Miért bűn a szexualitás a katolikusok szerint?
Az Atyával beszélgettem hétvégén és nagyon rosszallóan nézett rám, mikor elmondta neki, szoktam szeretkezni a barátommal. 4 éve járunk, tervezgetjük a házasságot.
Meglepett a kijelentésével és komolyan elgondolkodtam rajta, elmenjenek-e többet hittanra. Sajnálnám, mert jó társaság jött össze, de én cseppet sem érzem azt, hogy bűnben élnék csak azért, mert szoktam szeretkezni.
26 nő
"...békesség Istentől ..." (Fil. 1:2)
Azt írod:
"Az Atyával beszélgettem hétvégén és nagyon rosszallóan nézett rám, mikor elmondta neki, szoktam szeretkezni a barátommal. 4 éve járunk, tervezgetjük a házasságot."
"Bocs, de nem is fogok ilyen helyre járni, ahol azt tanítják, hogy bűnös vagyok, pusztán attól mert szeretkezek valakivel."
"Igen, tehát együgyű vagyok az egyház szemében."
-
Kedves 26 éves nő -
Igen nagy ellentmondásokba keveredtél önmagaddal.
Egy atyával beszélgettél, ami megrótt szavaidért. Végső soron gyóntál. Mindenki azt a cselekedetét gyónja meg, amit bűnnek tart. Nem tartja bűnnek ha rásüt a nap, ezért nem gyónja meg. Amikor meggyóntad, föl voltál háborodva, hogy rosszalja, amit elmondtál.
Pedig ha nem tartottad volna bűnnek, vagy legalábbis nem lettek volna kétségeid, hogy szeretkezel azzal a fiúval, akivel tervezed a házasságodat, akkor meg sem említetted volna. Tettél-e említést arról, hogy vásároltál és ettél kenyeret, hogy percenként hányszor lélegzel? Nem, mert nem tartottad említésre méltónak.
Ellenben kényszert éreztél arra, hogy elmond, hányszor szeretkezel. Én erről, 67 évesen, nyolc gyermek apjaként még soha, senkinek nem beszéltem. Talán nem tudta előre, hogy rosszallás lesz az atya részéről? Dehogynem.
Te szükségét érezted, hogy elmondd. Mit vártál?
Azt, hogy megdicsérjen érte?
Megsértődtél, pedig azt a választ kaptad, amit titokban sejtettél, hogy kapni fogsz.
Nem az egyház szemében vagy együgyü, hanem a saját szemedben.
Választ vártál, s mivel nem a század íze szerint kaptad, megsértődtél.
Lehet, ha dícséretet kapsz azért, hogy az atyának elújságolod, hogy szeretkezel, te lennél az első , aki megbotránkozol azon, hogy lám, az egyház szinte dicséri tettemet?
Ha számodra nem bűn, ne gyónd meg.
Ha pedig tudat alatt mégis bizonytalan vagy tetted iránt, ne az atyára haragudj, ne az egyházra, hanem önmagaddal tedd tisztába érzéseidet, tetteidet, amit a barátoddal csinálsz.
Tégy számadást, hogy a négy éve tartó tervezgetés, nem csupán tervezgetés-e, s közben elszaladnak feletted az évek. Lecsúszol a biztos párkapcsolatról, amit a házasság jelentene számodra.
Lemaradsz a gyermek vállalás öröméről, és elszalasztod nőiséged legnagyszerűbb ajándékát, az anyaságot.
Beszélgesd át barátoddal az életedet, szabd rövidre a kapcsolat véglegesítésének idejét.
Még időben vagy, hogy a boldogság, ne csak kamaszálmok felnőttként való hajhászása legyen, hanem beteljesedés, egy megfontolt, közös végleges döntés alapján.
Fekete Bárány
Szia!
Ez az Ő egyéni véleménye és semmiféle bűnt nem követtek el. Egyébként szerintem is szent a házasság, de az két lélek elhatározása és nem leszel "házasabb" attól, hogy egy önkormányzati alkalmazott vagy egy pap, lelkész, stb összead. Legyetek boldogok, szeressétek egymást és nevesd ki azokat, akik felesleges láncokat dobálnak rád, aztán arra bíztatnak, hogy repülj!
Ne is érezd ,mivel nem bűn -legalábbis a tanakh szerint-.
Ez csak szimpla félre vezetés.
Üdv!
Hát, ha ez számít neked valamit, akkor szerintem nem bűn. Legalábbis nem olyan egetverő, hogy "elkárhozz" :) Én is katolikus vagyok és hiszek Istenben, olvasgatom is a Bibliát és próbálok emberként élni :)
Véleményem szerint az a bűn, ha fűvel fával összefekszel ismeretlenül...
Azonkívül olvastam itt, hogy "a szex bűn, ha nem gyerekcsinálásra használod" Khömm khömm... Nos ez MARHASÁG! Ezt csak megbélyegző ateisták terjesztik ;)
A szex egy szent dolog ami megerősíti egy pár /férfi és nő/ kapcsolatát. Nem csupán testi, hanem lelki dolog is. Hisz egy jó szeretkezés a SZERELMEDDEL feltölt kívül-belül ;) Nemde? :) És ehhez nem kell minden alkalommal babákat csinálni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!