Miért hisztek istenben?
Számomra elég fura hogy sokan elhiszik, hogy létezik egy természetfeletti erő, amikor ilyen sok vallás létezik. Pusztán ez a tény igazolja h nincs isten, mivel ha lenne mindenkinek egyforma istenképe lenne. Egy vörös hajú emberről nincs vita h milyen színű a haja, ellenben a vallások között mindig az megy h isten ezt meg amazt akarja.
Maga a biblia piedesztálra emelése is fura, hisz csak egy mondagyűjtemény, amiben benne van h az isten szava. Amiatt el kéne hinni mert ezt írja magáról? Egyáltalán az sem normális h egy mindenható lény majd geológia formák behatárolt területen működik. "na addig a hegyig hirdetem az igét tovább nem."
Vélemények?
(u.i: ne mondjátok h minden vallásnak ugyanaz a lényege, mert nem)
"Pusztán ez a tény igazolja h nincs isten, mivel ha lenne mindenkinek egyforma istenképe lenne."
Hogy jutottál erre a következtetésre? Vallás és istenkép létezett jóval a Biblia előtti időkben is és létezik azon ma élő természeti népeknél is, akik sosem hallottak a Bibliáról.
Az emberek elsősorban azért hisznek Istenben, mert félnek. Félnek, hogy egyedül kell megoldaniuk a kihívásokat, félnek, hogy nincs aki segítsen rajtuk a bajban, és persze legjobban a haláltól, az elmúlástól félnek.
Akik nem tudják feldolgozni, hogy halálunk után nem folytatódik az életünk, ée hogy mindent maguknak kell megoldanunk, azok kitalálnak maguknak egy felsőbb hatalmat, aki segít a mindennapjainkban, és üdvözít a halál után, örök életet adva.
Az istenképek nyilvánvalóan eltérnek az egyes helyeken, mert nagyon sok minden képes befolyásolni azokat, az adott környezet is akár.
VISZONT:
Ez még így önmagában nem cáfolja egy felsőbb hatalom létét. Valamelyik a vallások közül akár még igaz is lehetne attól, hogy sokféle van. Persze mindegyik igazságának nagyon kicsi a valószínűsége, de minden egyes istenképet nem tudunk 100%-ban kizárni.
Mondjuk a kereszténységet pont ki tudjuk, és pont azért, mert annyira a Bibliára támaszkodik, hogy elég azt megcáfolni, és máris annyi a keresztény egyházak többségének. A jelképes éretelmezés pedig nonszensz, szóra sem érdemes.
Az ember így lett megteremtve, benne van a génjeikben.
Az embert nem úgy hozta létre,hogy teljesen független életet tudjon élni.
Az ember nem tudja saját magát sem irányítani, nem hogy másokat.
Ellenben,ha lenne hatalma, és képessége ehhez, már réges-régen nem lennének problémák,
ezért igaz amit Isten szava ír:
(Jeremiás 10:23) 23 Jól tudom, ó, Jehova, hogy a földi embernek nincs hatalmában az ő útja. Még csak lépteit sem irányíthatja a járókelő ember.
"Hogy jutottál erre a következtetésre? Vallás és istenkép létezett jóval a Biblia előtti időkben is és létezik azon ma élő természeti népeknél is, akik sosem hallottak a Bibliáról."
Azokra gondolsz akiknek nem is istene, hanem szellemeik vannak? Számukra tűz/víz stb szellemek jelentik a természetfelettit. Semmi köze sincs a keresztény istenhez.
Egyébként istenképben hatalmas eltérések vannak: egyesek szerint félig ember félig állatok, mások szerint az isten bennünk van, vagy a természetben vagy az égben vagy 3 az 1ben.
Ákos13: Szerintem nem csak félelemből áll a hit. Egyszerű magyarázat mindenre.
opendoor
Az ember így lett megteremtve, benne van a génjeikben.
Akkor én nem így lettem "megteremtve"?
"z ember nem tudja saját magát sem irányítani, nem hogy másokat.
Ellenben,ha lenne hatalma, és képessége ehhez, már réges-régen nem lennének problémák,"
Öö ez viszont teljességgel értelmezhetetlen számomra.
"ezért igaz amit Isten szava ír: "
Miért? Mert leírtad ami a bibliában van majd alátámasztod a bibliából idézve?
"Az ember nem tudja saját magát sem irányítani, nem hogy másokat."
az ember tudja irányítani magát ismétlem az EMBER
az állatok nem azért mert 2 lábon jársz és képes vagy az eszközhasználatra még nem leszel ember
másokat? mért kéne irányítani másokat? ja hogy ha irányíthatsz másokat akkor az kinek is jó?
aki másokat akar irányítani arra van szép magyar szó RABSZOLGATARTÓ
tehát akkor azért higgyen az ember egy képzeletbeli entitásba hogy rabszolgasorba hajtsa a fejét? menjen birkamód mások véleménye után?
a vallás semmi más mint egy letűnt kor terrorfegyver
bármit bele lehet magyarázni de 1 eszme ami emberek halálát és rettegését okozza nem lehet pozitív
Opendoor: "Az ember nem tudja saját magát sem irányítani, nem hogy másokat. "
Az emberek jelentős része képes saját magát, az életét irányítani, egy szűkebb réteg meg még másokat is. Különben nem léteznének cégek, vállalatok, országok, de még csak vallások sem. Sőt, ezek pont azért léteznek, mert némely ember képes egész embertömegeket is irányítani, a hatalma alá vonni.
Az egy dolog, hogy te nem tudd magad vagy az életed irányítani, de ettől még mások nem mind olyanok, mint te.
"Azokra gondolsz akiknek nem is istene, hanem szellemeik vannak? Számukra tűz/víz stb szellemek jelentik a természetfelettit. Semmi köze sincs a keresztény istenhez."
A kérdésed nem a keresztény Istenről (egyébként ilyen nincs), hanem egy természetfeletti erőről szólt.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy a keresztények miért hisznek Istenben, akkor azt kérdezd. A Biblia azért van piedesztálra emelve a keresztényeknél (és a zsidóknál, és a muszlimoknál), mert a vallásuk alapja.
Hogy más hívő miért hisz benne, nem tudom megmondani. Én személyes megtapasztalás okán. Te ezeket a dolgokat valószínűleg a véletlennek, a szerencsének tulajdonítanád és azt mondanád, hogy mázlista vagy, én az isteni gondviselésnek.
Hát én azért hiszek Istenben mert én vagyok, kell tehát, hogy Isten legyen, én ugyanis a leg-előbbre haladt fejleményeinek (nem teremtményeinek), az embereknek egyike vagyok itt a Földön.
A vallások sokasága nem azt bizonyítja hogy nincs Isten, hanem csak azt hogy mindenkinek más az elképzelése róla. Ma még nagyon sokan, annak ellenére, hogy senki se látta, egy vagy több személyként képzelik el.
Nekem is megvan a saját elképzelésem. Szerintem Isten nem egy valaki, nem egy vagy több személy. Én Istent úgy igyekszem elképzelni, mintha egy önfejlesztő ihlet lenne, melynek minden más létező a fejleménye, nem teremtménye. Hasonlóképpen mint ahogy egy fa levelei vagy gyümölcsei sem a fa teremtményei, hanem fejleményei.
A biblia nem csak egy mondagyűjtemény, annak nagy része jelképes tanmese, hitrege, de vannak benne valóban megtörtént dolgok is. Nem közvetlen Isten szava, Isten nem írt semmit önmagáról, emberek voltak azok akik elképzeléseiket írták le róla. A tény, hogy a biblia mégis a mai napig a könyvek könyve egy titok, amit csak kevesen értenek.
". Te ezeket a dolgokat valószínűleg a véletlennek, a szerencsének tulajdonítanád és azt mondanád, hogy mázlista vagy, én az isteni gondviselésnek."
Ebben valószínüleg igazad van. Csak azokat tekinteném isteni csodának aminek a valószínűsége 0. pl mindenhol egyenletes kellemes hőmérséklet a bolygón, pont elegendő eső stb
"A vallások sokasága nem azt bizonyítja hogy nincs Isten, hanem csak azt hogy mindenkinek más az elképzelése róla. Ma még nagyon sokan, annak ellenére, hogy senki se látta, egy vagy több személyként képzelik el. "
Igaz, azt bizonyítja h nincs beavatkozó isten. Olyan lehet aki elvan magában és nem csinál semmit, de ilyen alapon az egyszarvú is létezhet.
"Én Istent úgy igyekszem elképzelni, mintha egy önfejlesztő ihlet lenne, melynek minden más létező a fejleménye, nem teremtménye. "
Nagyon érdekes elképzelés, de ezt sem támasztja alá több minden mint a többi istenképet.
"A biblia nem csak egy mondagyűjtemény, annak nagy része jelképes tanmese, hitrege, de vannak benne valóban megtörtént dolgok is. "
Mindegyik monda ilyen, egy része jelképes tanmese és van valami igazságtartalma. pl a vízközeli népeknek van özönvíz mondája nyilván hisz előfordul ilyesmi. (pl 2004 cunami) Tehát igazságalapja van, de nyilván nem ez vájta ki a grand kanyont ahogy az indiánok tartották.
"Nem közvetlen Isten szava, Isten nem írt semmit önmagáról, emberek voltak azok akik elképzeléseiket írták le róla."
Oké ez új nekem, h nem közvetlen isten szava :). Mi alapján írsz le elképzeléseket ha nem ismered? Egy minimális kapcsolattal mindenki egyforma jellegűnek írná le istent. pl ott van a HAM jelensége. A kis kínaitól a perui indiánig mindegyik egyformán írja le, mert globális jelenség, olyan mint amilyen egy isten lenne.
"könyvek könyve egy titok, amit csak kevesen értenek."
Mindenki ezt mondja. Minek titok ha el kéne mindenkihez jutnia? Miért van több 1000 értelmezése? Honnét tudod h melyik a jó? Érted a problémámat, egy istennek nem lenne gond az egész világon ugyanazt előadnia, egyértelműen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!