Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért adjam meg a tiszteletet...

Miért adjam meg a tiszteletet a hívőknek, amikor az viszonzatlan?

Figyelt kérdés

Szóval, miért adjam meg a tiszteletet a vallásos embereknek, miért legyek tekintettel arra amiben ők hisznek, ha ők egyáltalán nem viszonozzák? Persze, nem akarok általánosítani - van egy pap ismerősöm, akivel gyakorta koccintok egy-egy buliban - de a nagy részük a környezetemben ilyen. Már azt is megkaptam, hogy rothadt vagyok belülről amiért nem követem a Biblia tanait.

Általában olyan tapintatosságot kell intéznek irányukba, amit egy kisgyerek felé szoktak, amikor nem akarják neki elmondani, hogy nem létezik a mikulás vagy a húsvéti nyuszi - kell ez?! - persze, tisztelet a kivételnek.

Ők választották a vallásos életet, és ameddig nem nyilvánulnak meg bántóan irányomba, addig én is úgy teszek. De gyakorta lenéznek, erőszakosan - sértően - akarnak téríteni vagy egyszerűen ócsárolnak és fenyegetőznek aktuális Uruk bosszújával. Csak nekem vannak ilyen rossz tapasztalataim? Mert így kérdem én, miért legyek tapintatos, miért tartsam tiszteletbe a hitüket, ha ők sz@rba se nézik a nézeteimet - már elnézést a kifejezésért -?

Ismétlem, nem mindegyik hívő ilyen a környezetemben, de nagy hányaduk sajnos igen?

Ha esetleg vallásos vagy - nem akarlak megsérteni - miként vélekedsz az ateistákról? Esetleg más tanok követőiről?

2016. ápr. 10. 09:08
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
100%

Mi a véleményed erről:

Van egy aranyszabály, amit igazából Jézus "tollából" szoktak idézni, még nem hívők is.

(Máté 7:12) 12 Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták.

egy keresztény példamutatással él, és nem csak szavakkal.

azok akik az általad nevezett emberekhez tartoznak, azokat a "névleges keresztények" kifejezéssel illetik.

Sajnos szomorú dolog, ez mert az ilyen események miatt "szidják" sokan a kereszténység azon részeit is akik igyekszenek megfelelően élni.

Ők megfogják kapni "jutalmukat.

Hogyan vélekedek másokról:

Nem adott Jézus a követőinek jogot mások ítéletére.

az tény, hogy nem mindenben értünk egyet mi emberek, de egy kereszténynek nincs joga minősíthetetlen magatartást tanúsítani másokkal szemben, csak példamutatással.

ez nem mindig könnyű, mert mi is tökéletlenek vagyunk, de ezt igyekezni kell nem felhozni mentségül a rosszalkodásra.

(Róma 12:20, 21) . . .. 21 Ne hagyd, hogy legyőzzön a rossz, hanem a rosszat mindig győzd le a jóval.

(Róma 12:18–21) 18 Ha lehetséges, amennyire tőletek függ, minden emberrel békében legyetek. 19 Ne álljatok bosszút magatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet a haragnak; mert meg van írva: „Enyém a bosszú; én visszafizetek, ezt mondja Jehova.” 20 Hanem „ha ellenséged éhes, adj neki enni; ha szomjas, adj neki inni; mert ha ezt teszed, tüzes szenet gyűjtesz a fejére”. 21 Ne hagyd, hogy legyőzzön a rossz, hanem a rosszat mindig győzd le a jóval.

2016. ápr. 10. 12:08
 12/46 anonim ***** válasza:

" Én keresztyén vagyok, nekem is vannak rossz tapasztalataim ateisták részéről. Lehet hogy általános emberi tulajdonság a butaság és bunkóság, nem vallástól vagy származástól függ...

Inkább nem írok konkrét példákat, de sokan már azon meglepődnek amikor megtudják, hogy nem abban hiszek hogy a felhők között ül egy szakálas bácsi, a föld alatt meg a vasvillás ördög keveri a forró üstöt. (Na ja, amikor a szakálas bácsi lehúzza a wc-t, az meg a mennydörgés. :D)

"Ha esetleg vallásos vagy - nem akarlak megsérteni - miként vélekedsz az ateistákról?"

Ha hajlandóságot mutat arra hogy "tanuljon", akkor szívesen beszélek neki az Evangéliumról, de erőszakos nem szoktam lenni, mert megutáltatnám magamat is, meg a keresztyénséget is.

Ezért kérlek ne pontozz le, de hogy egy erősen vallásos szemszögből is értsd a dolgot... Ez brutálisan fog hangzani egy ateistának, de hát te kértél őszinteséget:

Mi szemszögünkből valahogy úgy néz ki, hogy egy égő házban vagyunk. Most jól elvagyunk de a ház le fog égni, érezzük a füstöt, esetleg látjuk is néha a lángot, de még nem történt baj. Mi pedig a végére vagy bent rekedünk, vagy kijutunk, nincs köztes állapot. (A kijutás itt történetesen Jézus Krisztus által lehetséges.)

Na most te mit csinálnál ha te tudod hogy ég a ház, de mások nem tudják?"

Üdv ezzel pontosan azt a negatív oldalt erősítetted meg a kérdezőben amit lehet tudatosan nem akartál, de mégis sikerült, ki dönti el, hogy a ház ég? Te és a keresztények? Azzal gondolom tisztában vagy, hogy rendkívül zavaros az egész Bibliának és a körülötte forgó vallási rendszernek a kialakulásának az egész bizonyossága? Én mint volt keresztény ember, annyit tudok neked mondani, hogy a világban már a kezdetek óta, az első ember, emberszabású megjelenésekor is hamar rájöttek az emberek, hogy másokat lehet irányítani, befolyásolni, és megfélemlítéssel hatalmat gyakorolni felettük, nem ismerős véletlen ez a Bibliából? Az a gond az egész történettel, amit te saját magad is bizonyítékként leírtál, vagy velem vagy ellenem? Ez a borzalmas utólag vissza gondolva az egész keresztény mentalitásba, a barátaim 100%-t veszítettem el évek alatt azért, mert beszűkölt látókörömmel megakartam győzni őket, hogy az égő házban ők vannak és nem én, viszont mindvégig én voltam ott.

2016. ápr. 10. 12:20
 13/46 anonim ***** válasza:

55%

Nekem vannak ateista barátaim, köszönöm szépen. Van aki nem akar a vallásról beszélgetni, valaki beszélget róla mégse hisz, valaki kezd hinni ha beszélgetünk róla. Előbbi két esetben nem tudok mit csinálni, idő további részében beszélgetünk más témákról, és elvagyunk attól még...

2016. ápr. 10. 12:49
 14/46 anonim ***** válasza:

"te mit csinálnál ha te tudod hogy ég a ház, de mások nem tudják?"

Nem pontoztalak le, viszont szerintem nincs igazad.

Te HISZED, hogy ég a ház. Addig rendben van, ha megpróbálsz e szerint cselekedni.

De ha valaki BEBIZONYÍTJA neked, hogy nem ég a ház - azt miért nem hiszed el?

Na, innen kezdve gond van.

A másik: mit teszel azzal, aki szeretne az égő házban maradni? Bármi is rá az oka.

2016. ápr. 10. 21:05
 15/46 anonim ***** válasza:
100%

"De ha valaki BEBIZONYÍTJA neked, hogy nem ég a ház - azt miért nem hiszed el?"

Mert még nem volt rá alkalom. Igazából Istent a szó szoros értelmében bebizonyítani vagy megcáfolni nem lehet. Meg lehet személyesen ismerni a Bibliából (vagy ha valaki összefoglalva mesél róla), és összességében kialakul egy kép az emberben, amit vagy elfogad, vagy nem.

"A másik: mit teszel azzal, aki szeretne az égő házban maradni? Bármi is rá az oka."

Én megteszem ami tőlem telik, tehát ha érdekli akkor elmondom neki az Evangéliumot, imádkozom érte, és ha van kérdése, válaszolok rá. Ha érti, de nem érdeki, vagy nem akar a házból kijutni, akkor nem tudok mit csinálni. Ha erőszakos lennék és idegesíteném a témával, még jobban ellenállna (érthető okokból), és még a házban töltött idő alatt megutálna...

2016. ápr. 10. 21:16
 16/46 anonim ***** válasza:
38%

Na, végre egy normálisabb hívő.

"bebizonyítani vagy megcáfolni nem lehet"

Ez viszont nem igaz. Isten (és pl. Allah) nem létezik, mert lehetetlen a létezése. A többi isten valószínűleg szintén nem létezik - főleg, mivel sok 100000 lenne belőlük, az emberi vallások szerint - de ez tényleg nem bizonyítható.

2016. ápr. 10. 22:12
 17/46 anonim ***** válasza:
45%
Ez a te véleményed. Szerintem a nem létezése lehetetlen. :)
2016. ápr. 10. 22:22
 18/46 anonim ***** válasza:

Na látod: EZ a gondom.

Ez nem vélemény, hanem tény. Mivel még nem fejtettem ki, ezért azt elfogadom, hogy te még nem látod.

De hogy eleve, vizsgálat nélkül elutasítod... miért?

Félsz tőle, hogy ha vizsgálni kezded, valami rossz történik veled? Netán még ki is térhetnél?

Még egy dolog: lehetséges, hogy VALAMILYEN isten létezik, aki a keresztények istenének hívja magát. De ez TUTI biztos, hogy nem az, aki le van írva a Bibliában.

2016. ápr. 10. 22:32
 19/46 A kérdező kommentje:

Van benne valami, hogy magunka minősítjük azzal, ha nem adjuk meg valakinek a kellő tiszteletet akkor is, amikor ő ránk sem bagózik, de szerintem ez csak elvi kérdés. A tisztelet nem tudatosan alakul ki az emberben, más esetben nyers képmutatásról van szó. Csak miért várja el a társadalom?...

Nem pontozok le senkit, maximum ha sértőnek vagy támadónak vélem, de itt erre még nem volt precedens.

Én is azon szoktam fenn akadni, hogy mindent tényként kezelnek anélkül, hogy analizálnák és vizsgálnák annak mikéntjeit és miértjeit. Ezzel nincs is semmi baj.

Amúgy rengeteg isten létezik, s általában kultúra és környezet - családon belüli, település/ország - határozza meg, melyikben hisznek, s ez nem újság, csak ezzel a ténnyel sokan nem képesek mit kezdeni.

Az égő házas hasonlatot értem. Egyszerűen szélsőségesen bemutattad, milyen is lehet neked vallásosnak lenni a sok ateista között, de a 76%-os válaszoló eleget boncolgatta a témát.

Bár több ilyen vallásos lenne a világon :D talán sokkal békésebb hely lenne.

Szeretem amúgy a Biblát olvasni, néha gyöngyszemekre talál az ember; régmúlt idők bölcseinek gondolataira, de többére csak a nép irányítása volt vele a cél.

Személy szerint örülnék neki, ha tudnák hinni.

Köszönöm a válaszokat!

2016. ápr. 11. 04:21
 20/46 A kérdező kommentje:
+ a kulturáltságért. Miután kiírtam a kérdést jutott eszembe, hogy talán nem kellett volna. Örülök, hogy nem kellett megbánnom.
2016. ápr. 11. 04:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!