Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Jehova tanúi! Ha a...

Kedves Jehova tanúi! Ha a hozzátok legközelebb álló embernek valamilyen okná fogva (műtét/baleset) vért kellene kapnia a műtéthez, mit tennétek? Illetve ha az illető elfogadná, elítélnétek őt ezért?

Figyelt kérdés

Leszögezem, hogy nem akarlak titeket bántani, ezért kérem is, hogy csak tanúk vagy volt tanúk válazoljanak, vagy akiknek vannak tanú ismerősei.

Illetve tegyük fel, hogy van egy nem felnőtt gyereketek, akiért maximálisan ti feleltek és neki lenne szüksége vérátömlesztésre. Ne fessük az ördögöt a falra, de ezen helyzetekben mit tennétek?

Ismétlem, a kérdés n e m p r o v o k a t í v.

2016. szept. 16. 17:47
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/87 A kérdező kommentje:
Arrow: mihez tudnád kötni ezt az idézetet jelen esetben?
2016. szept. 17. 13:26
 52/87 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező,kár elrontani a kedved ilyen beszólások miatt,engedd el a füled mellett a vádjaikat. Anno nagyon rámszállt egy tanú,akinek az volt a rögeszméje,hogy az én itteni névtelen kommentjeimből leszűrte,hogy a katolikus inkvizítorok közé tartozom. Halkan megjegyezném,hogy 21 éves vagyok,szóval elég nehezen gyilkolászhattam évszázadokkal ezelőtt..:)
2016. szept. 17. 13:37
 53/87 anonim ***** válasza:
90%

"Nem lehetne valahogy jobb belátásra bírni őket? Pl ha a többi eyjázakból egy-egy vezető személyiség leülne tárgyalni a véneikkel vagy valami?"

Vajon az iszlám terroristákat jobb belátásra lehetne bírni csupán ennyivel? Leülnénk velük tárgyalni, szépen elmagyarázva nekik, hogy legyenek már picit toleránsabbak és mondjuk ne robbantgassanak már mindefelé a világban. Vajon működne?

Kicsit durva a hasonlat, de simán megállja a helyét. Hidd el, semmi különbség nincsen, csupán annyi, hogy nekik más a vallásuk. Egyébként ugyanolyan meggyőzhetetlen, észérvekre hallgani nem akaró vallási fanatikusok mind. Most komolyan, érvelhetsz te nekik akárhogy, ha egyszer nekik az Őrtorony/Korán mindenekfelett. És mielőtt azt hinnéd, hogy a Biblia tényleg alátámasztja a nézetüket, javaslom én is, hogy nézz bele a Dante által mutatott linkbe. Nagyon szépen meg lettek cáfolva opendoor, vagyis inkább az Őrtorony társulat érvei. Azon mondjuk lehetne vitatkozni, hogy a vértranszfúzió bibliailag megengedett-e vagy sem, mindenesetre Isten hű szolgái is megszegték a törvényt, ha egy emberi élet megmentéséről volt szó.

Egyébként a legjobb megoldás az lenne szerintem, hogy simán megtiltania a kormánynak, hogy az ember maga rendelkezhessen arról, hogy akár ő maga, akár a gyereke életveszélyes helyzetben kaphasson-e vért vagy sem. Vagy akkor legalább a gyermeke felől ne rendelkezhessen. Nem is értem, mi a fenéért nem hoztak még ilyen törvény... Ha valaki ennyire hülye, dobja el a saját életét, de nehogy már a gyerekei élete felett is ő rendelkezhessen egy ilyen helyzetben. Ez szimplán gyermekgyilkosság.

2016. szept. 17. 14:22
 54/87 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező.

Bár ma már nem szerettem volna itt lenni,de hallottam a írásodról.

Őszintén kérek bocsánatot, igazából nem szándékoztam senkit megbántani, csak a sorozatos támadásokat, és ledegradálásokat, már nem tudtam feldolgozni,

Őszintén sajnálom, nem állt szándékomban, sem a Te személyed, sem a többiek személyét bántani, kis lelkemnek sok volt már.

Nem kell sajnálni, hiszen tudtam mi vár rám itt.

Még is úgy döntöttem, hogy teszek egy kísérletet.

Kívánok további szép napokat.

2016. szept. 17. 14:42
 55/87 anonim ***** válasza:
0%

Az 53-as válaszoló, jobb ha nem avatkozik bele mások, életébe.

Mert akkor a kormánynak abba is bele kéne avatkoznia,hogy hogy házasság előtt senki nem élhetne szexuális életet.

S így nem történnek meg nem kívánt terhesség megszakítások, amik valóban kimerítik a gyilkosság fogalmát.

Ja az nem bűn? Nem mi?

Személy szerint konzultáltam egy orvossal, aki azt mondta,hogy a családja egyik tagjának sem adna vért, ha arra kerülne a sor.

Megkérdeztem, hogy lehet ez? És miért?

Hiszen az orvosok e mellett kardoskodnak.

A válasza megdöbbentett. S megerősített abban, hogy helyes döntést hoztam.

Ennél fogva, senkinek sincs joga, az életem felett dönteni, sem a családomat, nem teszem ki semmilyen kockázatnak.

2016. szept. 17. 14:57
 56/87 anonim ***** válasza:
0%

Vérzés megszüntetése és elkerülése vérátömlesztés nélkül

1. Sebészeti eszközök:

a) Elektrokauter

b) Lézersebészet

c) Argon-elektrokoagulátor

d) Sugársebészet gammakés

2. Belső vérzés megtalálására és megszüntetésére alkalmazott módszerek és eszközök:

a) Endoszkópia a belső vérzés helyének megállapítására

b) Rugalmas, szívásra alkalmas koagulátor-elektród (Papp, J. P., JAMA, 1976. november 1. 2076—2079. oldal)

c) Ütőeres embolizáció (JAMA, 1974. november 18. 952—953. oldal)

d) Szabályozott alacsony vérnyomás (a vérzés megszüntetésig)

e) Szövetragasztó anyagok (Dr. S. E. Silvas, MWN, 1977. szeptember 5.)

3. Műtéti és érzéstelenítő eljárások:

a) Hipotenzív érzéstelenítés (a vérnyomás csökkentése)

b) Hipotermia (a testhőmérséklet csökkentése)

c) Műtét alatti vérhígítás

d) Műtét alatti vérfelszívógépek, például „sejtmentők”

e) Gondos vérzéscsillapítás és műtéti eljárás

f) Nagyobb számú sebész közreműködése a műtéti idő lerövidítése végett

4. Megfigyelést biztosító készülékek:

a) Transzkután oxigénmonitor

b) Oximeter

5. Térfogatnövelők:

a) Kristályos oldatok

1. Ringer-laktát oldat (Eichner, E. R., Surgery Annual, 1982. január, 85—99. oldal)

2. Fiziológiás sóoldat

b) Kolloidok:

1. Dextrán

2. Zselatin (Howell, P. J., Anaesthesia, 1987. január, 44—48. oldal)

3. Hetastarch

6. Kémiai vérzéscsillapítók:

a) Avitene

b) Gelfoam

c) Oxycel

d) Surgicel

e) Sok egyéb

7. Gyógykezelés alacsony hemoglobinszint esetén:

a) Oxigén

b) Oxigén-túlnyomásos kamra (Hart, G. B., JAMA, 1974. május 20. 1028—1029. oldal)

c) Vasdextrán (Dudrick, S. J., Archives of Surgery, 1985. június, 721—727. oldal)

d) Folsav

e) Erythropoietin — csontvelő stimuláló vérképzést elősegítő

f) Anabolikus szteroidok, például decadurabolin vagy szintetikus növekedési hormon

g) B12 vitamin intramuszkuláris injekció formájában

h) C-vitamin

i) E-vitamin (különösen újszülötteknél)

8. Külső beavatkozások:

a) Vérzésnél:

1. Közvetlen elszorítás

2. Jeges pakolás

3. A testhelyzet beállítása (például a sérült láb magasba emelése, hogy kisebb legyen a vérzés)

b) Sokkos állapotban:

1. Végtag vérzésénél nyomókötés alkalmazása

2. A beteg rázásmentes szállítása

3. Mindkét láb magasba emelése a normális vérnyomás biztosítása végett

9. Gyógyszerek a vért elutasító betegek számára:

a) DDAVP desmopressin (Kobrinsky, N. L., Lancet, 1984. május 26. 1145—48. oldal)

b) E-aminokapronsav (Schwartz, S. I., Contemporary Surgery, 1977. május, 37—40. oldal)

c) K-vitamin

d) Bioflavonok (Physician’s Desk Reference)

e) Karbazon-króm-szalicilát

f) Tranexamsav (Transfusion Medicine Topic Update, 1989. május)

g) Danazol

10. Más szempontok:

a) Enyhe vérnyomás-csökkentés körülbelül 90-100 Hgmm-re, elállíthatja a vérzést természetes véralvadás formájában a sérült ütőérben

b) Tudományos értelemben immár nem megalapozott az az állítás, hogy egy műtét elvégzéséhez a hemoglobinszintnek minimum 10 g-nak kell lennie

c) Műtött betegek 1,8 g hemoglobinszinttel is életben maradtak (Anaesthesia, 1987. 42. kötet, 44—48. oldal)

d) Az alacsonyabb hemoglobinszint kisebb vérviszkozitást von maga után, ez viszont csökkenti a szív megterhelését és javítja a szövetek perfúzióját és oxigenációját.

2016. szept. 17. 15:07
 57/87 How Arrow ***** válasza:
100%

Kedves kérdező

Ezt az idézetet mindenhez lehet kötni, még a vérátömlesztéshez is.

Ha én adok vért annak akinek szüksége van rá pl élet halál közt.

Én még attol nem halok meg hogy adok vért vagy kapok.

Ha ugy menthetem meg valakinek az életét hogy vért adok neki, szeretetböl teszem embertársam iránt.

Milyen szeretet van énbennem ha nem adok annak vért aki az élete függne rajta és megtagadom?

Jézus elhagyta a mennyeknek országát hogy vérét adja érettünk, nem kellene e követnünk?

Bármiben amiben tudunk segiteni embertársainkon vagy családunkon meg kell tegyük erre tanitott Jézus!

Az az ember lehet Jehova tanuja aki elforditja fülét Jézus tanitásátol?

Tanuk Isten számon fogja mindenkitöl kérni azt amikor megtehette volna az ember és nem tette meg!

2016. szept. 17. 15:08
 58/87 anonim ***** válasza:
0%

A szakorvosok fontolóra veszik a vér használatát helyettesítő módszereket

KÖRÜLBELÜL 200, az Egyesült Államok környékéről érkezett szakorvos találkozott Clevelandben (Ohio) 1995. október 7-én, hogy megvitassa az orvostudomány területén növekvő érdeklődés övezte témát: a vér nélküli gyógykezelést és sebészetet.

Számos, erőpróbát jelentő körülményt vizsgáltak meg. Például, mi van akkor, ha egy beteg akut vérszegénységben szenved? Hogyan tudnak egy olyan csecsemőt vér nélkül kezelni, aki túlságosan korán született? Lehet-e sikeres szívműtéteket végrehajtani transzfúzió nélkül? Érdekes módon, a vér nélküli sebészetet — ami gyakran olyan eljárásokat alkalmaz, amelyek segítenek a testnek, hogy helyreállítsa a saját vérkészletét — már az összes ilyen helyzetben eredményesen alkalmazták.

Miért van szükség a vértranszfúziót helyettesítő módszerekre? „Rájöttünk, hogy a vértranszfúzió gyakran visz át betegségeket, főleg hepatitist” — mondta Sharon Vernon, a Clevelandben lévő St. Vincent Charity Hospital Vér nélküli Gyógykezelési és Sebészeti Központjának igazgatója. Hozzátette: „Még ha a vér nem is visz át fertőzést, elnyomhatja a beteg immunválaszát.” Habár az AIDS továbbadását mérsékelték a szűrés által, mégis sok betegség van, amely észrevétlenül átcsúszik ezeken a vizsgálatokon. És a nagyobb felkészülés szükségessége ellenére a vér nélküli sebészet gazdaságosabbnak bizonyult a kórházak számára, mivel felszámolta a jogi problémákat, amelyek abból következtek, hogy a beteg fertőzött vért kapott.

Nincs olyan ember, aki, a tényeket objektíven megvizsgálva, letagadhatná, hogy a vérátömlesztés nagy kockázattal jár. Dr. Charles Huggins, a hatalmas Massachusetts-i Általános Kórház vérátömlesztési szolgálatának igazgatója ezt nagyon világosan megfogalmazta: „A vér a legveszélyesebb anyag, melyet a gyógyászat használ” (The Boston Globe Magazine, 1990. február 4.).

2016. szept. 17. 15:09
 59/87 anonim ***** válasza:
0%

Ezeket el lehet és kell is olvasni,, több a siker, mint aminek mások mutatják.

agyműtét: w96 3/15 31; g90 5/8 21–24

akut limfocitás (limfoblasztos) leukémia (csecsemőknél): w01 4/15 14–16

akut promyelocytás leukémia: g01 4/22 30; g00 8/22 20–21

alacsony vérsejtszám: w89 3/1 17

belső vérzés: g98 8/22 10; g95 12/22 25–27; g92 10/22 12–15

bombatámadás áldozata: g92 1/8 11–13

daganat volt a lépén: g91 3/8 13

daganat volt a szeme alatt: g91 3/8 13

életveszélyesen alacsony hemoglobin- és hematokritszint: g98 8/22 10; g95 2/22 20–22; g95 12/22 25–27; g92 10/8 20–21; g92 10/22 12–15; hb 15

fekélyes vastagbélgyulladás: g94 5/22 11–12

3 éves tüdőbeteg kislány: g91 10/8 14–16

9 éves fiúnak megrepedt a lépe: yb14 160

kismama belső vérzése: yb14 159–160

koraszülöttek: g90 3/8 30

láb amputálása: g97 4/22 21–23; g96 6/22 26–27; g94 1/22 21–23

lupusz: g95 2/22 20–22

májátültetés: g00 1/8 3

megszül egy nő, akinek alacsony volt a vérsejtszáma: g90 12/8 24

méhen kívüli terhesség: yb93 139–140

4 éves fiút elüti egy autó: w89 10/1 30

szívátültetés 3 évesen: g94 5/22 7

szívműtét csecsemőn: g 11/6 14–15

szívműtét fiún: g00 6/22 30

szívműtét 7 évesen: g00 3/22 23

szívműtét 4 évesen: g95 1/22 31

vérző fekély: w01 2/1 31

2016. szept. 17. 15:15
 60/87 A kérdező kommentje:

Opendoor, én sem támadtalak téged, maximum annak vetted.

Amúgy sem a vérpótó készítményekeől szól itt a vita, hanem arról, hogy mit tennétek ilyen helyzetben.

A Danténak szánt egyik válaszodban ezt már megemlîtetted, bár sérelmezem, hogy nekem bezzeg nem mondtad el mert szerinted nem szabad megengedni magunknak a feltételes módot. De mindegy is.

Köszöntem minden válaszodat, ennyi elég lesz.

2016. szept. 17. 15:17
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!