl Buddhizmus?»

A buddhizmust nem ismerem eléggé, ha jól értem a buddhizmus az emberek, a népek tudatát közvetlen igyekszik felemelni, míg a kereszténység egy Istenben vetett hit által, úgy a buddhizmusban nem beszélhetünk Isten mindenhatóságáról és arról sem hogy Isten mindenütt mindig jelen van.

«Egyébként érdekes módon azon a területen jó pár vallásban megjelenik Jézushoz hasonló életút.»

Igen, más vallásokban is vannak Jézushoz hasonló életúttal rendelkezők. Én a keresztény vallások igazságtartalma iránt érdeklődtem mint laikus. Ez irányú érdeklődésem során Jézus tanítása és története ért el elsőként. Én feltétlen hiszem hogy ő valóban létezett és tanítását se vonom kétségbe. Ami Istentől fogantatását illeti, szerintem végeredményben minden ember Istentől fogant és belőle fejlődött ki, nincs olyan ember aki Isten akarata ellenére jönne a világra. De szerintem a próféták jövendölése és a Zsidó nép hite és várakozása a Messiásra, meghatározó volt Názáreti Jézus eljövetelére és személyiségére tekintve.

«Nem érezte amikor leírtad h sántít?»

Nem, én azt éreztem, hogy ez így van. Az ihlet nem sugdosás, hanem az isteni kilétünk az, aki azzal illet meg bennünket a leghatékonyabban, amire éppen szükségünk van – lehet valaki másnak teljesen másra vagy akár éppen ellenkezőre van szüksége. Mindamellett lehetnek bizonyos dolgokról azonos benyomásunk akár a világ másik végén is.

«Ez majdnem jó kimagyarázása a dolgoknak. :D»

Nem, ez a helyes magyarázata, nem a «jó kimagyarázása a dolgoknak» – amúgy jó helyen tapogatsz, éreztem volna, ha kimagyarázás lett volna. Ugyanis ez az az ismérv mely szerint a dolgokat igaznak vagy tévesnek tartom. Ez esetben úgy éreztem hogy így helyes.

«A mi kultúrkörünkben az, de ha belegondolsz 5 milliárd ember szerint meg nem az.»

Természetesen vannak más kultúrák is a miénken kívül, és nekik is megvannak a szent könyveik is és a Bibliához hasonlóan azok is túlélték az évezredeket.

2016. okt. 2. 16:21
 18/19 anonim ***** válasza:
Azért hisznek istenben mert totál manipulálva lettek az egyház által...
2016. nov. 21. 21:27
 19/19 anonim válasza:
Én nem értem... vagyunk mi egyire hülyék ,hogy elhiszük ,hogy létezik?!
2017. jan. 21. 23:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!