Az Atya"egyedüli igaz Isten-e a János 17:3. szerint?
A filipi szerint Isten felmagasztalta mindenem fölé a Földön de nem magasztalta fel önmaga fölé,ez amugy is lehetetlen.
Igy az egyedüli igaz Isten az Atya Jehova.
# 44
"Istenen kívül nem bocsájthat meg senki sem bűnöket"
Ez biztonyos értelemben igaz, viszont:
"És mikor ezt mondta, rájuk lehelle, és monda nékik: Vegyetek Szent Lelket: Akiknek bűneit megbocsátjátok, megbocsáttatnak azoknak; akikéit megtartjátok, megtartatnak." (Jn 20,22-23)
Persze nyilván nem arról van szó, hogy ember bocsátja meg a bűnt Isten nélkül, hanem inkább arról, hogy az Isten emberek által bocsát meg bűnöket. Eredendően ugyanis minden bűnbocsánat csak az Istentől jöhet, de embereket is felhasználhat erre. Persze ez az ígéret csak engedelmes, tiszta és szent embereknek adatott meg, akik napi közösségben vannak az Úrral.
Az ápostolok tehát azért bocsáthattak meg bűnöket, mert Krisztus általuk működött. A hűséges keresztényeknek viszont Jézus mást is mondott, mégpedig hogy trónkon ülve ítélkezhetnek is majd:
„Ti vagytok azok, akik megmaradtatok velem kísértéseimben, és én rátok hagyom a királyságot, ahogyan az én Atyám rámhagyta azt; hogy egyetek és igyatok az én asztalomnál az én országomban, és királyi székekbe ülve ítéljétek Izráel tizenkét törzsét.” (Lukács 22,28-30)
"És láttam trónokat: helyet foglaltak rajtuk, és ítélő hatalmat kaptak azoknak a lelkei, akiknek fejüket vették a Jézusról való bizonyságtételért és az Isten igéjéért; akik nem imádták a fenevadat, sem az ő képmását, és nem vették fel az ő bélyegét a homlokukra és kezükre: ezek életre keltek, és uralkodtak a Krisztussal ezer esztendeig. A többi halott nem kelt életre, míg el nem telt az ezer esztendő. Ez az első feltámadás. Boldog és szent az, akinek része van az első feltámadásban: ezeken nincs hatalma a második halálnak, hanem az Isten és a Krisztus papjai lesznek, és vele fognak uralkodni ezer esztendeig." (Jel 20,4-6)
Nyilván az uralkodásnál és ítélkezésnél is ugyanez a helyzet. Eredendően minden uralom és minden ítélkezés az Istené. Senki más nem ítélkezhet, csak az Isten. De az Isten úgy dönt, hogy emberek által is ítélkezni fog, illetve emberek által is uralkodik. Persze ha ezek az elhunyt hűséges keresztények nem úgy uralkodnának és ítélkeznének, ahogyan azt Krisztus jóváhagyta, akkor nem sokáig lehetnének Krisztus mellett.
# 43 Kérdező
"A filipi szerint Isten felmagasztalta mindenem fölé a Földön de nem magasztalta fel önmaga fölé, ez amugy is lehetetlen."
Nem erre gondoltam, hanem hogy amikor eljött közénk, akkor nem ragaszkodott az Istennel való egyenlőséghez, hanem megüresítette magát, és emberként volt itt köztünk. Ennélfogva érhető, hogy az Atyához imádkozik. Ő akkor nem Isten volt, hanem ember.
"Igy az egyedüli igaz Isten az Atya Jehova."
Igen, sőt, ugyanígy kimondja az Írás, hogy az egyedüli szabadító, az egyedüli úr, az egyedül szikla, az egyedüli halhatatlan, az egyedüli jóság, egyedüli fölség stb. is az Atya. Az Újszövetségben mégis azt látjuk, hogy rendre megkapja ezen címeket a Fiú is. Vajon hogy lehet ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!