Miért zavarja az embereket hogy én az ősmagyar vallást próbálom követni?
Én is hasonló jellegű vallást követek, nem hirdetem ismerősi körben sem, csak ha valaki rákérdez akkor elmondom az igazat. Nem találkoztam eddig olyannal, akit zavart volna, pedig itt is mindenki katolikus.
A sámán-táltos vitához az alábbi szöveget találtam:
A szibériai sámán az a személy, aki - jelképesen - közvetít az emberek világa és a szellemek vagy lelkek elképzelt világa között. Legfontosabb jellemzõje, hogy elõ tudja idézni az extázist, melynek során megváltozott tudatállapotba került. A sámán extázisa elõidézésére narkotikumokat, kenderfüstöt vagy gombákat használ, "sámánkodásait" szaggatott szarvasbõrruhában végzi, fején sámánkoronát visel és sajátos hangszerén dobol. Sámánjai voltak a lappoknak, az obi-ugoroknak, a madzsu-tunguz népeknek, a paleo-szibériai keteknek, korjákoknak, csukcsoknak, jukagíroknak, de sem az iráni népeknél, sem a belsõ-ázsiai hunoknál, ujguroknál és türk népeknél ilyenek létezésérõl nincs tudomásunk.
Ezzel szemben õseinknek a természettudományokban járatos, tudós, gyógyító papjaik - táltosaik - voltak. A gyógyítást végzõ tudós és a varázslatot ûzni akaró sámán között óriási a különbség. A táltoshoz hozzátartozik a tudás, a másikról való gondoskodás (tehát a gyógyítás), a természetfölötti erõk (gyógyfüvek, sugárzások stb.) felismerése és használata. Talán úgy is mondhatnánk, hogy a táltosok azok a nagy tudású emberek, akik a magyarság "kusza és véletlenszerû" szellemvilágát a Magyarok Istene alá rendezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!