Ha valaki, őszintén érdeklődik, egy vallás iránt, miért olyan internetes oldalon Teszi, ahol gúny tárgyává teszik az oda tartozókat?
"iszonyatos dolgokra képesek,"
->Nos, ez éppenséggel rátok jellemző. Elszörnyülködök némely viselkedéseteken, például azon, hogy egy zárt szekta vagytok, így a bűncselekmények is a "vének" elé kerülnek a rendőrség helyett. Azok meg aztán nem egy nagy igazságosztók. A kritikusok ugyanis azon kívül, hogy ezekről lerántják a leplet semmi mást nem tesznek, és nem okoznak kárt. Ennyi gondolkodni való talán elég lesz, hogy átgondold a kérdésedet, ami enyhén elfogult.
Dante
Na még erre reagálnék, aztán ezt a kört én le is futottam. :D
"Mindazon által a Tanítványai sem tették,és jogot sem kaptak, az ilyen "leleplezésre", csak is kizárólag, helyesen használva az írásokat, érvelve lehet "leleplezni"."
->A (Jel 2,2)-vel már bizonyítottam, hogy igenis a leleplezésnek helye van, nem is akárhogy. A keresztények a tévtanítókat hazugoknak találták, és nem is tűrték. Erről ennyit.
Az Írások használatát meg örülök, hogy említetted, mert az a helyzet, hogy neked semmiféle jogod nincs azokat használni. Az ókori kereszténység körében már rég eretneknek minősítettek volna. Az Írásokat ugyanis kizárólag az apostoli egyházaknak volt joga használni, akiknek a püspökeit az apostolok szentelték fel, és akiknek át is adták a helyes tanítást. Ezeknek a leszármazottai a mai apostoli jogfolytonosságú egyházak, akiknek az elején egy apostol, vagy legalábbis egy apostol által felszentelt püspök van, így az apostoli hagyomány is öröklődött. Az Írások joga használatának joga az Egyházat illeti meg, mint tulajdonos, és mint az apostolok örököse.
Dante
A környezetemben élő szomszédaim, barátaim, családtagjaim, stb, bár nincsenek velem egy hiten, elítélik az itt megnyilvánuló magatartást a Tanúk ellen. Olvasva a beírásokat, a következőket nyilatkozták:
"Ismerve a Tanúkat, akiket egy-két ellenséges érzületű ember, vagy egyházak vezetői, vagy a gyülekezetet elhagyók uszítására, mocskos módon megaláznak, ezek rosszabbak az ateistáknál".
A környezetemben élő emberek százai, ezrei, akik tisztelnek, és szeretnek bennünket, többen vannak, mint az ide beírogató "kedves" emberek.
Napi szinten vagyok kapcsolatban minden féle hátterű emberekkel, akár orvos, hajléktalan, kétkezi munkás, Stb békés és tisztelet tudó beszélgetéseket folytatunk
ennél fogva az itt leírt, minket megalázó, sértegető szavak, itt olvashatóak, az egy-két lelkiismeret nélküli emberektől,
S mily szomorú, hogy követik ezen rossz példát,
S hogy valaki nem olyan ékes szóló, vagy nehezebben tanul a körülményei miatt, attól, még Isten a helyes szív állapotát nézi, ellenben veled, mert hiába iskolázott valaki az emberek szemében, ha a Teremtő előtt, ha csak ezt akarja felhasználni, az első tanítványok is "iskolázatlanok" voltak, így elsősorban nem ez számít.
Milyen jó, hogy ez nem igaz.
Isten ellene mond ezeknek a szavaknak:
(Dániel 12:4) 4 Te pedig, Dániel, zárd be ezeket a szavakat, és pecsételd be ezt a könyvet a vég idejéig. Sokan fognak pásztázva kutatni, és bőséges lesz az igaz ismeret.”
(Ézsaiás 2:2, 3) 2 És úgy lesz a napok befejező részében, hogy szilárdan áll majd Jehova házának hegye a hegyek teteje fölött, és magasabbra emeltetik a domboknál, és oda fognak özönleni mind a nemzetek. 3 Sok nép jön el, és ezt mondják: „Jöjjetek, menjünk fel Jehova hegyére, Jákob Istenének házához, és ő oktatni fog bennünket útjaira, mi pedig az ő ösvényein járunk.” . . .
(1Timóteusz 2:3, 4) 3 Ez jó és elfogadható a mi Megmentőnk, Isten szemében, 4 akinek az az akarata, hogy mindenfajta ember megmentésben részesüljön, és az igazság pontos ismeretére jusson.
Hát nem érdekes?
Isten szava szerint az utolsó napokban fog feljönni az igaz ismeret. És mindenkit egységesen fog erre oktatni a Teremtő.
Már pedig ha igaz amit a Biblia ír, akkor bizony az eddig ismert dolgok, nem az Isten igazsága szerint vannak, mert az utolsó napokban lesz hogy a felszínre jön.
Nem véletlen lázadtak fel sokan, akik a Bibliát a kezükbe vették, az egyházak ellen, akik jogot formáltak olyan hatalomra, amit Jézus nem engedélyezett
De ezeket az embereket, akik leleplezték a "jogfolytonosságra" hivatkozó hatalom éhes embereket Isten nevében, Bibliával a nyakukban égették el élve.
A jog pedig kizárólag Jézusé, mert Rá épül az egyház, és nem Péterre, akire hivatkozva, kiforgattak igéket így létre hozták,a Pápaságot, meg a különböző hangzatos rangbeli címeket viselő emberek csoportját.
Nem beszélve, arról,hogy több Pap és lelkésszel beszélgettem, a szolgálatom során, akik elmondták,hogy nem a Bibliát tanulják, csupán pár hónapig olvasgatnak belőle, a Többi Teológia, vagy is a hatalomra jutott egyházi emberek, régen élt emberek hagyományára épülő dogmái, köze sincs a Bibliához.
Ezért tiltották a Biblia köznyelvre való lefordítását, hogy ne derüljön ki a csalás.
S ennek és egyéb másnak a fényében, "kiabálsz" rám, és beszélsz megvetéssel, hogy kiforgatjuk az írásokat?
Jössz 100 éves tévedésekkel, amiket helyre igazítottunk, miközben az egyház nemhogy nem igazítja ki a tévedéseket, ha nem meghagyva ebben a hitben az embereket, megtudja tartani a hatalmat, amíg a Teremtő, meg nem fosztja attól, a Jelenések könyve szerint.
Mindannyian megfogjuk tudni, hogy emberi hagyományokra kell tanítani az embereket, vagy a Biblia igazságaira, és erkölcsi értékeire.
(Máté 15:6–9) . . .érvénytelenné tettétek az Isten szavát a hagyományotok miatt. 7 Képmutatók, találóan prófétált rólatok Ézsaiás, amikor így szólt: 8 »Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve messze eltávolodott tőlem. 9 Hiába imádnak engem, mert emberek parancsait tanítják tanokként.. . .
(Márk 7:13) . . .érvénytelenné teszitek az Isten szavát a hagyományotok által, melyet továbbadtatok. És sok effélét tesztek.. . .
erősen ragaszkodnak a régiek hagyományához,
(Galácia 4:10, 11) 10 Kínos gonddal megtartotok napokat, hónapokat, időszakokat és éveket. 11 Féltelek benneteket, hogy valamiképpen hiába fáradtam értetek. . .
(1Timóteusz 4:1–3) . . .hogy a későbbi időszakokban némelyek elpártolnak a hittől, félrevezető ihletett kijelentésekre és démonok tanításaira fordítva figyelmet, 2 hazugságokat szóló emberek képmutatása által, akik lelkiismeretükben mintha bélyegzővassal volnának megjelölve; 3 ezek tiltják a házasságot, megparancsolják az eledelektől való tartózkodást, melyeket az Isten arra teremtett, hogy hálaadással részesedjenek belőle azok, akiknek van hitük,. . .
(Jelenések 18:22, 23) 22 És soha többé nem hallatszik benned hárfás énekesek hangja, zenészeké, fuvolásoké és trombitásoké, soha többé nem találják meg benned semmilyen mesterség kézművesét sem, malomkő hangja sem hallatszik benned soha többé, 23 lámpafény sem világít benned soha többé, és vőlegény és menyasszony hangja sem hallatszik benned soha többé;. . .
Ezek nem Jehova Tanúiról szólnak.
Tudod az a helyet, hogy a barátaid, a családtagjaid, és akiket említettél, bizonyára csak a kedves, mosolygós Jehova tanúit és Katy Weavert látják. De nem ismerik a szervezeted történetét és botrányait sem, mert ha azok közül kiderülne néhány előttük, akkor (talán) ők maguk is megértenék, hogy teljesen jogos az ellenetek felhozott kritika. Az a szívtelenség, ami a szervezetben megnyilvánul az istenhit zászlaja alatt egészen borzasztó. De ne szaporítsam a szót, inkább idézek az Őrtorony 1993. 10/1 19. oldal-ról:
"egy kereszténynek a szó bibliai értelmében GYŰLÖLNIE KELL azokat, akik végérvényesen a gonoszság mellett kötelezték el magukat. Az igaz keresztények úgy éreznek az ilyen hitehagyottak iránt, mint Jehova; nem kíváncsiak hitehagyott eszméikre. Ellenkezőleg, UTÁLJÁK azokat, akik Isten ellenségeivé tették magukat; a bosszúállást azonban Jehovára hagyják (Jób 13:16, NW; Róma 12:19; 2János 9, 10)."
[a második kiemelést én tettem az átláthatóság kedvéért, további részletek itt: [link]
És van még pár ilyen "szép" kifejezés az Őrtorony irodalomban, de inkább jobban járok én is, meg az olvasók is, ha nem idézem őket. Természetesen megpróbálhatod ezt kimagyarázni, de ami oda le van írva az nyilvánvaló. Javaslom mutasd meg ezt a cikket is az ismerőseidnek, lássuk, vajon mit szólnak hozzá, hogy keresztény tanítás alatt, a Bibliát így kiforgatva, ilyen gyűlöletkeltő tanítást akarsz nekik eladni.
A "megalázó", illetve "sértegető szavak" [amik egy része mindössze valláskritika], sem kifejezetten nektek, hanem a titeket irányító szervezetnek szólnak, aki meggyőződésem szerint gonosz. Azok a Tanúk pedig, akik azonosulnak tudatosan a szervezet nyilvánvalóan helytelen tanításaival, maguk is kritizálhatóvá válnak. Mert aki tudatosan gyűlöletkeltésre tanít, úgy, hogy közben a szeretetet prédikálja, arra a képmutatónál jobb szót nem igen lehet találni. Veheted sértésnek, de ha te is így teszel, és egyetértesz a fenti Őrtorony tanítással úgy, hogy közben a szeretetről beszélsz, akkor te is képmutató vagy. Ebben a nézetben talán már előtted is kicsit máshogy hangzanak az általad idézett római levél 12. fejezetének szavai:
"A szeretet képmutatás nélkül való legyen..." (Rm 12,9)
Úgy is mondhatnám tehát, hogy a kritikám nem ellened, hanem érted van. Hidd el, én nem utállak téged, nem gondolom, hogy alapvetően egy rossz nő lennél. De sajnos az Őrtorony képes az alapvetően jó embereket is rávenni olyan dolgokra, amik elfogadhatatlanok. Erről már írtam korábban is.
A következő pontban az iskolázottságot, és a tanítványokat emeled ki. Erre a válaszom a következő:
Nem tartom magam "iskolázottnak", sok ismeretet saját magamtól szereztem meg úgy, hogy sokat olvastam, és olvasok is továbbra. Természetesen szeretnék majd lediplomázni, hogy papírom is legyen az "ismereteimről", de az élet egy olyan folyamat, ahol az embernek mindig, folyamatosan kell fejlesztenie magát. Amikor az egyik szakmámat tanultam, informatika órán a tanárnő azt mondta, hogy az informatikát mindig tanulni kell, mert folyamatosan fejlődik. Még mikor odaadták a bizonyítványomat ha jól emlékszem az, aki ott volt a vizsgán, és felügyelt, felhívta a figyelmem a továbbtanulásra. Ez van, mindig tanulni kell, ha járunk iskolába, ha nem. Ezt te is megtehetted volna, mert mibe telt volna vásárolni egy jó könyvet, vagy ha az anyagi helyzeted ezt nem engedi meg, akkor más megoldást találni, például kölcsönözni a könyvtárból.
Az apostolokkal kapcsolatban csak annyit, hogy némelyek közülük valóban nem lehettek olyan műveltek mint a jeruzsálemi papság, de azt állítani, hogy teljesen iskolázatlanok voltak, szerintem hiba. Az Újszövetséget ugyanis ékes görög nyelven írták, ha iskolázatlannak minősíted a tanítványokat, akkor el kell vitatni tőlük a szent könyvek szerzőségét, ahogyan némely szakember meg is teszi. Egyébként csak nemrég értesültem róla, hogy Lukács és Márk evangélista is Jézus tanítványai voltak, csak a bővebb, a 70 tanítvány közé tartoztak:
Lukács például kifejezetten nagyon jó göröggel ír, Márkét szokták kritizálni, mert az övé "gyengébb". Ez azonban minden bizonnyal nem azért volt, mert sokkal műveletlenebb lett volna, hanem azért, mert Szent Péter prédikációját gyorsírásban jegyezte le.
Üdv. Dante
A többi írásra a válaszom:
Dániel könyve nem jóskönyv, hanem a Kr.e. 2. században íródott apokaliptikus mű, abból jóslatot kiolvasni, balgaság. Erről mostanában már írtam. Izajás könyve eredetileg Izraelről szól, keresztény szempontból viszont az Egyházról, mint Izrael jogutódjáról. A timóteusi levél pedig Timóteusnak, Efézus püspökének szól, aki nyilvánvalóan jól ismerte a helyes apostoli tanítást, és tovább is hagyományozta azt. A helyzet azonban az, hogy a te szektád nem apostoli jogfolytonosságú egyház, így a Timóteusnak adott tanítást nem is ismerheti, hiszen nem hagyományozódott át oda. Az az ismeret, amit te hirdetsz, mindössze az, amit az Őrtorony vezetők kiolvastak a Bibliából, azon belül az újvilág fordításból.
"Isten szava szerint az utolsó napokban fog feljönni az igaz ismeret. És mindenkit egységesen fog erre oktatni a Teremtő."
->Ez Isten szavának az elcsavarása. Ha elolvasom az apostolok tanítványainak az írásait, amik ránk maradtak, abban semmi ilyen ostobaságot nem találok. Antiochiai Szent Ignác - aki János apostol tanítványa volt - ellenben a következőt írja:
"Kövessétek mindannyian a püspököt, ahogyan Jézus Krisztus az Atyát, a presbitériumot pedig úgy, mint az apostolokat; a diakónusokat úgy tiszteljétek, mint Isten rendelkezését." [Levél a szmirnaiakhoz 8.]
Szent Ignác is nagyon jól tudta, hogy a püspököket az apostolok rendelték, akik átadtak a tanításukat nekik. Ezt megerősíti egy másik ókeresztény dokumentum is. A keresztényeknek semmiféle másik tanítást nem kell elfogadni, mint azt, ami az apostoloktól fennmaradt, azt meg őrzik az apostoli jogfolytonosságú egyházak - akiknek az elején egy apostol van - püspökök által, akik tovább adták egymásnak a tanítást. A te tanításod ellenben egy 19. századi ariánus szektától származik. János apostol tanítványa azonban nem azt tanította, hogy a később alapult, a Bibliát egyénileg értelmező irányzatokat kövessünk. Erről ennyit tehát. Remélem nem gondolod komolyan, hogy így komolyan veszlek majd téged én, vagy bármelyik művelt ember, aki jártas a korai egyház történetében. A bibliai igékkel való dobálózással maximum a laikusokat tudod megtéveszteni. De azok közül is csak a hiszékenyeket.
"Nem véletlen lázadtak fel sokan, akik a Bibliát a kezükbe vették, az egyházak ellen, akik jogot formáltak olyan hatalomra, amit Jézus nem engedélyezett"
->Már hogyne engedélyezett volna. Jézus hatalmat adott az apostoloknak --> az apostolok hatalmat adtak a püspököknek --> az apostolok által szentelt püspökök hatalmat adtak az utódaiknak. Ha ezt visszafelé levezeted, Krisztus lesz az alapja az egésznek.
"De ezeket az embereket, akik leleplezték a "jogfolytonosságra" hivatkozó hatalom éhes embereket Isten nevében, Bibliával a nyakukban égették el élve."
->Katikám, az általad ironizált "jogfolytonosság" egy olyan tény, ami az ókori keresztény dokumentumok alapján vitathatatlan. A keleti kereszténységben még olyan liturgiák is léteznek, amik az apostolok korából maradtak fent. Gondolom fogalmad sincs arról, hogyan nézhetett ki egy olyan. Sebaj, annyit azért jegyezz meg belőle, hogy amikor a korai kereszténységhez hasonlítod a szektádat, tudd, hogy mások sokkal jobban őrzik az apostoli korszak légkörét, mint ahogy ti azt el tudnátok képzelni.
"A jog pedig kizárólag Jézusé, mert Rá épül az egyház, és nem Péterre, akire hivatkozva, kiforgattak igéket így létre hozták,a Pápaságot, meg a különböző hangzatos rangbeli címeket viselő emberek csoportját."
->A Bibliát nem Jézus állította össze, hanem az Egyház. Tulajdonképpen maga Isten nem is adott parancsot arra, hogy készítsenek keresztény Bibliát. Mivel pedig az Egyház volt az, aki a magam hatalmánál fogva kivett könyveket a végleges kánonból [Péter apokalipszis], majd betett olyat, is, ami vitatott volt [2Péter], továbbá az Egyház szentesítette, és másolta is, ezért teljesen jogosan nevezhető tulajdonosnak, és jogosnak.
Vicces, ahogy Róma primátusát akarod vitatni. Az az igazság Katikám, hogy Róma már az Ősegyház korában is primátusi joggal rendelkezett, hiszen a ránk maradt forrásból tudjuk, hogy beleszólt más gyülekezet ügyébe is, amihez semmi köze nem lett volna. Ezt csak primátusi joggal tehette meg. Antiochiai Szent Ignác, akiről fentebb már írtam, szintén őskeresztény volt, hiszen János apostol tanította, szintén utalást tesz Róma primátusságára. Néhány évtizeddel később Szent Iréneusz meg már kimondja, hogy minden Egyháznak összhangban kell lenni Rómával, és még mindig csak a 2. században vagyunk. Mit akarsz akkor? Róma elsőbbsége megkérdőjelezhetetlen. Szemben a te szektáddal, akit nem hogy az apostoli jogfolytonosságú egyházak nem ismernek el, de még az olyan 19. századi mozgalmak, mint az adventista, vagy a pünkösdi-karizmatikus is szintén megegyeznek abban, hogy tévtanítások vannak nálatok. Szinte csak ti ismeritek el saját magatokat. Önmagatok fényezése meg azért elég ciki. Nem gondolod?
"Bibliát tanulják, csupán pár hónapig olvasgatnak belőle, a Többi Teológia, vagy is a hatalomra jutott egyházi emberek, régen élt emberek hagyományára épülő dogmái, köze sincs a Bibliához."
->Először is a Biblia is hagyomány, hiszen bizonyos részei évszázadokig csak szájhagyomány útján maradt fent, csak később leírták azt. Másodszor meg valószínűleg félreértetted azokat a papokat és lelkészeket, hiszen egy képzett pap először is veled ellentétben tudja olvasni eredeti nyelven (héberül, görögül) a Bibliát, és jobban ismeri azt, mint gondolod, például neki megtanították a műfaji elemzést is. Te ellenben nem tudod elolvasni az eredeti szöveget, csak egy fordítást, és fogalmad sincs arról, hogyan kell egy bibliai könyvet elemezni. Csak annyit tudsz, amit az Őrtorony tanított neked, ők viszont nem szakemberek. Tehát lényegében egy képzetlen ember vagy, aki önmagát tanítónak hiszi. :D
"Ezért tiltották a Biblia köznyelvre való lefordítását, hogy ne derüljön ki a csalás."
->Ez nem így van. Az Egyház alapvetően az eretnekfordításokat tiltotta, amik nem egyházi jóváhagyással készültek.
"S ennek és egyéb másnak a fényében, "kiabálsz" rám, és beszélsz megvetéssel, hogy kiforgatjuk az írásokat?"
->Nem kiabálok rád, viszont a fentiek fényében egyértelműen kijelenthetem, hogy sem jogod, sem képzettséged nincs az Írások értelmezéséhez. Tehát jobban tennéd, ha nem értelmezgetnél, hanem tanulnál az Írásokról. Amit pedig ezután idézel, közönséges félreértelmezése a hagyománynak. Jézus ott ugyanis a farizeusok hagyományáról beszél, nem pedig a kereszténység hagyományáról. Olvasd csak!
"Legyetek hát állhatatosak, testvérek, és ragaszkodjatok a hagyományokhoz, amelyeket tőlünk élőszóban vagy levélben kaptatok" (2Thessz 2,15)
Szent Pál arról beszél, hogy ragaszkodjunk a hagyományhoz. Ezt kétfelé osztja: "élőszó" [vagyis szóbeli hagyomány], "levél" [vagyis írott hagyomány]. Tessék - amint korábban leírtam - itt az apostoli szenthagyomány legkorábbi formájával találkozunk.
Dante
Még valami:
A témával kapcsolatos jw.org-os cikkeket ha jól emlékszem, régen már kielemeztem, amikor valamelyik társad azzal érvelt. Tehát ne is fáradj. Ismerem az érveiteket.
Dante
"Ismerve a Tanúkat, akiket egy-két ellenséges érzületű ember, vagy egyházak vezetői, vagy a gyülekezetet elhagyók uszítására, mocskos módon megaláznak, ezek rosszabbak az ateistáknál".
A környezetemben élő emberek százai, ezrei, akik tisztelnek, és szeretnek bennünket, többen vannak, mint az ide beírogató "kedves" emberek."
Én eddig azt hallottam tanúktól,hogy rengetegen utálják őket,ami annak a bizonyítéka,hogy jó úton vannak,hiszen az igazakat megvetik,üldözik.
Most ezt saját magad cáfolod meg.Mondanál erről valamit?
"rengetegen utálják őket,ami annak a bizonyítéka,hogy jó úton vannak,hiszen az igazakat megvetik,üldözik."
Na, ez az, ami NEM igaz.
Egyik fele sem... mert az igazakat nem vetik meg csak azért, mert igazak.
Másrészt, ha valakit üldöznek, attól még nem lesz igaz.
Ezt már általános iskolai végzettséggel is tudni kellene.
Mond neked valamit az a szó, hogy "agymosás" ?
Még egy dolog: Jehova tanúja és az őszinte érdeklődés?
Ez valami vicc?
Mondjuk egy dolognál tudom elképzelni: ha azt kérdezi, hogy "megtérsz-e hozzánk?"
Ez az egyetlen kérdés, ahol tényleg őszinte az érdeklődésük!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!