Kedves Jehova tanúi! Ha a hozzátok legközelebb álló embernek valamilyen okná fogva (műtét/baleset) vért kellene kapnia a műtéthez, mit tennétek? Illetve ha az illető elfogadná, elítélnétek őt ezért?
Leszögezem, hogy nem akarlak titeket bántani, ezért kérem is, hogy csak tanúk vagy volt tanúk válazoljanak, vagy akiknek vannak tanú ismerősei.
Illetve tegyük fel, hogy van egy nem felnőtt gyereketek, akiért maximálisan ti feleltek és neki lenne szüksége vérátömlesztésre. Ne fessük az ördögöt a falra, de ezen helyzetekben mit tennétek?
Ismétlem, a kérdés n e m p r o v o k a t í v.
István már nagyon jól megfogalmazta a választ arra, hogy miért vitatkozunk vele. Én tényleg meggyőzbi, de legalább kételkedésre/elgondolkodásra késztetni akarom pl Opendoort is. Tisztelem más hitét, vallását, felfogását, de valamiért a tanúkat mindig más véleményre akarom bírni. Ami azért fura, mert tőlem akár egy muszlim is muszlim maradhat, de... A tanúk olyan dolgokat gondolnak keresztényként(!) hogy Jézus nem Isten, még csak nem is isten, a vért megtagadnák, ilyenek. Nem tudom, írtam-e, de ha egy tanú nem erőszakos, "normális", akkor békén hagyom.
István, én is emlékszem még egy-két tanús hozzászólásodra, ahogy arra is, amikor szp7 nevű felhasználóval találkoztatok egy kérdés alatt, amikor már kiléptél. Király, hogy elkezdtél menni egy úton és kegtaláltad a sajátodat :) hát... sok sikert, hogy végigmenj rajta meg minden ilyesmi.
(Bocsánat, ilyenkor sose tudom, hogy kéne leírni, amit gondolok.)
"Én tényleg meggyőzbi, de legalább kételkedésre/elgondolkodásra késztetni akarom pl Opendoort is."
Hát modhatom nehéz fába vágtad a fejszédet így 16 évesen... :D
"Tisztelem más hitét, vallását, felfogását, de valamiért a tanúkat mindig más véleményre akarom bírni."
Kérdezhetek valamit? Te milyen kapcsolatban vagy a tanúkkal? Rokonaid között vannak esetleg? Vagy csak járnak nálatok tanulmányozásra?
# 72
Hú, hát ez szívás... Így most már hitehagyott vagy a szemükben, akinek Isten haragjával kellesz szembenéznie, mivel szánt szándékkal fordultál el az igazságtól. Szerencsére nekem annyira nem erőltették az alámerítkezést, persze nem voltak boldogok, hogy én meg nem is igazán akartam ezt, de a gyülekezetbe meg a "teokratikus iskolájukba" sokáig jártam így is. Mindenesetre most már hálát adok az Istennek, hogy nem merítkeztem alá.
73: csak ha van rá mód, akkor, nem erre tettem fel az életem :D
Egyébként nincs velük kapcsolatom, ugye csak gyk-n találkozom velük (emiatt nem is tudom megítélni őket). Úgyhogy ez csak kotnyeleskedés a részemről, kicsit lentebb adtam rá valami indokfélét, de kb ennyi. Alapból nem álltam hozzá a kérdéshez sehogysem. De tényleg nem ismerek egyet sem, kétszer próbálkoztak eddig nálunk (csöngettek), de apa mindkétszer finoman (és sikeresen) elküldte őket.
Tanúnak keresztelt személy vagyok, semmilyen esetben sem fogadhatunk és adhatunk vért, és nem azért mert Jehova emberáldozatokat kíván tőlünk, hanem azért mert az a vér az élet, ha nincs vér nincs élet, és Jehovának van csak joga rendelkezni a vérrel, ha meghal az ember csak Őt illeti az élete.
Nekünk is nehéz ha ilyen helyzetbe kerülünk, de ha elfogadjuk és hiszünk benne és a tanításában az ígérete és szava a jövőben kárpótolni tud minket a veszteségért..
nem mellesleg már az orvostudomány sem ajánlja a vérátömlesztést..
"Tanúnak keresztelt személy vagyok, semmilyen esetben sem fogadhatunk és adhatunk vért, és nem azért mert Jehova emberáldozatokat kíván tőlünk, hanem azért mert az a vér az élet, ha nincs vér nincs élet, és Jehovának van csak joga rendelkezni a vérrel, ha meghal az ember csak Őt illeti az élete."
Még egy farizeus... Kíváncsi vagyok, vajon akkor is kitartanál-e emellett a farizeusi magatartás mellett, ha mondjuk 1 év múlva a vezető testület változtatna az aktuális "igazságon", mert megértené Krisztusnak azon tanítását, hogy "Irgalmasságot akarok és nem áldozatot."
Mond csak, Dávid és társai miért ehették meg a szent kenyereket annak ellenére, hogy a törvény tiltotta nekik? A válasz egyszerű: Isten nem akarta, hogy éhen haljanak. Ezek után micsoda merészség azt állítani, hogy Isten azt szeretné, hogy inkább elvérezve meghalnánk, mintsem hogy elfogadjuk a vért!
A 17:32-es személyében úgy látszik opendoor-nak erősítés érkezett. :D
Dante
77: köszönöm a nyugodt hangvételű választ, de István remekül reagált rá, én is ehhez csatlakoznék:
Az "irgalmasságot akarok és nem áldozatot" idézettel jelen esetben mi a helyzet? Az áldozat szerintem nyilván a halál, az irgalmasság pedig lehet a segítség (aka vér) és az életben maradás elfogadása, a véradók és a vért elfogadók (vagy csak a vérátömlesztés) el nem ítélése.
Köszönöm a válaszodat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!