Miért hisznek keresztények (keresztyének) a pokol örökké tartó tüzében?
Az eredeti ógörög Biblia,amikor a pokol tüzéről ír,azt "befejezett jövőidőben"fogalmazza meg."És az ő kínlódásuk füstje felmegy örökkön örökké" (Jelenések 14:10-11).Felmegy-mert megérkezik-,s nem felszáll az örökkévalóságig.
A poklot,Jézus,Lázár,a naini ifjú,és Jairus lánya is megjárta.(Ha utóbbiakat Jézus a Menyországból hozta vissza a földi pokolba,az nem illik össze szeretetjellemével.)Egyik feltámadotton sem észleltek kortársai, a tűz perzselési nyomait,és egyikőjük sem számolt be pokolbeli,vagy menyországbeli élményeiről.A pokolból János apostol szerint is van visszatérés. "a Halál és Pokol is kiadták a náluk levő halottakat" (Jel.20:13).
Az eredeti nyelv ismeretének hiányán kívül, milyen érvekkel látják igazolni az örökké égő pokol hipotézisét?
"Kérlek fejezd be a mondatot,milyen parancsolatok megtartásától függ az üdvösségünk!("Hanem azon, hogy teljesíted-e azokat a parancsokat az idő azon intervallumában, amikor nem oskoskodunk ilyen kérdésekről.")"
A szeretetparancsot elsősorban. És ha van is más parancs, annak is ebben kell gyökereznie. Pl. tízparancsolat is a szeretetparancson alapul. Kegyelem révén egyre inkább az életünk részévé válik, és nem a tiltás vagy a félelem okán tartjuk meg azokat.
"Az én ismeretem szerint ingyen,kegyelemből,hit által van üdvösségünk,hogy ne kérkedhessünk cselekedeteinkkel."
Isten megteremtett és megváltott nélküled, viszont a pályádat vele együtt kell lefutnod. A cselekedeteket valóban ne saját magad, hanem Isten nagyobb dicsőségére tegyed (1Kor 10:31). Minden pillanatodat az ő tudatába helyezd. A belső világodba én nem látok bele, senki se lát bele, csak te, és a Teremtőd.
Szerintem,a Biblia tanítása alapján,üdvösségünknek semmi köze bármely törvényhez való viszonyunkhoz.Azt hit által,kegyelemből,s nem érdemeinkkért nyerjük.
Aki hite által,krisztus áldozatában bízva üdvösséget nyert-neve beíratott az "élet könyvébe"-ennek természetes,és egyenes következményeként követi Isten akaratát.
Így a szeretet törvénye követése nem feltétele,hanem következménye az üdvösség állapotának.(Élek pedig többé nem én,hanem él bennem,a Krisztus.)
"Aki hite által,krisztus áldozatában bízva üdvösséget nyert-neve beíratott az "élet könyvébe"-ennek természetes,és egyenes következményeként követi Isten akaratát."
"Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus. Azt pedig, hogy ki mit épít erre az alapra: aranyat, ezüstöt, drágakövet, fát, szénát, szalmát; az a nap fogja világossá tenni, mivel tűzben jelenik meg, és akkor mindenkinek a munkája nyilvánvalóvá lesz; és hogy kinek mit ér a munkája, azt a tűz fogja kipróbálni. Ha valakinek a munkája, amelyet ráépített, megmarad, jutalmat fog kapni; de ha valakinek a munkája megég, kárt vall. Ő maga megmenekül ugyan, de úgy, mint aki tűzön ment át."
(1Kor 3,11-15)
Az érdem nem okoz üdvösséget, de a dicsőség fényének méretét befolyásolja.
"...amikor Jézus pokolraszállván harmadnapon feltámadt,miért nem számolt be pokolbeli élményeiről?"
Beszámolt. Ez a tanítás szerves része az apostoli hagyománynak. A pokolraszállást látjuk a feltámadás ikonján:
Szövegszerűen pedig az 5. században írták le részletesen:
A Bibliába viszont valóban nem került bele, lásd Jn 20,30 és Jn 21,25.
23. válaszoló!
Ami jót tehetünk,az csupán a bennünk élő Krisztus érdeme.Ha valami ragyogást szerez nekünk,az más fénye:Isten Fia fénye.
Miért érdemes hát Isten Szeretet Törvényét követni?
Mert az,a boldogság egyedüli módszertana,s mindenki boldogságra vágyik.
24. hozzászóló!
Nem gondolom,hogy a Mindenható hagyta volna kihagyni a teljes Bibliából,ha az a linken jelzett, valóban hiteles,és helytálló írás volna.
7-es vagyok.
Nem értem minek kellet lepontozni teljesen...
"Ami jót tehetünk,az csupán a bennünk élő Krisztus érdeme."
Igen, de a testünket nem ő, hanem mi indítjuk be. Ha nem engedelmeskedünk ennek a parancsnak, akkor ő nem fog minket kényszeríteni.
"Ha valami ragyogást szerez nekünk,az más fénye:Isten Fia fénye."
Hol különítettem ezt el?
"Miért érdemes hát Isten Szeretet Törvényét követni?
Mert az,a boldogság egyedüli módszertana,s mindenki boldogságra vágyik."
Ezek a kijelentéseid arra utalnak, hogy te engem egy szókratészi dialógusba akarsz helyezni, holott nem a kegyelem volt a téma.
28. válaszoló!
Felvetéseidre válaszoltam.
7. válaszoló!
A többiek érveit nem ismerem.Én félig hasznosnak tartom a válaszod,mert bár a keresztények ihletettnek hiszik az Ószövetséget,mégsem biztatják a világot genocídiumra,mint hajdan a zsidó vezetők tették.(Edomiták,emmoreusok,ammoniták kiirtása.)
Az ellentmondás indított a kérdés megfogalmazására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!