Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy választja ki Isten kinek...

Hogy választja ki Isten kinek ad kegyelmet? Hogy dönti el ki megy a mennybe és ki a pokolba?

Figyelt kérdés

Jobbaknak ad kegyelmet, rosszabbaknak nem?

Nem a rosszaknak lenne szükségük inkább kegyelemre?

Vagy mindenkivel kegyelmes?

A kegyelmet olyan ember kapja aki nem érdemli meg, vagy rosszul gondolom?

Egyáltalán mi a kegyelem definíciója?

2010. ápr. 21. 09:59
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

"Egyáltalán mi a kegyelem definíciója?"

Mi a kegyelem?

A kegyelem (görögül kharisz, latinul gratia) teológiai tartalma: „Isten személyes, az emberhez lehajló jóindulata, amellyel egyáltalán nem tartozik az embernek. A kegyelem jelenti e jóindulat hatását is, vagyis azt, hogy Isten saját magát adja az embernek."3

Nehezen érthető a kegyelem szó, mert a gyakori használat révén a vallásos szókészlet meglehetősen elkoptatott, inflálódott szavai közé tartozik. Másképp értelmezik a köznyelvben (például valakit kegyelemben részesítenek – habár itt megmaradt valami az eredeti értelméből is, hisz a rabnak hátralevő büntetését nem a saját „érdemére" való tekintettel engedik el, hanem a kegyúr, az uralkodó, az államfő „jóindulatából", aki egyszerűen közkegyelmet gyakorol) és másképp a teológiai szaknyelvben.1

2010. ápr. 21. 17:58
 22/30 A kérdező kommentje:

Hiszek Istenben egyébként. A kérdést azért tettem fel mert kíváncsi vagyok mások véleményére is. Én úgy gondolkodom a kegyelemről, bűnről, meg úgy általában az Istennel való kapcsolatról, mint egy apa fiú kapcsolatról, pláne mióta apa vagyok. Nem tartom annyira bonyolultnak, mint páran előttem, de megfogalmazni még sem tudnám.

Nagyon fájna ha a fiam ellenem fordulna, de hogyan ítélhetném a fiamat örök kárhozatra? És Isten jobb apa mint én tudtommal.

2010. ápr. 21. 20:58
 23/30 anonim ***** válasza:

Akkor olvasd el - ha még nem tetted a tékozló fiú történetét

[link]

2010. ápr. 21. 21:43
 24/30 anonim ***** válasza:
8%
A kegyelem: [link]
2010. ápr. 21. 21:57
 25/30 anonim ***** válasza:
31%

"Isten személyes, az emberhez lehajló jóindulata, amellyel egyáltalán nem tartozik az embernek."

Cö-cö-cö... Neeem, peeersze, hogy neeem. Hát az ember se tartozik személyes, lehajló jóindulattal saját kreatúrájának, a kutyának, pl. . Vagy akár a gyerekének. Cseppet sem. Micsoda ostoba gondolat, tényleg...

Tök hülye volt ez az Antoine de Saint-Exupery is... Méghogy "felelős vagy azért, amit megszelidítettél" (avagy megteremtettél) dumával, hiszen nem tette hozzá, hogy "kivéve, ha Isten vagy".

Ááááá... Komolyan, néha már fáj, hogy eltorzítja egyesek értékítéletét és emberségét a hit. És akkor még azt merik állítani, hogy Isten minden jó, meg erkölcs, meg szeretet forrása... Tsz. Ja, mint Hitler. Meg Sztálin. Meg a többi.

Hát köszönöm szépen, én inkább maradok az emberségnél, és azért a felelősségtudatomat is inkább megtartanám.

2010. ápr. 21. 23:30
 26/30 anonim ***** válasza:

Azon kívül, hogy nincs sem menny és pokol, a klasszikus értelemben?

Ha külföldre, vagy 'csak' a hazánkba mész, oda ahol eddig soha nem voltál, viszel magaddal térképet, hogy el ne tévedj.

A Biblia tartalmazza azokat a kitételeket, ami alapján eligazodhatsz az útvesztőben és célhoz érhetsz.

A kegyelem definíciója:

Szeresd Isten, Jézust, fogadd el az Ő váltságáldozatát, ne gyakorold a bűnt (vétkezhetsz, de ezt lásd be, és hagyj fel vele), szeresd embertársaidat és akkor (talán!) megmentésbe részesülsz.

2010. ápr. 22. 03:08
 27/30 anonim ***** válasza:
47%
Nekem nagyon tetszik a kerdesed,az en velemenyem ez:Te lattad mar hogy isten kinek ad kegyelmet?mert meg mi sem..ezt ugy nez ki hogy mi emberek talalltuk ki,hogy valami utmutatonk legyen az etika fele,hogy jon ide ez?a bibliaban leirtak jok,csak nincs terkep hozzajuk,csupa dogma,giccses szavak moge bujtatott mese a szamomra,ami nem mindenki szamara realis,megertheto,marpedig a hasznos csakis az es semmi mas ami minden embernek egyarant es egyertelmuen megertheto es hasznos az a jo,ami elore vihet az eletben...hol volt isten amikor milliok haltak meg koncentracios taborban,amikor gyerekek eheznek es a tobbi...pedig milliok konyorogtek imajukkal kegyelemert,csak te vagy es a te etikad,mit teszel meg masokkal,vagy ellenuk,amig a letezese nem tisztazodott,addig kar tovabbi kerdeseket feltenni,hisz az alap piller sem stabil,hogyan lehetne akkor barmit is erre epiteni...
2010. ápr. 23. 19:46
 28/30 anonim ***** válasza:
Az "Élet Könyvébe" ha bekerül a neved akkor reménykedhetsz, hogy a mennybe jutsz. (Egyébként én a pokolba szeretnék kerülni: mert meleg van, jó a társaság és valószínű, hogy néhány "igaz hívővel" - aki annak hirdeti magát - is találkoznék nagy csodálkozásomra.) De félre a tréfával, a lelkem kerülhet ide vagy oda. Mivel a testem elporlad és a lélek amelyet Isten adott "kölcsön" visszakerül hozzá. Leegyszerűsítve úgy képzelem, ha a lelkem megtisztul, akkor az Isten tovább tudja "hasznosítani" és ez a mennyország (hogy mire azt még ki kellene találni, vagy megkérdezni azt az embert aki már egyszer volt odaát és visszajöt, hátha tudja), ha nem tisztult meg akkor kerül a "tisztitótűzbe" és csak utána lehet újre feldolgozni és ez a pokol.
2010. ápr. 23. 20:31
 29/30 anonim ***** válasza:

Akarod tudni a választ, testvér?

Sokféle van, de én most csak az egyikre térnék ki.

Isten az adott időben mindenkit életre hív, és megadja nekik a lehetőséget, hogy tanuljanak (a saját, és mások hibáiból), mert Isten igazságos, és e szerint ítél.

Nyugi, ne ijedj meg, nem a mostani életünk szerint ítéltetünk meg, de valami nagy gáz lesz, mert sokan elbuknak majd.

2010. ápr. 23. 23:19
 30/30 világvége1 ***** válasza:
Nincs kegyelem. A gonoszok a pokolba mennek.
2020. jún. 5. 16:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!