Szerintetek létezik isten? És miért gondoljátok így?
Előző, akkor csak a #23-as hsz-emet olvasd el.
Akit érdekel az Igazság, az utánaolvas.
"Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra."
Elolvastam, továbbra sincs értelme.
"1) magasrendű erkölcsi tanító volt, kiemelkedik közülük (a szeretetet állította legfőbb értéknek)"
Semmi újat nem mondott. Amit tanított, az jórészt a hellén műveltségen alapszik. De ugyan ilyen gondolatokat már a Távol-Keleten is megfogalmaztak előtte filozófusok, vallásalapítók.
"2) csodákat tett: feltámasztott halottakat, bénát lábra állított, születésétől vak szemét megnyitotta, további reménytelen betegségeket gyógyított, kenyeret szaporított, vízen járt, feltámadt(!)"
Ezekre a Biblián kívül semmi "bizonyíték" nincs. Az azért elég gyenge érv, egy könyv hitelességét illetően, ha más nem támasztja alá az ilyen információkat, nem?
"3) ószövetségi próféciákat teljesített be"
Homályos, kétértelmű próféciákat teljesített be, ha az ember nagyon rá akarja húzni, hogy teljesítette. De ilyen hozzállással minden tizedik emberre rá lehetne húzni, hogy ószövetségi próféciákat teljesített be. Jól mutatja azt, hogy ezt mennyire így gondolták a kortársai is, hogy a követői száma az írástudók (a kor értelmisége) között konvergált a nullához.
1) nem tudom olvastad-e az Újszövetséget (?). Olyan a szellemisége, hogy egyszerű zsidó emberek ilyeneket nem találhattak ki. Más „nagy tanítók” nem a szeretetet állították tanításuk középpontjába, hanem valami más, alacsonyabb rendű dolgot. Buddha – szabaduljunk meg vágyainktól, Mohamed – engedelmes alávetettség istennek, Konfu-Ce – hagyományok tisztelete, stb. Jézus tanításai – és élete! -komoly erkölcsiséget mutatnak, kevesebb nem is méltó Isten küldöttjéhez
Egyikőjük sem állította, hogy „mielőtt Ábrahám lett, én vagyok” és „Én vagyok az út, az igazság és az élt, senki sem mehet az Atyához, hanem ha általam”
2) nem egy könyvről van szó, hanem 8 szerző írásáról (Újszöv.). Mi alapján mondod, hogy nem hitelesek? Az apostolok, egy kivételével (János), mind mártírhalált haltak a hitükért. Mi okuk lett volna hazugságot terjeszteni és meghalni érte?
(Az nem érv, hogy azért nem hitelesek, mert csodák szerepelnek bennük, ugyanis Istenről nem zárhatjuk ki, hogy képes ilyenekre.)
3) Magyarázd meg pl. 53,1-12-t, véletlen egybeesés, hogy ráillik Jézusra? Aki Betlehemben született (Mik.)
Túlontúl sok tényező van, amit el akarsz bagatellizálni.
No comment kedves Kérdező :(
Észérv: Jézus Krisztus, aki magasrendű erkölcsi tanító volt, rendkívüli csodákat tett, feltámadt a halálból, eljövetelének helyét, idejét és hivatását ószövetségi próféciák előre megírták – azt állította, hogy Ő az Atyától jött, Aki „mindeneknél nagyobb” („Az én Atyám, a ki azokat adta nékem, nagyobb mindeneknél”). Tehát tanúságot tett Isten létezéséről.
Isten, vagyis egy értelmes Tervező létére mutatnak a modern természettudomány (elsősorban a biokémia, élettudomány) felfedezései. A DNS bonyolult kódrendszer szerint irányítja a fehérjék szintézisét. Kódot az élettelen anyag nem tud kitalálni -persze ott kezdődik, hogy összetett fehérjék sem állhattak össze maguktól (nemhogy a képződésüket még lekódolják).
Az élő sejtek és örökítő anyaguk keletkezése nem magyarázható evolúcióval.
"
1) nem tudom olvastad-e az Újszövetséget (?). Olyan a szellemisége, hogy egyszerű zsidó emberek ilyeneket nem találhattak ki. Más „nagy tanítók” nem a szeretetet állították tanításuk középpontjába, hanem valami más, alacsonyabb rendű dolgot. Buddha – szabaduljunk meg vágyainktól, Mohamed – engedelmes alávetettség istennek, Konfu-Ce – hagyományok tisztelete, stb. Jézus tanításai – és élete! -komoly erkölcsiséget mutatnak, kevesebb nem is méltó Isten küldöttjéhez
Egyikőjük sem állította, hogy „mielőtt Ábrahám lett, én vagyok” és „Én vagyok az út, az igazság és az élt, senki sem mehet az Atyához, hanem ha általam” "
Nem tudom mennyire figyeltél történelemórán, Jézusnak minden egyes gondolatát leírták már évszázadokkal korábban a görögök, aztán a Nagy Sándor utáni hellenisztikus világban ez szépen bele is ivódott a környék lakosságába, ráadásul jöttek a rómaiak is, akik szintén erős görög hatást kaptak.
"2) nem egy könyvről van szó, hanem 8 szerző írásáról (Újszöv.). Mi alapján mondod, hogy nem hitelesek? Az apostolok, egy kivételével (János), mind mártírhalált haltak a hitükért. Mi okuk lett volna hazugságot terjeszteni és meghalni érte? "
Te mégis mivel támasztod alá, hogy hitelesek? Az összes beszámoló Jézusról ÉVSZÁZADOKKAL a halála után íródott és csak 400 körül válogatták össze és nyerte el a mai formáját. NÉGYSZÁZ ÉV. Hogy lehet ókori szinten ekkora időintervallumnál hitelességről beszélni?
"Mi okuk lett volna hazugságot terjeszteni és meghalni érte?"
Minden vallásnak vannak mártírjai, nekik mi okuk volt ezt tenni? Ez nem érv.
"3) Magyarázd meg pl. 53,1-12-t, véletlen egybeesés, hogy ráillik Jézusra? Aki Betlehemben született (Mik.) "
Semmilyen konkrétumot nem ír a szerző, minden második emberre ráillik. Miféle egybeesés van itt? :D
"Észérv: Jézus Krisztus, aki magasrendű erkölcsi tanító volt, rendkívüli csodákat tett, feltámadt a halálból, eljövetelének helyét, idejét és hivatását ószövetségi próféciák előre megírták – azt állította, hogy Ő az Atyától jött, Aki „mindeneknél nagyobb” („Az én Atyám, a ki azokat adta nékem, nagyobb mindeneknél”). Tehát tanúságot tett Isten létezéséről. "
Én is feltámadtam. Tegnap. Mi bizonyítja ezt? Semmi. Jézusét sem. Akkor mostantól engem fogsz imádni?
"Isten, vagyis egy értelmes Tervező létére mutatnak a modern természettudomány (elsősorban a biokémia, élettudomány) felfedezései. A DNS bonyolult kódrendszer szerint irányítja a fehérjék szintézisét. Kódot az élettelen anyag nem tud kitalálni -persze ott kezdődik, hogy összetett fehérjék sem állhattak össze maguktól (nemhogy a képződésüket még lekódolják).
Ez meg már maga a vicc kategória. Pont ezért tartom ártalmasnak a vallásokat. Semmiféle tudományos eredmény vagy tény nem mutatja azt, hogy kellene lennie bármiféle "teremtőnek".
"Az élő sejtek és örökítő anyaguk keletkezése nem magyarázható evolúcióval."
Persze hogy nem, nem is ezzel foglalkozik az evolúció. Az élet keletkezését nem tárgyalja. Ebből is látszik, hogy fingod sincs a témához.
65%-os
„Te mégis mivel támasztod alá, hogy hitelesek? Az összes beszámoló Jézusról ÉVSZÁZADOKKAL a halála után íródott és csak 400 körül válogatták össze és nyerte el a mai formáját. NÉGYSZÁZ ÉV. Hogy lehet ókori szinten ekkora időintervallumnál hitelességről beszélni?”
„Magyarázd meg pl. 53,1-12-t, véletlen egybeesés, hogy ráillik Jézusra? Aki Betlehemben született (Mik.) " .
Semmilyen konkrétumot nem ír a szerző, minden második emberre ráillik. Miféle egybeesés van itt? :D”
Na itt befejeztem. :D
"Az összes beszámoló Jézusról ÉVSZÁZADOKKAL a halála után íródott"
ezt honnan szedted? Akkor a korai egyházatyák műveikben (II. III sz.) hogy hivatkozhatnak rájuk?
"ezt honnan szedted? Akkor a korai egyházatyák műveikben (II. III sz.) hogy hivatkozhatnak rájuk?"
Jézus halála: i.sz. 30 körül.
Korai egyházak: 100-200 között... itt van kettő, jobb esetben 100 éves űr. Úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!