Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ateista vagyok, de nem szeretn...

Ateista vagyok, de nem szeretnék ilyen felfogásban élni. Hogyan szerezhetném vissza a hitemet?

Figyelt kérdés

Kiskoromban hittem Istenben, de utólag visszagondolva eléggé gyermeteg módon.

Sokat foglalkoztam és foglalkozom természettudományokkal és a szakirodalmakból olyan szilárd lábakon álló magyarázatot fedeztem fel a világ működésére, hogy egyszerűen nem fér a fejembe, hogyan létezhetne egy mindenható Isten.

Viszont úgy érzem, hogy így üres az életem. Az ember nem egy gép és a lelkének szüksége van a misztikumra, az irracionalizmusra, a bizalomra, hogy egészséges maradjon a pszichéje.

Nagyon szeretnék keresztény lenni, hinni Istenben, megélni a közösséget és a spirituális élményeket más hívőkkel, de képtelen vagyok hívővé válni, mert nem tudom komolyan venni és hihetően elképzelni magamnak az Isten, sőt semmilyen természetfeletti dolog fogalmát.

Mi tévő legyek? Nem érzem magam jól így.

2016. szept. 7. 21:09
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
Olvastam George Orwell 1984 című könyvét. Lehetséges, hogyha sokszor ismételgetem magamnak, hogy "Van Isten" akkor előbb-utóbb el is fogom hinni?
2016. szept. 7. 21:11
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

Keress egy templomot a környékeden. Keresd meg a honlapját. Nézd meg, mikor van mise/istentisztelet. Menj el egyszer. És/Vagy nézd meg, milyen egyéb programjaik vannak, amikre új embereket is várnak, aztán menj el egy kirándulásra, koncertre, amire kedved van.

Milyen felekezethez tartozol eredetileg?

2016. szept. 7. 21:24
 3/22 A kérdező kommentje:
Katolikushoz. Mentem már be párszor misére az elmúlt hónapokban, de egyszerűen attól még, hogy látom, hogy a pap meg a hívők áhítattal hajbókolnak nekem még nem következik az, hogy létezik Isten.
2016. szept. 7. 21:37
 4/22 anonim ***** válasza:
83%

Hát igen, ha az ember csak kicsi korában van kapcsolatban a hittel, akkor gyermeteg marad a hite, de nem vagy ezzel egyedül. Most, szeptemberben valószínűleg felétek is indul majd katekumenátus, vagyis olyan csoport, amit direkt az ilyen embereknek szerveznek, akik szeretnék az alapoktól kezdeni, mert bár már felnőttek, valahol út közben elveszítették a kapcsolatot Istennel, a vallásukkal, és szeretnének újra, de már felnőtt fejjel átbeszélgetni alapdolgokat. Szerintem érdemes lenne kiderítened, hogy mikor indul, és elmenni legalább az első néhány alkalomra. Hetente egyszer szoktak lenni általában, valamelyik hétköznap este. Aztán majd meglátod, hogyan tovább. Ha megismerkedsz az ottani emberekkel, biztos találsz majd köztük természettudósokat is előbb-utóbb. Érdekes lehet látnod, hogy ők hogyan látják az életet. Addig is itt van Freund Tamás, agykutató, az MTA rendes tagja egy gondolata: "A hit és a tudomány már csak azért sem kerülhetnek egymással ellentmondásba, mert nem riválisai, hanem kiegészítői egymásnak, nem átfedő territóriumokkal. Olyan kérdések esetében fordul az ember a hithez, amely kérdéseket a természettudomány fel sem tehet magának."

[link]

2016. szept. 7. 22:00
 5/22 anonim ***** válasza:
33%

"Az ember semmit sem vehet, hanem ha a mennyből adatott néki." (Jn 3,27)

Ez a kiindulási alap. Azaz semmiféle mantrázással nem lehet olyan hitet támasztani magunkban, amire a Biblia ígéretei vonatkoznának. A kulcs a Példabeszédek 4,20-23, a 8,32-35 a János 14,21, méghozzá ebben a sorrendben. Magyarul, addig kell Isten Beszédét - ami nem más, mint a Biblia - nyitott szívvel olvasni, hallgatni, amíg az ember meg nem érti, amíg az le nem hatol az ember értelméből a szívébe, és Jézus ki nem jelenti magát. Ha ez megtörténik, akkor a hit alapja élő kapcsolat az Úrral, nem pedig leporolt írások tartalmának a megértése, és abszolútizálása. Mindenkinek szükséges újjászületnie (Jn 3,3-8), ami Krisztus kijelentésének elfogadása által lehetséges.

2016. szept. 7. 22:34
 6/22 How Arrow ***** válasza:

Eggyetértek!

2016. szept. 8. 00:02
 7/22 Inkviziciós detektív ***** válasza:
18%

A hit hallásból származik a hallás pedig Krisztusról szóló beszédekből. A hitetlenség mögött pedig szerintem két dolog állhat. Vagy tudatlanság, vagy Isten beszédének a megvetése. A tudományos életben sok olyan eszes, zseni ember van, akik megvetik, elutasitják Istent, vagy a létezésének a gondolatát. "Rosszul" gondolkodó társaság pedig félre tud vezetni nagyon sok embert, főleg úgy, hogy a tudományos elit et nagy tisztességre emelik napjainkban. A világ működését, vagy pl. az emberi szervezet működését, bár nagyon izgalmas, de nem nagy kunszt megfigyelni. Mindkettőt lehet úgy magyarázni, hogy vagy Isten létezését tagadják, vagy a bibliai hitet erősítsék. Bár szerintem az ateista világmagyarázat nyakatekertebb, és ugyanúgy nagy hitet követel, mint a teista.

Szerencsére azért Istennek ma sem rövid a keze, ma is történnek természetfeletti csodák. Isten, ahogy Jézus földi szolgálata során, úgy ma is cselekszik csodákat. Emberek gyógyulnak meg, vagy szabadulnak meg függőségekből:

[link]

2016. szept. 8. 06:29
 8/22 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg az Isten nem halott című filmet.
2016. szept. 8. 06:47
 9/22 anonim ***** válasza:
57%

Nyugalom, nem vagy ateista. Sziklaszilárd véletlen-hívő vagy. Mert hát ez az alapja annak, hogy ez a világ ilyen tökéletes módon létezik, ennyire komplex és összetett.

Aztán ha van kedved, akkor egyszer ülj le egy nyugalmas helyre, mondjuk egy erdő közepén lévő kisház elé a hintaszékbe és gondolkodj el ezen. Hogy melyikek nagyobb a valószínűsége: a véletlennek vagy Istennek? Egyszerű töprengésben meg lehet találni a választ, még hit sem kell ehhez.

Viszont ha meg akarod ismerni az élő Istent, akkor ehhez hozzá kell fordulni mindenképpen, mert rólam is írhat bárki bármit, engem csak úgy tudsz megismerni, ha én megismertetem magam veled. :)

2016. szept. 8. 07:46
 10/22 KZitus ***** válasza:
0%

Szia

Azért van benned az Istenhez való közeledés vágya, mert a Biblia szerint így lettünk megteremtve. Nem tudjuk sikeresen hosszú távon irányítani az életünket Isten tanácsai nélkül. Ahogyan Krisztus is mondta, nem csak kenyérrel él az ember, hanem Isten minden igéjével, és azt is mondta, az élet több mint eledel, és ruházat.

Persze az Isten utáni vágy mindenkiben másként jelentkezik.

De ha szeretnél közelebb kerülni Istenhez, ezt két féle módon teheted meg:

1. Figyeld meg a teremtésművét, rengeteg mindent megtudhatsz az Alkotójáról, ezt tette Dávid is, és le is írta a véleményét, érzéseit ezzel kapcsolatosan a Zsoltárok könyvében.

2. A Biblia az Isten szava, és mindent leíratott ami számunkra szükséges ahhoz, hogy közel kerüljünk Teremtőnkhöz, bár nem volt kötelező, de Ő az irántunk érzett szeretetéből indíttatva leíratta emberekkel, miért került az emberiség ilyen nehéz helyzetbe, és hogyan fogja Krisztus által kivezetni ebből a "pokolból", és hogyan válik a föld az eredetileg tervezett paradicsommá.

Kívánom, hogy sikerüljön visszatérned a Teremtődhöz:-)

példa:

//www.jw.org/hu/kiadvanyok/filmek/az-elet-eredete/monica-richardson-orvos/

2016. szept. 8. 10:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!