Elképzelhetőnek tartjátok, hogy az igazságot nem 1 vallásban kell keresni, hanem többen?
„Szókratészről nem is állította senki, hogy feltámadt volna ;)”
Ez igaz (kapsz egy fél pontot erre az ellenvetésre :)) hogy ez meredek állítás, hogy valaki feltámadt a halálból, illetve az is, hogy halottakat feltámasztott, vakot, bénát gyógyított, kenyeret szaporított stb.. Viszont Isten, mint nagyhatalmú és természetfeletti lény miért ne lehetne képes ilyesmikre? Isten létezését nem lehet eleve kizárni, mivel a világegyetem egészét és a láthatatlan valóságot nem ismerheted.
Jézust igazolja az Újszövetség kiemelkedő szellemisége, jóval meghaladva az Ószövetségét, annak rejtett kincseit előhozva. S Jézust igazolják még a prófécia beteljesítések, eljövetelének helyének, idejének pontos megadása előre, illetve Ésaiás 53 is bajosan magyarázható véletlen egybeeséssel.
Ezek fényében nem elképzelhetetlen a feltámadása és a csodái sem.
Zsidó hagyomány is elismeri az üres sír létét, és hogy csodákat tett, csakhogy ők utóbbiakat azzal magyarázzák, hogy az ördög erejével művelte azokat, előbbit pedig azzal, hogy a tanítványok kilopták a testet.
Kérdező, máshogy közelítsd meg a vallást. Az embereknek a régi időkben is voltak hiedelmeik, elképzeléseik az istenekről, a túlvilágról. Az aztékok például sok ezernyi foglyuk szívét tépték ki és ájánlották fel a Napistennek, abban a hitben, hogy ha nem adnak neki áldozatokat, nem fog feljönni a nap s így nem érik be a kukoricatermés.
Ezenkívül voltak mindig olyan nemes lelkek, akik kutatták a magasabb dolgokat pl. Buddha, Szókratész.
Mindezen előbbi emberi törekvések nem tehetők egy lapra Jézussal, aki egyedülállóan rendkívüli dolgokat művelt (feltámadt a halálból, vakot, bénát gyógyított, vízen járt, kenyeret szaporított, stb.), ószövetségi próféciákat teljesített be, magas szintű erkölcsöt tanított, kevesebb nem is lenne méltó Isten Küldöttjéhez.
Mazsolázzunk néhány állítását:
„senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya; az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni.” Mát. 11,27
„Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt.”Ján 1,18
„Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, a ki az igazságból való, hallgat az én szómra.” Ján. 18,37
„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.”
Jn 14,6
Ilyeneket rajta kívül senki nem tett és mondott.
Tehát, most, hogy megismerhettük az igazságot, amint mondta, meg kell hajolnunk az igazság előtt és elfogadni Isten szabadítását.
Jel.
„3,20 Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.”
Természetesen „akinek több adatott, attól többet követelnek”. Azaz, egy afrikai dzsungellakó, aki nem halhatott még Jézusról, nem kárhozik el. Őket cselekedeteik alapján ítéli meg Isten, amire szintén van bibliai rész:
Róm.
2,14 Mert mikor a pogányok, a kiknek törvényök nincsen, természettől a törvény dolgait cselekszik, akkor ők, törvényök nem lévén, önmagoknak törvényök:
2,15 Mint a kik megmutatják, hogy a törvény cselekedete be van írva az ő szívökbe, egyetemben bizonyságot tévén arról az ő lelkiismeretök és gondolataik, a melyek egymást kölcsönösen vádolják vagy mentegetik.)
Jézus a kizárólagosság igényével lépett fel, a jövőre vetítve is:
„És az Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég.” (Keresed ki az igehelyet Máté ev-ban.)
Kedves Utolsó Válaszoló!
Szerinted az összes vallásos hindu, szikh, buddhista, zoroasztriánus vagy wicca a pokolba megy?
Azért van ebényi vallás, hogy minden ember megtalálhassa a számára követhető utat. (Akár az ateisták is, lásd buddhizmus)
Keresztény neveltetést kaptam, de nekem rengeteg volt a kérdőjel, amit hagyott. Végül a hinduizmus adott nekem választ ezekre.
De persze nem lehet hierarchikus sorrendet állítani a vallások között :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!