Mi értelme van annak a sok "jehovázásnak/istázásnak"?
Az -ista képző azt jelenti, hogy valaminek a követője. Például a marxista a marxi eszmék követője, az ateista istentagadó eszmék követője, a baptista, pünkösdista, adventista mind egy-egy különösen is kihangsúlyozott eszme követője. A keresztény embert éppenséggel lehetne krisztianistának vagyis Krisztus követőjének is nevezni.
A jehovista pusztán csak olyan embert jelent, aki Jehovát, Jehova tanítását vagy Jehova névnek a kihangsúlyozó eszméjét követi.
Kérdező,én nem haragszom. :) Csupán arra kívántam célozni,amíg te nem vagy udvarias másokkal,ne várj tiszteletet.
És direkt fogalmaztam így.A tiszteletet ki kell érdemelni. Én nem várok tiszteletet,csak udvariasságot. És nem vagyok haragvó típus. :)
Nem, nincs igazad. Mivel nekem meggyőződésem, hogy a JHVH Elohim név mögött a Feltámadott Jézus Krisztus ugyanolyan mértékben ott van, mint a Mennyei Atya, illetve a Szent Szellem, én nem hiszek abban, hogy a jehovisták valóban JHVH-t képviselik, következésképpen nem az Ő tanúi, ahhoz hasonlóan, ahogyan a mormonok sem szentjei Jézus Krisztusnak, sem ma, sem a múltban. Mivel azonban a Jehova nevet sulykolják, ami minden más irányzattól megkülönbözteti őket, ebből a tulajdonságukból képezték a jehovista nevet, mint legfőbb jellemzőjüket. Ha Jehova tanúiként emlegetném őket, akkor olyat állítanék róluk, aminek az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve.
Mellesleg más irányzatokat is neveztek el ehhez hasonlóan, például a baptistákat, szombatistákat, adventistákat, metodistákat, pünkösdistákat, stb. Minden felekezetet egy olyan szóval neveztek el, ami jellemzi őket, és nem mindig a saját maguk választása volt, hogy hogyan emlegetik őket. Ha a reformástusokat, evangélikusokat, episzkopálisokat, anglikánokat, karizmatikusokat vesszük, bár az ő nevük nem 'istára' végződik, de tartalmilag hasonlót jelent. Azaz nem várhatják el a jehovisták, hogy velük megkülönböztetett módon bánjanak a többi irányzathoz képest.
Kedves Cirmoscica,haj!
A vérevés tilalma nem mózesi törvény, hanem még Noénak adta Isten, azaz nemcsak a zsidóknak szánta. Ráadásul az Újszövetség is háromszor megerősíti. Ez nem vonatkozik sem a disznóhúsra, sem a szombatra, stb. Persze a vérevés tilalmát kiterjeszteni a vérátömlesztésre meglehetősen necces, de nem ez a jehovisták legfőbb tévedése.
Egyébként a Biblia szerint nincs senki másban üdvösség, kizárólag a Názáreti Jézus Krisztusban (ApCsel 4,12), ez pedig minden egyéb irányzatot kirekeszt. Azt mondja a Biblia, hogy egyetlen közbenjáró van Isten és ember között, az ember Krisztus Jézus (1Tim 2,5). Tudom, ezt nem könnyű megemészteni, ha az ember sokat foglalkozott világi humanizmussal, de a Biblia félreérthetetlen ezen a területen, ha előítéletek nélkül olvassák. Melyik másik hitrendszer foglalkozik a bűn kérdésével úgy, mint a Biblia? Melyik másik hitrendszer állítja azt, hogy az emberiség egyetemes problémája a bűn, és melyik másik hitrendszer kínál erre egyetemes megoldást? Elárulom: egyik sem. A keresztény hit egyedülálló. Ha volna más út is a hegyre, akkor miért is kellene minden embernek hirdetni az Evangéliumot, és miért szólítana fel a Biblia minden embert arra, hogy megtérjen? Hiszen akkor csak egy volna a keresztény hit a sok közül. A felvetésed jogos, hogy ez hogyan egyeztethető össze a szeretet Istenével, de ez most messzire vezetne, messzebbre, mint amennyi időm van. Legyen elég most annyi, hogy Isten senkit sem fog elveszejteni, aki nem tér meg, az már most elveszett, akiért Isten semmit sem tud tenni, és ha Jézus Krisztus nem adta volna az életét az összes emberért, akkor egyetlen ember sem lenne, aki megmenekülhetne. A megváltás azonban minden egyes emberre vonatkozik, aki él vele. Ha ennél többre vagy kíváncsi, akkor írj ki konkrét kérdést erre vonatkozóan.
@ Cirmoscica!
"Isten - aki szerető" miért iratta le volna a Koránban azt a sok egyetemes érvényű parancsot a hitetlenek elleni dzsihádra?
Kérlek mutasd meg, hol található ilyen a Bibliában?
Van egy kolléganőm, X. Erzsébet. Megkért minket, hogy ne Erzsizzük, meg ne Erzsikézzük, szólítsuk Bettinek vagy Erzsébetnek. Jó, mindenki Bettinek szólítja.
De valószínűleg bennünk van a hiba, hogy figyelembe vesszük az embertársaink ilyen kívánságait. :P
Inkviziciós detektív:
Midiániták kiirtása Móz.IV 31:2-17
Szihon kiirtása Móz.V. 2:33-34
Og Móz.V.3:6
Jerikó- Józsué6:21
Egyéb népek kiirtása- Józsué 10-11 fejezetek
De bőven van példa a Bírák könyvébek,Királyok könyvében...stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!